Så här slår du på och av Raspberry Pi

0
59
Ferter/Shutterstock.com

Om du precis har din Raspberry Pi har du förmodligen märkt att den saknar strömbrytare. Detta kan låta dig undra hur du slår på och av miniatyrdatorn. Låt oss gå igenom det hela, steg för steg.

Så här sätter du på Raspberry Pi

För att starta din Raspberry Pi behöver du bara ansluta den. Från och med Raspberry Pi Model 4 behöver du helt enkelt en USB-C-kabel och eventuell 5V strömkälla. Äldre modeller av Raspberry Pi kräver fortfarande en 5V strömkälla, men använd en mikro -USB -kontakt.

RELATED: USB Explained: All the Different Types (and What They används för)

Kontrollera först att du har din HDMI -kabel ansluten till din TV eller bildskärm, tillsammans med valfritt tangentbord och mus. USB -tangentbord och möss fungerar bra vid första start, liksom de flesta trådlösa kombinationer med egen USB -mottagare. Senare kan du ansluta valfritt Bluetooth-tangentbord eller mus till din Raspberry Pi.

Anslut nätadaptern till ett uttag, anslut USB-C-kabeln till den och anslut sedan den andra änden till din Raspberry Pi. < /p>

USB-enhetens plats -C strömport på en Pi 4. Din kommer att se annorlunda ut om du använder en äldre modell med en mikro USB -port. trickyaamir/Shutterstock.com

En röd lysdiod tänds och du kommer att se en regnbågsskärm följt av Raspberry Pi OS -skrivbordet. Från och med den här tiden, om det är din första start till Raspberry Pi OS, kommer du att gå igenom några inställningsmenyer.

Så här gör du Stäng av en Raspberry Pi på rätt sätt

Eftersom allt du behöver göra för att starta Raspberry Pi är att ansluta den, kopplar du bara bort den för att stänga av, eller hur? Absolut inte, faktiskt. Att plötsligt ta bort strömmen innan du stänger av operativsystemet kan orsaka att ditt SD -kort skadas. Denna fara är värre för vissa operativsystem än andra, men det är definitivt fortfarande ett hot mot Linux, det vanligaste operativsystemet som används på Raspberry Pi. Gör det tillräckligt många gånger, och din Raspberry Pi kommer inte att starta hela vägen tills du installerar om.

Annonsering

Istället måste du göra en ordentlig avstängning. Det finns ett par sätt att göra detta. I Raspberry Pi OS kan du göra detta genom att klicka på Raspberry -ikonen i det övre vänstra hörnet på skärmen och välja Logga ut.

På nästa meny kan du välja att logga ut, stänga av eller starta om. Om du är klar för dagen väljer du Stäng av. Efter några minuter ska din skärm bli helt svart och du kommer att märka att den röda lysdioden på Pi slocknar.

Det andra sättet att stänga av din Raspberry Pi är från terminalen. Öppna bara en terminal, skriv in det här kommandot och tryck på Enter:

sudo shutdown -h nu

Återigen ser du snart att skärmen blir svart och den röda strömlampan släcks. Efter det kan du säkert ta bort nätsladden. När du är redo att starta din Raspberry Pi igen ansluter du nätsladden igen.

Lägg till en strömknapp till din Raspberry Pi

Naturligtvis kan du också lägga till en strömknapp till din Raspberry Pi. Det finns fall som inkluderar en strömbrytare, till exempel Argon40 ’ s Argon ONE M.2 -fodral. CanaKit gör också en strömknappsfäste för USB-C-strömkabeln. Nackdelen med CanaKits lösning är att den helt enkelt dödar strömmen till USB-C-kontakten; det finns inget sätt att signalera en graciös avstängning till operativsystemet.

Omar Shekho/Shutterstock.com

Annonsering

En sak att tänka på är att din Raspberry Pi inte automatiskt vet att göra en ordentlig avstängning när du trycker på strömbrytaren. För att en strömknapp ska aktivera avstängningskommandot måste den kopplas in i GPIO -rubriken. Du måste också programmera din Pi för att aktivera avstängningskommandot när du trycker på knappen.

Naturligtvis kanske du inte vill dyka in i ett sådant projekt just nu. I så fall vill du förmodligen hålla fast vid en extern, förbyggd strömbrytare.

CanaKit Raspberry Pi 4 strömförsörjning med PiSwitch

Slå på och stänga av din Pi med denna UL-listade strömförsörjning som är gjord speciellt för Pi 4.

Amazon

$ 10.99

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Hur man lurar eller behandlar i ‘ Animal Crossing: New Horizons ’ för Halloween
  • & rsaquo; Så här rensar du upp någon på Discord
  • & rsaquo; Så här använder du flera konton på Instagram
  • & rsaquo; Så här aktiverar du Snapchats mörka läge på iPhone
  • & rsaquo; Så här tar du bort ett Gmail -konto från iPhone och iPad