RSS kulturledarledare, en “artistes röst”, dör

0
64

Sanskar Bharati var mycket högljudd om de dagliga aktiviteter som rör konst och kultur. Under pandemin hade Amir Chand högljutt uppmanat både centrum och statliga regeringar att ta hand om artister vars försörjning hade påverkats av Covid-19.

Amir Chand, nationell generalsekreterare för RSS kulturella flygel Sanskar Bharati, dog på lördagen när han reste till Arunachal Pradeshs Tawang för organisatoriska uppgifter.

Enligt uppgifter, hans syre nivån sjönk plötsligt, och han gick under. Chand var 56.

Som representant för Sanghs kulturflygel guidade och rådde Chand alla organisationschefer för kulturministeriet om tillvägagångssättet och riktningen att följa i enlighet med RSS -agendan.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Adwaita Gadanayak, generaldirektör för National Gallery of Modern Art, som arbetade nära med Chand i många år, först som skulptör från Bhubaneswar och på sistone som administratör för en av de främsta konstkropparna i landet, sa: “ Han hade en speciell affinitet till den nordöstra regionen. Hela hans liv ägnades åt att bygga en kulturell koppling mellan nordöstra och övriga Indien. Det är en märklig slump att han andades sitt sista där. ”

Sanskar Bharati talade mycket om de dagliga aktiviteter som rör konst och kultur. Under pandemin hade Amir Chand högljutt uppmanat både centrum och statliga regeringar att ta hand om artister vars försörjning hade påverkats av Covid-19. Han hade till och med sagt att Sanskar Bharti skulle ge ekonomiskt stöd till mer än 1 lakh artister för att hjälpa dem att övervinna krisen.

”Vi har redan samtal med ledande artister inom olika discipliner. Covid-19 har påverkat konstnärernas liv och försörjning som aldrig förr. De som har ägnat hela sitt liv åt konst kämpar nu. Det är den tiden de behöver hjälp, ” hade han sagt.

Förra året, när stadsdepartementet hade skickat avsättningsmeddelanden till flera seniorartister för att lämna sitt regeringsboende, hade Chand lett en delegation för att träffa dåvarande kulturministern Prahlad Patel och säkerställt att artisterna ’ röst hördes. De gav en promemoria till ministern och uppmanade honom att formulera en ny bostadspolitik för dem och ompröva beslutet av humanitära skäl.

När Narendra Modi-regeringen svor in, gick Chand fram för att knyta an till unionens kulturministerium för att främja aktiviteter som skulle “rätta till lögner som människor har fått” om att antika hinduiska skrifter är “anti-daliter och antikvinnor ”, Som börjar med Manusmriti.

Alltid en pracharak, han hade arbetat med Sanskar Bharti i mer än 25 år. De som står honom nära i partiet och organisationen säger att han var ett ”medium genom vilket RSS skulle få sin röst hörd i regeringen när det gällde konst och kultur &#8221 ;.

På lördag, Union MoS, Agriculture, Shobha Karandlaje twittrade sina kondoleanser, “ Artistes har förlorat en stor beskyddare, vars bidrag till kulturområdet & amp; konst kommer alltid att komma ihåg. ”

Skådespelaren Manoj Joshi twittrade: ”Ledsen över att Shri Amirchand Ji gick bort. Han arbetade obevekligt för att införa nationalistiska värden i konst och kultur. Hans bidrag till konsten under fansen Sanskar Bharati kommer alltid att komma ihåg. ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.