Indien har fått etiketten för valautokrati under Modi -regeringen: CWC

0
57

Punjab CM Charanjit Singh Channi vid CWC -mötet på lördag. (Expressfoto av Praveen Khanna)

Påbörjade en skarp attack mot den BJP-ledda NDA-regeringen vid centret på lördag, kongresspresident Sonia Gandhi och Congress Working Committee (CWC) påstod att Indien har fått “etiketten för ett val autokrati ”under denna regering.

Partiet sa att det skedde en snabb försämring av den inre och yttre säkerheten i landet och hävdade att det finns” obehindrade och okontrollerade ”” statligt sponsrade attacker ”på människor från schemalagda kaster. , Schemalagda stammarsamfund och minoriteter och kvinnor.

Med tanke på att landet står inför flera utmaningar sa CWC att Narendra Modi -regeringen har misslyckats med att hantera dessa utmaningar.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Partiet sa att ”den finansiella situationen är i en fruktansvärd form”, eftersom det finns en fortsatt glidning i ekonomin. I sitt tal till CWC sa Sonia att ”det enda svaret som regeringen verkar ha för ekonomisk återhämtning är att sälja av nationella tillgångar som byggts med stor ansträngning under årtiondena. Den offentliga sektorn har inte bara haft strategiska och ekonomiska mål – den har haft sociala mål liksom till exempel befogenhet för schemalagda kaster och schemalagda stammar och utveckling av bakåtsträvande områden. Men allt detta är i fara med Modi-regeringens enpunktsagenda om ‘ becho, becho, becho (sälj, sälj, sälj). ”

Det fanns inget särskilt omnämnande av Air India-andelen försäljning.

”För att dölja det osäkra tillståndet i sina ekonomier har Modi -regeringen inlett en brandförsäljning av de tillgångar som byggts i detta land under 70 år. Det är allmänt troligt att de mest värdefulla bland dessa tillgångar i hamnar, flygplatser, petroleum, kraft och telekommunikation kommer att säljas till utvalda affärshus som är kumpaner i Modi -regeringen, säger CWC i sin resolution.

Redaktionell | CWC måste återfå sin röst och ta itu med organisatoriska förfall vid en avgörande tidpunkt för partiet

CWC har beslutat att hålla en ”allmän medvetenhetskampanj” under andra halvan av november för att protestera mot höjda priser. Det beslutade också att ett utbildningsprogram för ledare och arbetare på alla nivåer skulle genomföras för att göra dem medvetna om partiets ”ideologi, politik, förväntningar på en kongressarbetare, gräsrotsmeddelanden, valhantering, misslyckande i den nuvarande regeringen och motverka propagandan. ”

Happade i centrum, Sonia sa,” (Ekonomin) fortsätter att vara en orsak till stor oro trots regeringens propaganda för att få oss att tro att det inte är det. ” Prishöjningen gör däremot livet outhärdligt för människor över hela landet, sa hon.

Ledare anländer till CWC -mötet (Expressfoto av Praveen Khanna)

Kongressens president sa att det har skett en plötslig spridning av mord i Jammu och Kashmir. ”Minoriteter har helt klart varit riktade. Detta måste fördömas på det starkaste möjliga sätt, säger hon.

Sonia anklagade också centret för att ha skadat det breda inhemska samförstånd som alltid funnits om utrikes- och grannskapspolitik. Hon sa att premiärministern är ovillig att ta oppositionen till förtroende på något meningsfullt sätt. “Utrikespolitiken har blivit ett djävulskt instrument för valmobilisering och polarisering”, sa hon.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

En resolution som antogs av CWC sa att “överfallet mot demokratiska institutioner fullbordar Modi -regeringens sorgliga och skamlösa berättelse.”

”Indien betraktas inte längre som en demokrati; det har förtjänat etiketten till en valautokrati ”, stod det. – Parlamentet har föraktlöst ignorerats. Rättsväsendet har försvagats genom att inte tillsätta lediga platser i domstolar och domstolar. Oberoende övervakningsorgan som informationskommissionen, valkommissionen och kommittén för mänskliga rättigheter har förnedrats och gjorts virtuella chiffer. Media har hotats till ödmjuk underkastelse genom räder och falska fall. Icke-statliga organisationer (icke-statliga organisationer) har blivit skrämda och deras välfärd har stoppats. ”

Regeringens myndigheter har, enligt den, blivit kraftigt missbrukade för att undertrycka människors röst. ”Regeringen har smygande använt skadlig spionprogram för att inkräkta på människors liv. Varje aspekt av demokratin har minskat ”, tillade den.

< img src = "https://images.indianexpress.com/2021/10/CWC200.jpeg?resize=600,334"/> Kongressledare samlade för CWC -mötet i New Delhi (Expressfoto av Praveen Khanna)

Med hänvisning till den fortsatta gränsen mot Kina, sade CWC att “trots flera omgångar av samtal har Kina inte lämnat indiskt territorium; inte heller har vi kunnat återställa våra gamla positioner. ”

” Kinas aggressiva hållning och Pakistans ofiltade infiltrationer har resulterat i en dramatisk försämring av säkerheten för Jammu & amp; Kashmir. Efter regimförändringen i Afghanistan och talibanernas övertagande är situationen ännu allvarligare, men regeringen förblir omedveten eller i djupt sömn, säger den.

På J & K stod det: ”Terrorattackerna har ökat och både säkerhetsstyrkor och oskyldiga medborgare har mist livet. Administrationen av J & K, eller vad som helst i administrationsnamnet, är inkompetent, förlamad och i en skam. Vägen framåt är att återställa det fullständiga statsskapet och hålla demokratiska val. ”

Partiet slog också till sig regeringen för att vägra att interagera med de protesterande bondegrupperna och kritiserade meddelanden som den utfärdade, vilket gjorde att ”officerare i centrala säkerhetsstyrkorna kunde söka någon plats och gripa, liksom att söka någon person i den påstådda maktutövningen för att förhindra ett kännbart brott enligt någon central lag. ”

“Detta är ett farligt intrång i staternas exklusiva makt och statspolisens befogenheter. Kongresspartiet kommer att samråda med alla intressenter och andra politiska partier samt statliga regeringar och formulera ett handlingsalternativ för att tvinga Modi -regeringen att upphäva dessa meddelanden, ”heter det.

I en separat resolution beskyllde CWC premiärminister Narendra Modi och anklagade honom för att “skamlöst” vägra att avlägsna Ajay Mishra som förbundsminister för inrikes frågor i kölvattnet av den “brutala nedläggningen av bönder i Lakhimpur Kheri” .

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.