Hur Nobels fredspris avslöjade schismen i Rysslands opposition

0
73

Dmitri A. Muratov, vänster, på kontoret för sin tidning, Novaya Gazeta, som han grundade 1993 med finansiering från Mikhail S. Gorbatsjov, den sista sovjetledaren , i Moskva, 12 oktober 2021. Muratov, en ny nobelpristagare, samarbetar med Kreml, medan Aleksei A. Navalny, den mest profilerade Putin-kritikern, motstår alla kompromisser. Kreml utnyttjar fellinjen. (Bild/NYT)

Skrivet av Anton Troianovski

Om du bodde i Putins Ryssland, vilka kompromisser skulle du göra?

Dmitry Muratov, en tidningsredaktör i Moskva, har gjort sitt val. Han tar emot donationer från en affärsmagnat med Kreml -anslutningar, vägrar att publicera artiklar om den ryska elitens personliga liv och har begärt president Vladimir Putin för att hjälpa barn som behöver dyra droger.

https: //images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Däremot skrev Alexei Navalny, Rysslands mest framstående oppositionsledare, ett brev till sina anhängare som publicerades onsdag och uppmanade dem att motstå alla former av kompromisser: ”Vi förhandlar inte med terrorister som ta gisslan. ”

Navalny befinner sig i den nionde månaden av ett år långt fängelsestraff, medan Muratov delade Nobels fredspris förra veckan med journalisten Maria Ressa från Filippinerna för deras “ansträngningar att värna yttrandefriheten.” Många av Navalnys fans, som hade hoppats att den fängslade politikern skulle få priset, reagerade med upprördhet och hånade Muratov för en vilja att engagera sig med myndigheter som de bara sa stärkte Putins makt.

Läs | Förklarade: First Nobel for klimatvetenskap

Det var ett ögonblick som kristalliserade en av de många fellinjerna som skilde Kremls olika kritiker: Är det bästa tillvägagångssättet för dem som önskar förändring ett principiellt och ofördrivet motstånd, eller att arbeta för förbättringar inom det befintliga systemet?

“Titta, du lever ett liv på jorden”, sa Muratov i en intervju i veckan och försvarade det senare tillvägagångssättet mot den furorvåg som kom från hans ryssar på Facebook och Twitter. “Kommer du att skriva bort dessa kommentarer på nätet, eller kommer du att försöka göra människors liv bättre?”

Dmitri A. Muratov i minneskontoret för Anna Politkovskaya, en reporter som dödades 2006, i Moskva, 12 oktober 2021. (Bild/NYT)

Ilskan visade hur Rysslands motstånd atomiseras och försvagas – desto mer då myndigheter eskalerar deras motstånd mot oliktänkande och tvingar aktivistgrupper och nyhetsbutiker att stänga ner och allt fler dissidenter och journalister i exil. Att se det inre ordkriget i Kreml i oppositionen om Muratovs pris måste ha berört ”eufori”, säger Tatiana Stanovaya, grundare av R.Politik, ett politiskt analysföretag.

”When you live under en pistols pipa leder sådana tider till splittringar, säger Stanovaya. “Myndigheterna gör ett fantastiskt jobb som utnyttjar detta.”

Putins talesman, Dmitry Peskov, gratulerade Muratov och kallade honom begåvad och modig.

Navalnyj, i fängelse, kunde inte ge en omedelbar reaktion, även när en av hans exilkollegor slog Nobelkommittén för att han höll “pretentiösa och hycklande tal”. På måndagen gratulerade Navalny Muratov. Han noterade att tidigare mord på journalister för Muratovs tidning Novaya Gazeta är en påminnelse om “vilket högt pris de som vägrar att tjäna myndigheterna måste betala.”

Quixplained | Quixplained: Vem vann Nobelpriset 2021 i vetenskap , och för vad?

Muratov grundade Novaya Gazeta 1993, med finansiering från Mikhail Gorbatsjov, den sista sovjetledaren. Sex journalister som arbetar för Novaya har mördats; deras svartvita porträtt i svarta ramar hänger i rad i ett hörn av ett konferensrum vid tidningens huvudkontor i Moskva.

Eftersom andra medier antingen stängde av under press eller samarbetades av myndigheterna, behöll Novaya sitt oberoende och kritiserade ofta Putin. Rapporten från 2017 om tortyr och mord på homosexuella män i Kaukasusrepubliken Tjetjenien föranledde en global våg av upprördhet. Efter en Novaya -exposé förra året om ett oljeutsläpp i Arktis beordrade en rysk domstol gruvjätten Norilsk Nickel – som drivs av en av landets rikaste män – att betala en böter på 2 miljarder dollar.

Men Muratov erkände att han håller tillbaka på det som har blivit en särskilt explosiv sorts undersökande journalistik i dagens Ryssland: att utforska Putins och hans inre krets dolda rikedom. Mycket av den rikedomen, har reportrar vid andra publikationer funnit, innehas av familjemedlemmar eller misstänkta utomäktenskapliga partners och deras barn. Muratov sa att även om hans reportrar också bedriver korruptionsutredningar, “kommer vi inte in i människors privata liv.”

“När det gäller barn och kvinnor – jag slutar”, sa han.

Nyhetsmedierna på nätet som publicerade de mer aggressiva utredningarna har varit förbjudna eller förklarade “utländska agenter” under de senaste månaderna, med många av deras redaktörer och reportrar tvingade i exil. Novaya har lyckats fortsätta att fungera, trots utbredda spekulationer om att det också stod inför ett angrepp.

”Vi är en inflytelserik tidning, vilket innebär att vi måste kunna föra en dialog”, sa Muratov. ”Så fort du börjar kränka människor – oavsett om de har makten eller inte – förlorar du inflytande. Folk pratar inte med dig längre. ”

Muratov har använt sitt inflytande och sina kopplingar till orsaker bortom pressfriheten-i synnerhet för att hjälpa barn med ryggradsmuskulär atrofi, eller SMA, en sällsynt muskelsvinnande sjukdom för vilken de mest effektiva behandlingarna är utomordentligt dyra. Han sa att han engagerade sig – och började samla in pengar till patienter – efter att en av hans reportrar i början av förra året berättade för familjer som kämpar med sjukdomen.

Andrey Kostin, ordförande för VTB, Rysslands näst största bank, donerade 1 miljon dollar till målet. Han var en av de individer som USA införde sanktioner mot 2018 för att ha spelat “en nyckelroll för att främja Rysslands elakartade verksamhet.”

Och i februari för att leta efter mer bistånd tog Muratov en lista med namn på unga människor som behöver dyra behandlingar till ett möte utan rekord mellan Putin och ryska chefredaktörer. Två veckor senare ringde Peskov, talesperson för Kreml, och sa till Muratov att “ett direktiv har getts” för att hjälpa.

“Du kan säga” Han är en medhjälpare till regimen “, men säg det till föräldrarna till barn som är sjuka av SMA, säger Muratov. “Säg till dem att bankirer som arbetar för staten gav pengar och att du inte kan ta pengarna, och barnet kommer att dö.”

En annan väl ansluten finansiär, Sergey Adonev, kom till Muratovs räddning 2014 av en annan anledning. Muratovs tidning rasar ekonomiskt och Adonev, en telekommunikationsföretagare som länge hade samarbetat med ett ryskt statligt företag, började donera, enligt Muratov.

Läs också | Filippinska journalisten Ressa och den ryska journalisten Muratov vinner Nobels fred 2021 Pris

Ändå, efter ett år då Rysslands motstånd mot oliktänkande har nått ny intensitet, finns det ingen garanti för att Novaya överlever. Putin sa lika mycket själv onsdag när en CNBC -värd, Hadley Gamble, frågade honom om Muratov på scenen vid en energikonferens i Moskva.

”Om han börjar använda Nobelpriset som en sköld för att bryta mot rysk lag, kommer det att menar att han medvetet gör detta för att få uppmärksamhet, eller av andra skäl, säger Putin och undviker gratulationerna. “Oavsett hans prestationer måste varje person förstå klart och tydligt: ​​ryska lagar måste följas.”

Muratov sa att han inte skulle behålla någon av de cirka 500 000 dollar i prispengar han kommer att tjäna på Nobel. Han kommer att bidra med ungefär hälften till en sjukvårdsfond för Novaya -anställda och cirka 20 000 dollar för att ge ett journalistpris som hedras till Anna Politkovskaya, en Novaya -reporter som dödades 2006.

Resten går till välgörenhet, han sa, inklusive till en stiftelse som heter Circle of Good som hjälper barn med sällsynta sjukdomar. Putin skrev på en order om att skapa den i januari.

Andrei Kolesnikov, seniorkarl vid tankesmedjan Carnegie Moscow Center, som tidigare arbetat som Novayas chefredaktör, sa att förra veckans uppståndelse belyste en svaghet i Navalnys rörelse: att den fokuserade på honom som ledare och en böjelse att ta hänsyn till andras åsikter, hindrade den från att cementera en bredare koalition.

Vitriol visades också före förra månadens ryska parlamentsval, när några liberaler – inklusive Muratov – bröstade vid Navalny -lägrets uppmaningar att förena sig kring kommunistkandidater som en samordnad tillrättavisning mot Putin.

”Tyvärr är denna intolerans och aggressivitet, ”sade Kolesnikov,” delar upp demokratiskt orienterade människor. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.