Gjør EU nok for å beskytte journalister?

0
55

Daphne Caruana Galizia ble myrdet etter å ha etterforsket korrupsjon, hvitvasking av penger og formynderi på Malta (Deutsche Welle)

(Skrevet av Marina Strauss)

Da Daphne Caruana Galizia ble myrdet den 16. oktober 2017 i et bilbombeangrep ble folk sjokkert, ikke bare over hele Europa, men rundt om i verden.

Men den maltesiske reporteren som var kjent for sine undersøkelser av korrupsjon og hvitvasking av penger var ikke den eneste. I de fire årene siden hennes død har også andre kolleger inkludert Jan Kuciak fra Slovakia, Giorgos Karaivaz fra Hellas og Peter de Vries fra Nederland blitt drept. I Europa – kontinentet som regnes som et relativt trygt tilfluktssted for mediefagfolk.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Julie Majerczak, leder for Brussel -kontoret for Reporters Without Borders (RSF), sa til DW at selv om det fortsatt er tilfelle, har situasjonen blitt stadig forverret de siste par årene. “ Og journalister som blir myrdet er bare toppen av isfjellet, ” sa hun.

Ifølge EU -kommisjonen ble 900 mediefagfolk angrepet i EU i 2020. Noen av disse angrepene var fysiske, men de inkluderte også fornærmelser og trakassering – spesielt mot kvinner, både offline og online.

Journalister føler stadig mer press

Disse funnene kommer ikke som en overraskelse på Manuel Delia. Den maltesiske etterforskningsbloggeren og aktivisten som ledet protester mot regjeringen etter drapet på Caruana Galizia bestemte seg nylig for å forlate hjemlandet med familien for et ukjent sted.

Han ble utsatt for trusler fra de anklaget for medvirkning til drapet på Caruana Galizia; han mottok utallige anonyme telefonsamtaler, og falske nettsteder ble opprettet i hans navn for å ødelegge omdømmet hans.

Drapet på Caruana Galizia har hatt en “ paradoksal effekt ” om journalistikk på Malta, sa han til DW. Det faktum at de fleste mistenkte er siktet og forbrytelsene deres avslørt var et tegn på at det ikke fungerer godt for de som drepte journalister. “ Det får oss til å føle oss tryggere, ” sa han.

Men samtidig, sa Delia, har han og andre journalister blitt fremstilt som forrædere og trusler mot Maltas demokrati i medier som eies av det styrende Arbeiderpartiet. Og denne “ isolasjonen, ” som Delia uttrykker det, har gitt kriminelle muligheten til å legge ytterligere press på dem via blogger eller falske nettsteder eller e -post.

“ Disse dagene er sannsynligvis de heteste tidene de siste fire årene, ” sa Delia. “ Vil dette ende opp i fysisk vold? Det har en gang, så jeg kan ikke gi noen løfter. ”

Den polske etterforskningsjournalisten Wojciech Ciesla har også lagt merke til presset som øker på de journalistene som kritiserer kritisk om hans lands regjerende høyre- og rettsparti (PiS). Ciesla, som jobber med Investigate Europe, et multinasjonalt forskerteam, sa at ting har endret seg dramatisk siden PiS kom til makten i 2015.

“ Jeg tror Polen for tiden følger Viktor Orbans trinn i Ungarn mot å begrense pressefriheten, ” sa han og refererte til den ungarske statsministerens systematiske innsats for å ta kontroll over landets medier, kontrollere politiske fortellinger og demontere pluralisme. Hver dag er en kamp for å få tilgang til informasjon, la Ciesla til, og regjeringen bestemmer hvem som har “ privilegiet ” for å bli informert.

EU lover å ‘ beskytte dem som skaper åpenhet ’

Erfaringene til journalister som Delia og Ciesla har ikke gått upåaktet hen i Brussel. EU -kommisjonen, EUs utøvende organ, har nylig lovet å ta flere grep.

EU -kommisjonens leder Ursula von der Leyen viet en hel del av sin tale om EU -talen i september til pressefriheten. “ Informasjon er et offentlig gode, ” hun sa. “ Vi må beskytte dem som skaper åpenhet – journalistene. ”

Samme dag presenterte kommisjonær med ansvar for å opprettholde rettsstaten i EU, Vera Jourova, en pakke med anbefalinger for å hjelpe EU -land med å følge opp dette løftet. Hun understreket at det var første gang mediefrihet og sikkerhet ble plassert så høyt på den europeiske agendaen.

Spesifikke tiltak inkluderte opprettelsen av uavhengige nasjonale støttetjenester, inkludert hjelpelinjer, juridisk rådgivning, psykologisk støtte og tilfluktsrom for mediefagfolk som står overfor trusler.

Delia sa at det var godt å se at EU -institusjoner har trappet opp alarmen ” og lyste søkelyset på hvor viktig journalistikk er for demokratiet.

Den maltesiske bloggeren har håp om lovforslagene som EU -tjenestemenn har lovet å presentere i 2022. Blant dem er European Media Freedom Act, som tar sikte på å beskytte medias uavhengighet. Det er ennå ikke klart hvilke tiltak denne pakken vil inneholde, men Majerczak fra RSF sa at den trolig vil takle skjult statsstøtte til regjeringsmedier, for eksempel gjennom annonser.

“ Hva vi absolutt trenger er lovgivningsmessige tiltak som etterfølges av sanksjoner hvis de brytes, ikke bare anbefalinger, ” sa Majerczak. Hun frykter – det samme gjør journalistene Delia og Ciesla – at strenge ord ikke er nok til å gjøre inntrykk på noen EU -regjeringer.

“ Jeg tenker for eksempel på Polen, Ungarn, Malta, Hellas og Bulgaria, ” sa hun og utpekte Bulgaria som “ den verste EU -studenten. ”

I RSF's World Press Freedom Index i 2021 rangerte den østeuropeiske staten 112 av 180 land. Ifølge RSF utsettes de få frittalende journalistene i Bulgaria ikke bare for trakassering fra staten, men også for trusler og vold.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Anti-SLAPP-initiativ tar sikte på å motvirke misbruk av rettssaker

Delia har også festet sitt håp om et annet initiativ EU-kommisjonen planlegger å legge frem neste år som tar sikte på å beskytte journalister og menneskerettighetsaktivister mot krenkende rettstvister, eller såkalte strategiske søksmål mot offentlig deltakelse (SLAPP).

< p> Da Daphne Caruana Galizia ble myrdet i oktober 2017, hadde etterforskende journalist 47 SLAPP -er som ventet mot henne. Disse skremmelsessøksmålene brukes ofte til å true og stille mediearbeidere – et stort problem, spesielt for de som jobber selvstendig eller for små forskningsinstanser.

“ Personen som er siktet for å ha drept Daphne ønsket å saksøke meg i Storbritannia for over 70 millioner pund [82 millioner euro eller 95 millioner dollar], ” sa Delia. “ Det hadde vært min siste dag i journalistikken. ”

“ Jeg har liten grunn til å være optimistisk. Landet mitt er mindre demokratisk enn det pleide å være, ” sa han.

Men minst, la han til, EU -institusjonsinitiativer går i riktig retning.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.