Forklaret: Shillongs Dalit Sikhs, en gammel landstrid og en flytting foreslått og motarbeidet

0
70

En sikh -delegasjon fra Delhi oppfordrer Meghalaya -guvernør Satya Pal Malik torsdag. (Twitter: @mssirsa)

En Meghalaya -kabinettbeslutning om å flytte Dalit Sikh -innbyggerne i Shillong Them lew Mawlong -området, også kalt Punjabi Lane, møter motstand. Sikh -grupper har kalt det “ulovlig ” og “ urettferdig &#8221 ;, med Punjab visestatsminister Sukhjinder Singh Randhawa som sa at han ville ta saken med Unionens innenriksminister Amit Shah. Torsdag møtte en sikh -delegasjon fra Delhi Meghalaya -guvernør Satya Pal Malik for å søke hans inngripen. Kjernen i det er et ulmende problem mellom sikh-innbyggerne og det lokale Khasi-samfunnet, sentrert om en tiår gammel landstrid.

Best of Explained

Klikk her for flere

Hvem er Punjabi -sikhene i Shillong?

De ble først brakt til Shillong av britene som manuelle åtsere og feiemaskiner for mer enn hundre år siden. I dag bor samfunnet med rundt 300 forskjellige familier i Them lew Mawlong, som ligger ved siden av Shillongs kommersielle knutepunkt, Iewduh eller Bara Bazaar.

Himadri Banerjee, tidligere professor i indisk historie ved Jadavpur University, som har mye undersøkte sikh -samfunnet i nordøst, sa at Mazhabiene først ble brakt, med en britisk militærkontingent, til å arbeide som feiemaskiner. De ble fulgt av Ramgarhias (snekkere, smeder og murere), og deretter Soniarene eller gullsmedene, som kom etter 1947.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Mazhabi Sikhs, den største av gruppene, ble rekruttert av Shillong kommunestyre (SMB), og mange bodde i Bara Bazaar. Gjennom årene svulmet deres rekker i SMB, sa Banerjee. “Vi har bodd her i generasjoner,” sa Gurjit Singh, president for Harijan Panchayat Committee (HPC), som representerer medlemmer av Sikh Dalit -samfunnet i Shillong. “På 1990 -tallet var mer enn 800 medlemmer av samfunnet vårt ansatt i SMB, men antallet har blitt redusert siden den gang.”

Banerjee sa at yngre generasjoner har gått videre til yrker som å kjøre bil eller sette opp mobile verksteder. Noe integrasjon har også skjedd. “Noen Mazhabier snakker Khasi, liker Khasi-mat, og noen er til og med gift med Khasis og har konvertert til kristendom,” sa Banerjee.

Kolonien er Punjabi -banen etter volden i 2018 (Ekspressfoto: Abhishek Saha)

Hvorfor ble planen om å flytte dem laget?

7. oktober godkjente regjeringen forslaget, basert på en anbefaling fra en komité på høyt nivå som ble nedsatt i juni 2018 for å finne en løsning på en flere tiår gammel landstrid, etter voldelige sammenstøt mellom Khasis og Sikh-innbyggere måneden før. Selv om den umiddelbare utløseren var noe annet, var sammenstøtene forankret i den gamle landstriden.

Regjeringen hevder at landet tilhører urbane avdelinger, mens sikher sier at det ble “begavet” til dem på 1850 -tallet av Syiem (sjef) i Hima Mylliem – et av høvdingedømmene i Khasi Hills. Punjabi Lane er en del av Mylliem, et av de 54 tradisjonelle administrative områdene under Khasi Hills autonome distriktsråd i dag.

I følge kabinettavgjørelsen ville urbane avdelinger ta landet i besittelse fra Syiem of Mylliem (forvalter av landet) innen en uke. Statsminister Conrad Sangma sa at faste ansatte i SMB ville bli flyttet til konstruerte kvartaler.

Også i Forklaret | Hvem er Nihangs, sikh -sekten i søkelyset etter Singhu -lynsjing?

Hva er jordkonflikten?

I tre tiår har deler av samfunnet og politiske organisasjoner krevd at innbyggerne flyttes ut – hovedargumentet er at en førsteklasses reklame området bør ikke inneholde et boligområde.

Donald Thabah, generalsekretær i det mektige Khasi Students 'Union (KSU), sa at Punjabi Lane var stedet for mye trafikkbelastning og at det måtte ryddes for “offentlig bekvemmelighet”. “Navnet Them lew Mawlong antyder bokstavelig talt at det er dalen i et marked – så det er ikke fornuftig at det fungerer som et boligområde. Den bør brukes til alternative konstruktive formål, for eksempel en parkeringsplass eller et kommersielt rom, sier han.

Gjennom årene har det kommet forslag om å bygge en parkeringsplass eller shoppingkomplekser. Sikherne har ofte søkt juridisk behandling mot dette og hevdet at de har “fulle rettigheter til” landet, og to dokumenter som beviser påstanden deres: en avtale fra 1954 og en til i 2008.

I 2018, etter at komite ble dannet, inngav Sikh HPC en begjæring i Meghalaya High Court. I februar 2019 sa retten at det var et “sivilt” spørsmål og måtte tas opp for den sivile domstolen. April 2021 beordret den at status quo opprettholdes.

Har det vært tidligere konflikt mellom sikher og Khasis?

Med det viktigste stridspunktet er Punjabi Lane på 2,5 mål, det er rapportert om slagsmål på lokalt nivå mellom innbyggere og Khasis over år.

Mistillit til “utenforstående” – en følelse uttrykt blant deler av mange lokalsamfunn i nordøstlige stater – øker også friksjonen. Banerjee sa at lokale Khasis “i utgangspunktet var mindre entusiastiske” om å gjøre arbeidet Mazhabiene gjorde. “Men etter hvert som Khasis ble presset ut av en del av arbeidsmarkedet, manifesterte angsten deres seg i mistenksomhet, fiendtlighet og en forsterkende bevissthet om ulik identitet.”

I følge KSUs Thabah var det også et stort sammenstøt i 1996, noe som førte til at Khasi -ungdom døde av politiet. Han påsto at lokalbefolkningen ofte ble trakassert av noen fra sikh -samfunnet. ”

Hva tilbys sikher nå?

< p> Statens regjering har sagt at de som er fast ansatte i SMB vil bli flyttet til konstruerte kvartaler andre steder i byen. For de andre innbyggerne var “regjeringen” på utforskning av andre steder “.

Regjeringen sa at mens en del av sikh -innbyggerne jobbet med SMB, var det mange “nybyggere” i kolonien. “Vi vet ikke hvor de kom fra, og derfor er det nødvendig å gjøre en oversikt over de som bor der,” sa viseminister Prestone Tynsong, som ledet komiteen.

Singh sa nå bare rundt 20 mennesker (som er nær pensjon) var for tiden fast ansatte i SMB. “Regjeringen hevder at resten av folket er ulovlige eller uautoriserte nybyggere. Men det er grunnløst … våre barn og barnebarn har flyttet inn i nye yrker – det betyr ikke at de ikke hører hjemme her, »sa han.

Hvordan har sikher reagert?

«Vi har bodd her i 200 år. Gang på gang prøver regjeringen å bevege oss og folket vårt blir redd, sier Singh. Samfunnet hadde imidlertid ikke mottatt noen offisiell melding om flytting ennå.

Manjinder Singh Sirsa, som hadde ledet delegasjonen fra Delhi Sikh Gurdwara Management Committee som møtte guvernøren, sa at saken var sub judice, og komiteen på høyt nivå hadde “ingen makt til å ta en slik avgjørelse”. Han sa at flyttingsplanen “ikke hadde gitt innbyggerne en mulighet til å si noe” eller tatt i betraktning deres.

Hva er regjeringens holdning?

CM Sangma hadde tidligere sagt at regjeringen var klar til å utfordre rettskjennelsen. Guvernør Malik forsikret torsdag sikh -delegasjonen om at “ingen urett vil bli gjort og innbyggerne ikke vil bli fjernet ulovlig”.

Tynsong sa at regjeringen hadde fulgt “due diligence”. Han sikh -samfunnet skal ikke “bli forvirret” om at de “ble kastet ut”. “De er mennesker i Meghalaya, og vi er her for å hjelpe dem,” sa han. “Vi ber dem om å hjelpe oss med å lage en oversikt.”

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklarere i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.