Forklaret: Hvordan koreansk bølge er så mye mer enn bare Netflix’s Squid Game

0
55

Sør-koreanske rollebesetningsmedlemmer, fra venstre, Park Hae-soo, Lee Jung-jae og Jung Ho-yeon i en scene fra Squid Game. (Youngkyu Park/Netflix via AP)

Netflix -serien Squid Game ble en sensasjon i forrige måned med sin dystopiske forutsetning der folk, presset til randen av desperasjon, spilte dødelige barnespill for å vinne penger. Det er brutal, sterk natur og hele konseptet så ut til å gi gjenklang globalt — banet vei for at det skal bli Netflix største lansering , med rundt 111 millioner husstander som stiller inn for å se. Squid Game er imidlertid ikke streamerens første koreanske suksess, og det har heller ikke vært ansvarlig for å drive den koreanske bølgen globalt. Squid Game er ikke et blunk i pannen for koreanske dramaer, det har vært en bonde i Sør -Koreas ambisjon om å spre bevissthet om kulturen deres.

Også i Explained | Hvorfor er det koreanske showet Squid Game vanvittig populært?

Hallyu -bølgen

Fenomenet Hallyu (et mandarinuttrykk for å beskrive den økende populariteten til den koreanske underholdningsindustrien) fant ikke sted over natten. Det har gradvis spredt seg siden 1990 -tallet – mye før BTS dannet sin ARMY, før Hyun Bin og Son Ye-Jin krasjet inn i våre hjerter med Crash Landing On You, og Parasite vant Oscar. Hallyu -bølgen ble født ut av den asiatiske finanskrisen som rammet Sør -Korea i 1997. Landet druknet i gjeld etter å ha lånt fra Det internasjonale pengefondet, og måtte bruke pengene til å gjenopprette sine uttømte valutareserver. Midt i økonomiske forstyrrelser innså president Kim Dae-jung at underholdningsindustrien kunne fungere som en økonomisk motor. Kulturdepartementet ble restrukturert, og midler ble sprøytet inn i det koreanske filmrådet for å spre popkultur, samtidig som universitetene slengte talent. Flere departementer, inkludert mat, utenrikssaker, sport og turisme, investerte stort i underholdningsindustrien.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

I dag er Hallyu en av de viktigste eksportene, ettersom regjeringen årlig bruker mer enn 500 millioner dollar på markedsføring gjennom økonomi- og finansdepartementet. Bølgen begrenser seg imidlertid ikke bare til koreansk populærkultur, den har også skapt en dyp interesse for koreansk mat, produkter og livsstil og skapt flere muligheter for turisme. Hallyu har vokst eksponentielt siden 1999 og blir nå lagt merke til som et globalt kulturelt fenomen.

Les også | I Squid Game, et innblikk i desperate liv for Sør -Koreas sørasiatiske migrantarbeidere

Så de forvirrede uttrykkene til langvarige Hallyu-fans kan nå bli forstått når de ser publikum ha epifanier om at koreanske dramaer faktisk er så “gode”. Sør -koreansk kultur, gjennom sine dramaer og musikk, har gjort “bølger” siden slutten av 90 -tallet og begynnelsen av 2000 -tallet. Koreansk drama har vært kommersielt vellykket i Asia og Latin -Amerika, så vel som i USA, selv før Netflix -tiden, og fansen hadde både Viki -abonnementer og DramaFever.

En scene fra Squid Game, et globalt populært Sør-Korea-produsert Netflix-show. (Youngkyu Park/Netflix via AP)

Populariteten til ‘K-dramaer’

Det er flere grunner til at 'K-dramaer' (et begrep som brukes for å referere til det melodramatiske romantiske formatet til showene) har funnet sitt publikum. Bortsett fra historiefortelling, visuell appell, temaer og stjernespill, er det sunn rom-com-energi, en smak av en fortærende romantikk i de fleste showene, snarere enn det forutsigbare mønsteret av ødelagte fragmenterte forhold og konstant partnerbytte, en trope mest viser blir offer for. Kort sagt, de ser ut til å ha perfeksjonert det romantiske formatet, og det er kanskje derfor publikummet liker å se på en sesong på en uke. Mens romantikkene er engasjerende, øker de familiære forholdene også showets gledefaktor. K-dramaer begrenser ikke historiene deres til bare deres leder, de spreder seg til naboene eller vennene rundt, og får frem engasjerende historier og et flerlags show, mesteparten av tiden. Hvis romantikken er sakkarin, holder thrillerne deg på tærne, med sine stramme og kantete lokaler. K-dramaer er vanligvis korte, de avslutter en historie innen en sesong på 16-20 episoder, eller noen ganger tre sesonger, i stedet for et endeløst drag på atten pluss sesonger.

I løpet av to tiår har dramaene utforsket forskjellige temaer, og kanskje revolusjonære temaer også i en tid da folk ikke var klare for slike diskusjoner. Blant de mange K-dramaene, i 2007, utforsket Train to Busan-skuespilleren Gong Yoo og Yoon Eun-Hyes Coffee Prince begrepet seksuell identitet, reversering av kjønnsroller på en klar, kortfattet og sensitiv måte. I 2009 binget fans på Boys Over Flowers, et show som gjorde skuespilleren Lee Min Ho til et kjent navn, og showet er fortsatt elsket i dag. Det var også et av de første showene som ansporet Hallyu -bølgen til Vesten. En tenåringsromantikk i bakgrunnen på en videregående skole, det sies også å ha utløst en mote og pleie trend blant asiatiske menn. Serien ble verdsatt for en nyansert forutsetning: Det var mer enn bare akademikere og romantikk, den ble kjent for sin realistiske skildring av hindringer for tenåringer.

Best of Explained

Klikk her for mer

I 2013 og 2014 dukket Lee Jong-suk opp med sine hevn-angstdrevne dramaer, I Can Hear Your Voice og Pinocchio, som skildret realistisk innsikt i rettssaker og desperasjon fra mediehus for å sensasjonellgjøre dekningen for TRP-er. Senere vendte han seg bort fra den edgy mørke helten og ble en elsket hovedroll i Romance Is A Bonus Book, som bortsett fra å fokusere på romantikken, også dypet ned i forlagene.

Squid Game skildrer hundrevis av økonomisk vanskelige figurer som konkurrerer i dødelige barnespill om en sjanse til å unnslippe alvorlig gjeld. (Youngkyu Park/Netflix via AP)

I 2019 ble Crash Landing On You snakkepunktet for alle koreanske dramaer, da den så den stjernekryssede kjærlighetshistorien mellom en nordkoreansk militæroffiser og en sørkoreansk arving. I 2020 behandlet It's Okay Not To Be Okay med problematisk foreldre og skrøpelighet av psykisk helse, og dro raskt til Netflix 10 beste dramaer. I selve 2021, før Squid Game ble utgitt, avsluttet Hospital Playlist, et medisinsk show som dreier seg om vennskap mellom leger som også er bandkamerater, sin runde med den andre sesongen. Showet var så populært at folk håpet på en tredje sesong, noe som dessverre ikke kommer til å skje.

Ikke gå glipp av | Squid Game vekker interesse for å lære koreansk

K-dramaer har ikke bare stoppet ved inderlige romanser; de utnyttet deres koreanske mytologi, noe som ga showene en herlig smak. Gong Yoo’s Guardian: The Lonely God, introduserte mange for ‘dokkabe’ – Koreanske nisser, som er langt unna den engelske terminologien. Dokkabe er naturlige guder og åndelige enheter, og dette dannet kjernen i Guardian. Guardian så på Gong Yoo som en troll, og Lee Dong-wook som en “Grim Reaper”, som spar for å dele et hus, mens han håndterte sine kompliserte kjærlighetsliv og enda mer kompliserte, sammenflettede fortid. Denne friskheten og den uvanlige historiefortellingen fant et publikum, og showet ble en av de mest sette seriene i Korea, og fant fans også globalt. Koreanske fantasy-serier har introdusert oss for Imoogi, Gumihos (den ni-halede reven), et konsept som har slått seg inn i flere show. De overnaturlige fantasydramaene hadde vanedannende lokaler: for eksempel Hotel Del Luna, et hotell som ble drevet av spøkelser som fortsatt måtte slutte fred med sine traumatiske fortid, eller The Tale Of The Nine-Tailed Fox, hvor en Gumiho lette etter fortiden sin kjærlighet.

Så Squid Game er ikke det første showet som kjører Hallyu -bølgen, og det blir heller ikke det siste. Netflix har en overveldende samling av koreanske dramaer og har investert sterkt i den koreanske underholdningsindustrien siden 2016, og har investert 700 millioner de siste fem årene. Det kommer flere store treff.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklarere i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.