Förklarade: Shillongs Dalit Sikhs, en gammal markkonflikt och en flyttning föreslog och motsatte sig

0
60

En sikh -delegation från Delhi uppmanar Meghalayas guvernör Satya Pal Malik torsdag. (Twitter: @mssirsa)

Ett beslut i Meghalaya -kabinettet om att flytta Dalit Sikh -invånarna i Shillongs Them lew Mawlong -område, även kallat Punjabi Lane, möter motstånd. Sikhgrupper har kallat det ”olagligt ” och “ orättvis &#8221 ;, med Punjab biträdande chefsminister Sukhjinder Singh Randhawa som säger att han skulle ta upp frågan med unionens inrikesminister Amit Shah. På torsdagen träffade en sikh -delegation från Delhi Meghalayas guvernör Satya Pal Malik och sökte hans ingripande. Kärnan i det är en puttrande fråga mellan sikhboerna och det lokala Khasi-samhället, centrerad på en decennier gammal markkonflikt.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vilka är Punjabi -sikherna i Shillong?

De fördes först till Shillong av britterna som manuella åtsugare och sopmaskiner för mer än hundra år sedan. Idag bor samhället med cirka 300 udda familjer i Them lew Mawlong, som ligger intill Shillongs kommersiella nav, Iewduh eller Bara Bazaar.

Himadri Banerjee, tidigare professor i indisk historia vid Jadavpur University, som har undersökte sikh -samhället i nordöstra, sa att Mazhabierna först togs med en brittisk militärkontingent att arbeta som sopmaskiner. De följdes av Ramgarhias (snickare, smeder och murare) och sedan Soniar eller guldsmeder, som kom efter 1947.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Mazhabi Sikhs, den största av grupperna, rekryterades av Shillong Municipal Board (SMB), och många bodde i Bara Bazaar. Under åren svullnade deras led i SMB, sa Banerjee. “Vi har bott här i generationer”, säger Gurjit Singh, president för Harijan Panchayat Committee (HPC), som representerar medlemmar i Sikh Dalit -samhället i Shillong. ”På 1990 -talet var mer än 800 medlemmar i vårt samhälle anställda av SMB, men antalet har minskat sedan dess.”

Banerjee sa att yngre generationer har gått vidare till yrken som att köra bil eller starta mobila verkstäder. En del integration har också skett. “Vissa Mazhabier talar khasi, njuter av khasimat och några är till och med gifta med khasis och har konverterat till kristendomen”, säger Banerjee.

Kolonin är Punjabi -banan efter våldet 2018 (Expressfoto: Abhishek Saha)

Varför gjordes planen att flytta dem?

Den 7 oktober godkände regeringen förslaget, baserat på en rekommendation från en kommitté på hög nivå som inrättades i juni 2018 för att hitta en lösning på en decennier gammal markdiskussion, efter våldsamma sammandrabbningar mellan Khasis och sikhboare föregående månad. Medan den omedelbara utlösaren var något annat, var sammandrabbningarna rotade i den gamla marken.

Regeringen hävdar att landet tillhör avdelningen för stadsfrågor, medan sikherna säger att det ”gavs” till dem på 1850 -talet av Syiem (chefen) i Hima Mylliem – ett av hövdingarna i Khasi Hills. Punjabi Lane är en del av Mylliem, ett av de 54 traditionella administrativa territorierna under Khasi Hills Autonomous District Council idag.

Enligt kabinettets beslut skulle stadsavdelningen ta besittning av marken från Syiem of Mylliem (markens vårdnadshavare) inom en vecka. Chefsminister Conrad Sangma sa att permanenta anställda i SMB skulle flyttas till byggda kvarter.

Också i förklarade | Vilka är Nihangs, sikhsekten i rampljuset efter Singhu -lynch?

Vad är marken?? område bör inte innehålla en bostadsort.

Donald Thabah, generalsekreterare för det kraftfulla Khasi Students 'Union (KSU), sa att Punjabi Lane var platsen för mycket trafikstockningar och måste rensas för “allmänhetens bekvämlighet”. ”Namnet Them lew Mawlong tyder bokstavligen på att det är marknadens dalområde – så det är inte meningsfullt att det fungerar som ett bostadsområde. Det bör användas för alternativa konstruktiva ändamål, till exempel en parkeringsplats eller ett kommersiellt utrymme, säger han.

Under åren har det kommit förslag om att bygga en parkeringsplats eller shoppingkomplex. Sikherna har ofta sökt rättslig prövning mot detta och hävdat att de har “full rätt till” marken och två dokument för att bevisa sitt påstående: ett avtal från 1954 och ett till 2008.

År 2018, efter kommitté bildades, lämnade Sikh HPC en framställning till Meghalaya High Court. I februari 2019 sa domstolen att det var en “civil” fråga och som måste tas upp i den civila domstolen. Den 9 april 2021 beordrade den att status quo behölls.

Har det förekommit tidigare konflikter mellan sikherna och Khasis?

Med det huvudsakliga striden är Punjabi Lane på 2,5 tunnland, bråk på lokal nivå mellan invånare och Khasis har rapporterats om år.

Misstro till “outsider” – en känsla som uttrycks bland delar av många samhällen i nordöstra staterna – ökar också friktionen. Banerjee sa att lokala Khasis var “initialt mindre entusiastiska” om att utföra det arbete som Mazhabierna gjorde. “Men med tiden, när Khasis befann sig pressas ut från en del av arbetsmarknaden, manifesterade deras ångest sig i misstankar, fientlighet och en hårdnande medvetenhet om olika identiteter.”

Enligt KSU: s Thabah var det också en stor sammandrabbning 1996, vilket ledde till att Khasi -ungdomar dog av polisen. Han påstod att lokalbefolkningen ofta blev trakasserade av några från sikh -samhället. ”

Vad erbjuds sikherna nu?

< p> Statens regering har sagt att de som är fast anställda i SMB kommer att flyttas till byggda bostäder på andra håll i staden. För de andra invånarna “undersökte regeringen andra platser”.

Regeringen sa att medan ett antal av sikhboerna arbetade med SMB fanns det många “nybyggare” i kolonin. “Vi vet inte var de kom ifrån och därför är det nödvändigt att göra en inventering av de som bor där”, säger vice chefsminister Prestone Tynsong, som ledde kommittén.

Singh sa nu bara cirka 20 personer (som är nära pension) var för närvarande fast anställda i SMB. ”Regeringen hävdar att resten av folket är olagliga eller obehöriga nybyggare. Men det är grundlöst … våra barn och barnbarn har flyttat in i nya yrken – det betyder inte att de inte hör hemma här, säger han.

Hur har sikherna reagerat?

”Vi har bott här i 200 år. Gång på gång försöker regeringen röra oss och vårt folk blir rädda, säger Singh. Samhället hade emellertid inte fått någon officiell uppmaning om omplacering än.

Manjinder Singh Sirsa, som hade lett delegationen från Delhi Sikh Gurdwara Management Committee som träffade guvernören, sa att frågan var sub judice, och kommittén på hög nivå hade “ingen makt att fatta ett sådant beslut”. Han sa att omplaceringsplanen ”inte har gett invånarna möjlighet att säga något” eller tagit ställning till dem.

Vad är regeringens ställningstagande?

CM Sangma hade tidigare sagt att regeringen var redo att utmana domstolsbeslutet. Guvernör Malik på torsdagen försäkrade sikh -delegationen att “ingen orättvisa kommer att göras och invånarna kommer inte att tas bort olagligt”.

Tynsong sa att regeringen hade följt “due diligence”. Han sikh -samhället ska inte “bli förvirrad” om att de “kastades ut”. “De är människor i Meghalaya och vi är här för att hjälpa dem,” sa han. ”Vi ber dem att hjälpa oss att göra en inventering.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste förklarade nyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.