Finlands smitta tar fart – rödmarkeras av ECDC

0
116

Sedan pandemins början har Finland haft knappt 150 000 fall av covid-19, enligt Johns Hopkins universitet. Det är att jämföra med Sveriges drygt 1,1 miljoner smittotillfällen. Nu har dock smittan tagit fart i Finland och där pratar nu myndigheterna om en femte våg. Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har landet cirka 114 smittade per 100 000 invånare, och räknas som en röd region, vilket innebär att resor till landet inte rekommenderas, rapporterar Aftonbladet. – Mindre än tre procent av befolkningen har smittats av viruset sedan starten så immuniteten är inte så hög som man skulle kunna önska, säger virologiprofessorn Ilkka Julkunen till tidningen. Smittan i Sverige har samtidigt stannat av och enligt SvD har smittan inte ökat sedan restriktionerna togs bort den första oktober.