FDA-panelen godkänner boosterskott för J&J COVID-19-vaccin

0
57

En injektionsflaska med Johnson & amp; Johnson Covid-19-vaccin. (AP)

USA hälsorådgivare godkände en förstärkare av Johnson & amp; Johnsons COVID-19-vaccin i fredags, med hänvisning till oro över att amerikaner som fick engångsdosen inte är lika skyddade som de som får tvådosmärken.

J & amp; J sa till Food and Drug Administration att en extra dos lägger till viktigt skydd redan två månader efter den första vaccinationen – men att det kan fungera bättre om folk väntar till sex månader senare. Det gick inte att fastställa den bästa tidpunkten, men FDA: s rådgivande panel röstade enhälligt att boostern ska erbjudas minst två månader efter att folk fick sitt tidigare skott.

”Jag tror att detta ärligt talat alltid var ett tvådosvaccin, ”Sa FDA -rådgivaren Dr. Paul Offit från Children's Hospital i Philadelphia. “Det skulle vara svårt att rekommendera detta som ett enda dosvaccin vid denna tidpunkt.”

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

FDA är inte bunden av rekommendationen eftersom det fattar ett slutgiltigt beslut – och utöver debattens komplexitet tyder ny forskning också på att J & J -mottagare kan ha ett starkare immunsvar om deras boosterdos kommer från ett konkurrerande märke.

Preliminära resultat från en pågående studie av olika sätt att “blanda och matcha” olika skott visade att en booster av något slag ökade människors nivåer av virusbekämpande antikroppar-åtminstone i några veckor. Och det mest dramatiska hoppet kom från att ge ett Pfizer- eller Moderna-skott efter en-dos J & amp; J-vaccinationen .

FDA: s rådgivare röstade inte om det skulle rekommenderas men sa till regeringen att tillåta flexibilitet med boosters och sa att det inte fanns några säkerhetsröda flaggor även om det ännu inte är klart hur stor skillnad, om någon, blandning och matchning kan göra länge -termskydd.

“I den verkliga världen händer alla dessa typer av kombinationer redan så jag tror att det är en brådskande fråga för FDA att hjälpa till att reda ut vad som visserligen är ett komplicerat och utmanande scenario,” säger Dr Ofer Levy från Boston Children's Hospital.

Regeringen säger att alla tre amerikanska vacciner fortsätter att erbjuda starkt skydd mot sjukhusvistelse och dödsfall av COVID-19, och att prioriteten är att få första skott till de 66 miljoner berättigade men ovaccinerade amerikaner som är mest utsatta. Men med spridningen av den extra smittsamma deltavarianten och tecken på avtagande immunitet mot mildare infektioner går nationen mot en bredare boosterkampanj.

Förra månaden började Pfizer-boosters erbjudas seniorer och yngre vuxna kl. hög risk från COVID-19 på grund av dålig hälsa, jobb eller levnadsförhållanden-minst sex månader efter deras första vaccination. Torsdagen rekommenderade FDA: s rådgivande panel samma tillvägagångssätt för halvdosmoderna boosters.

Men J & J: s vaccin har genomgående visat lägre effektivitetsnivåer genom en rad studier – och FDA -panelen avgjorde slutligen ett nytt skott för alla mottagare 18 år eller äldre minst två månader efter deras första vaccination.

”Detta är verkligen — med den andra dosen — Jag tror att det är i nivå med de andra vaccinerna när det gäller effektivitet, säger Dr. Archana Chatterjee från Rosalind Franklin University.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

FDA kommer att använda sina rådgivares rekommendationer för att avgöra om de ska godkänna boosters för både J & J och Moderna. Därefter skulle Centers for Disease Control and Prevention avgöra vem som skulle kavla upp ärmarna.

De allra flesta av de 188 miljoner amerikaner som är helt vaccinerade mot COVID-19 har fått Pfizer- eller Moderna-alternativen, medan J & amp; J -mottagare står för bara cirka 15 miljoner.

J & J: s vaccin är tillverkat med en annan teknik och på fredagen presenterade företaget sin boost som ett sätt att stärka ett robust vaccin som de sa har behöll sin skyddskraft under åtta månader. Men FDA -forskare utmanade påståendet det påståendet.

< /p>

”Det finns data som tyder på att detta vaccins effektivitet faktiskt är mindre robust än företagets presentation här”, säger Dr. Peter Marks, FDA: s främsta vaccintjänsteman. “Och det är ett bekymmer, särskilt för att det har setts i minoritetsgemenskaper potentiellt och andra.”

När det gäller dess förstärkare presenterade J & J resultat från en stor studie som visade att ge en andra dos bara två månader efter det första stöttade skyddet mot symptomatisk COVID-19 till 94% från 70% hos amerikanska mottagare. Att ge den förstärkaren sex månader senare i stället föranledde ett ännu större hopp i virusbekämpande antikroppar.

Men i sin egen recension noterade FDA -forskare att endast en liten del av fallen gällde deltavarianten, den överlägset dominerande stammen i USA och även om FDA: s granskare inte fann några nya säkerhetsproblem om en andra J & J -dos, noterade de andra brister. J & J följde boostermottagare i lite mer än en månad, vilket gjorde det svårt att dra slutsatser om skyddets hållbarhet. FDA -forskare betonade också att de inte hade haft tid att självständigt bekräfta J & J: s data, som lämnades in strax före mötet. Det är mycket ovanligt och väckte allvarlig oro från den rådgivande panelen.

J & amp; J-vaccinet var mycket efterlängtat för sin en-och-gjort-formulering. Men dess utrullning tidigare i år skadades av en rad problem inklusive tillverkningsproblem och några sällsynta men allvarliga biverkningar inklusive en blodproppsstörning och en neurologisk reaktion som kallas Guillain-Barre syndrom. I båda fallen bestämde tillsynsmyndigheterna att skottets fördelar övervägde dessa risker.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.