Documenten delen op Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties

0
52
Vladimka-productie/Shutterstock.com< /figuur>

Een van de beste eigenschappen van online toepassingen zoals Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties is de mogelijkheid om documenten te delen. Of u nu in realtime wilt samenwerken of anderen het document wilt laten bekijken, het is gemakkelijk genoeg.

Het delen van uw document houdt echter meer in dan alleen een klik op de knop. Afhankelijk van wat u deelt en met wie, moet u even de tijd nemen om de machtigingen voor delen te overwegen. Moeten anderen het document kunnen bewerken? Wil je dat ze opmerkingen kunnen toevoegen? Of moet het document alleen-lezen zijn? Laten we eens kijken hoe u uw documenten en de machtigingsopties kunt delen.

Inhoudsopgave

Delen met specifieke personen instellen
  De machtigingen voor delen aanpassen
  Het document delen
Delen met een link instellen
Machtigingen wijzigen na het delen
Stoppen met het delen van een document

Delen met specifieke mensen instellen

Google houdt dingen consistent als het gaat om delen in alle drie de applicaties. U kunt dus dezelfde stappen volgen, ongeacht welke applicatie u gebruikt. Voor deze how-to gebruiken we Google Docs als voorbeeld.

Als je klaar bent, klik je op “Delen” rechtsboven. U kunt ook op Bestand > klikken. Delen vanuit het menu.

Voer de naam van uw contactpersoon of e-mailadres in van de persoon met wie u wilt delen. U kunt desgewenst meer dan één persoon invoeren. Houd er rekening mee dat als u met meer dan één persoon deelt en de machtigingen voor delen in dit stadium aanpast, u de machtigingen niet afzonderlijk kunt instellen. Je kunt ze echter per persoon wijzigen nadat je het document hebt gedeeld, wat we hieronder ook zullen bespreken.

Pas de machtigingen voor delen aan

Gebruik de vervolgkeuzelijst rechts om de machtiging te kiezen. Je kunt Editor, Viewer of Commenter kiezen.

  • Editor: ze kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen en het document met anderen delen.
  • Kijker: ze kunnen het document alleen bekijken. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen of het document delen.
  • Reageren: ze kunnen alleen opmerkingen toevoegen en suggesties doen. Ze kunnen geen wijzigingen aanbrengen of het document delen.

Het bovenstaande zijn standaard instellingen voor machtigingen, maar u kunt desgewenst een aantal aanpassingen maken. Klik in het deelvenster op het tandwielpictogram in de rechterbovenhoek.

Hier kun je bewerkers verbieden om rechten te wijzigen en te delen. En u kunt de mogelijkheid voor kijkers en commentatoren uitschakelen om de download-, afdruk- en kopieeracties te zien. Schakel de selectievakjes uit om die machtigingen naar uw voorkeur te verwijderen.

Deel het document

Nadat u de persoon of personen met wie u wilt delen hebt toegevoegd en de machtigingen hebt ingesteld, kunt u optioneel het vakje aanvinken om mensen op de hoogte te stellen en een bericht toe te voegen. Hiermee wordt een e-mail naar hen verzonden om hen te laten weten dat u een document met hen hebt gedeeld. Klik op “Verzenden.”

Als u degenen met wie u hier deelt niet op de hoogte wilt stellen, zorg er dan voor dat u het vakje Personen op de hoogte stellen uitschakelt en op “Delen.” klikt. U kunt ervoor kiezen dit te doen als u ze zelf op de hoogte wilt stellen met uw eigen link naar het document.

Delen met een link instellen

Als u van plan bent uw document met veel mensen te delen, heeft u de optie om in plaats daarvan een link naar het document te pakken. En met deze optie kun je ook rechten instellen.

GERELATEERD: Een Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand delen als een webpagina

Klik op “Delen” en klik vervolgens in het gedeelte Koppeling ophalen van het venster Delen. Je hebt dan twee opties in de vervolgkeuzelijst, Beperkt en Iedereen met de link.

Advertentie

Gebruik Beperktin combinatie met het toevoegen van specifieke mensen in het bovenstaande gebied. Dit verhindert dat iemand anders dan de mensen met wie u het document deelt, toegang krijgen tot het document als ze de link tegenkomen.

Gebruik Iedereen met de link om iedereen met de link toegang te geven tot het document. Kies vervolgens aan de rechterkant Viewer, Commenter of Editor. Deze toestemming is van toepassing op iedereen die toegang heeft tot het document via de link.

< p>U kunt de link vervolgens kopiëren om met anderen te delen. Klik vervolgens op “Gereed.”

Machtigingen wijzigen na delen

Of je nu deelt met specifieke mensen of gewoon de link deelt, je kunt de rechten wijzigen die je aanvankelijk hebt ingesteld. Klik op “Delen” rechtsboven.

Gebruik voor specifieke mensen het bovenste gedeelte van het deelvenster. Selecteer de vervolgkeuzelijst naast de persoon voor wie je de toestemming wilt wijzigen en kies de nieuwe instelling. Klik op “Opslaan.”

Advertentie

Voor iedereen met een link, gebruik het onderste deel van het deelvenster. Selecteer de nieuwe machtiging in de vervolgkeuzelijst aan de rechterkant. Klik op “Gereed.”

Stop met het delen van een document

Indien nodig kunt u net zo gemakkelijk stoppen met het delen van een document. Klik nogmaals op “Delen.”

Voor specifieke personen: open de vervolgkeuzelijst rechts van de persoon en selecteer “Verwijderen.”

Voor iedereen met de link, kunt u de instelling wijzigen in Beperkt . Zorg er dan voor dat u iedereen verwijdert uit de deellijst in de bovenstaande sectie die u geen toegang wilt geven.

Google biedt ook andere manieren om samen te werken met collega's. U kunt opmerkingen in Google Spreadsheets gebruiken om samen te werken aan spreadsheets en documenten te maken en rechtstreeks samen te werken in Google Chat.

LEES VOLGENDE

  • › Raspberry Pi in- en uitschakelen
  • › Hoe een Discord-server te verwijderen
  • › Gasten optioneel maken voor Google Agenda-evenementen
  • › Mensen niet meer volgen op Instagram
  • › Browsen door gasten op een Chromebook uitschakelen