Wat is bètatesten?

0
131
Just Life/Shutterstock.com< /figuur>

Heb je ontdekt dat een applicatie die je gebruikt een “bètaversie” of functies die “in bèta zijn?” Beta-testen is een cruciaal onderdeel van wat de software die we dagelijks gebruiken stabiel en gebruiksvriendelijk maakt. Zo werkt het.

Zorgen dat het werkt

Bètatesten is het proces waarbij een niet-uitgebracht stuk software wordt getest met een deel van het beoogde publiek. Het is een van de laatste fasen van de levenscyclus van softwareontwikkeling (of SDLC) en vindt vaak plaats vóór een openbare release. Tijdens bètatests is het essentieel om ervoor te zorgen dat de testomgeving zoveel mogelijk de praktijkervaring weerspiegelt. Daarom, als iemand een tekstverwerker beta-test, moeten ze doorgaan met het maken van dezelfde soorten documenten die ze voor hun werk maken.

Beta-testen is niet alleen voor geheel nieuwe software. Ontwikkelaars gebruiken het ook om de nieuwste builds van een bestaand stuk software te testen, om ervoor te zorgen dat het stabiel is wanneer de update voor meer mensen wordt uitgerold. Bètatests geven vaak waardevolle feedback van potentiële gebruikers over mogelijke verbeteringen, veelvoorkomende bugs en prestaties. Deze feedback kan automatisch worden verzameld met crashrapporten en interne statistieken of handmatig via enquêtes en interviews. Het softwareteam kan de informatie die ze uit dit proces krijgen, gebruiken om eventuele problemen op te lossen, het gedrag van de software te wijzigen en plannen te maken voor toekomstige releases.

Het testproces zelf hangt grotendeels af van het type software. Als het beoogde publiek van het programma relatief klein is, kan een bedrijf een bètatestbureau inhuren om een ​​steekproef van potentiële gebruikers te verzamelen. Aan de andere kant, als het verwachte publiek van een app in de miljoenen is, kan een bedrijf in plaats daarvan een openbare bètatest uitvoeren.

GERELATEERD: Hoe te vinden Ontdek waarom uw Windows-pc crashte of vastliep

Openbare bètatests

Sommige software maakt gebruik van “openbare bètatests,” waarbij een deel van het publiek ervoor kan kiezen om een ​​toekomstige build te gebruiken voordat deze voor het grote publiek wordt vrijgegeven. In de Google Play App Store kunt u zich bijvoorbeeld aanmelden voor het bètatestproces voor elke app die dit aanbiedt, zoals Google Chrome. Apple biedt ook een bètatoegangsprogramma voor hun verschillende besturingssystemen, zoals iOS, macOS en watchOS.

GERELATEERDEen openbaar bètaprogramma voor iOS of iPadOS verlaten

Hoewel het uitvoeren van een bètatest-build enkele nadelen heeft, zoals software-instabiliteit of bugs, krijg je ook toegang tot coole nieuwe functies voordat iemand anders ze heeft gebruikt. Toen Windows 11 bijvoorbeeld een bètaversie was, enkele maanden voordat Microsoft het uitrolde, meldde een subset van Windows-gebruikers zich aan voor het programma en hadden ze toegang tot de nieuwe lay-out van het startmenu, de navigatiefuncties en het algehele ontwerp.

Sommige bedrijven implementeren nieuwe functies voor een deel van hun gebruikers voordat ze standaard worden voor de rest van de gebruikersbasis. Social media-apps zoals Facebook en Instagram testen bijvoorbeeld vaak een nieuwe lay-out of menu-item uit aan een steekproef van hun gebruikers. Sommige van deze functies komen uiteindelijk terecht in de algemene openbare build, terwijl sommige volledig worden geschrapt vanwege negatieve feedback.

GERELATEERD: Hoe u kunt overschakelen van insider naar stabiele builds van Windows 11

Alpha, Beta en Gamma

Olivier Le Moal/Shutterstock.com

U bent misschien ook de termen “alpha-testen” en “gammatesten.” Hoewel deze processen vergelijkbaar zijn omdat het tests zijn die worden uitgevoerd voordat de software publiekelijk wordt vrijgegeven, verschillen ze op bepaalde manieren. Hier volgt een overzicht van elk van deze testtypes:

  • Alfatesten: Dit wordt meestal uitgevoerd in een laboratoriumomgeving met een subset van de 8217;s werknemers in plaats van eindgebruikers.
  • Bètatesten: Dit wordt uitgevoerd op een steekproef van de beoogde doelgroep van de software en bootst de daadwerkelijke gebruikerservaring zo veel mogelijk na.
  • Gamma-testen: Dit wordt gedaan vlak voordat iets wordt vrijgelaten. Het komt beduidend minder vaak voor en is grotendeels uitgefaseerd.

Bij softwareontwikkeling is een ander type testen waar je misschien over hoort “gebruikersacceptatietesten” of UAT. UAT wordt uitgevoerd bij het betrekken van een bepaalde klant in plaats van een breed publiek. In plaats van te testen om feedback en opmerkingen over de software te krijgen, wordt het over het algemeen gedaan om een ​​transactie te voltooien. Het eindigt wanneer de beoogde gebruiker “accepteert” dat de software aan hun eisen voldoet.

Wat wordt er getest op bèta?

Bètatesten zijn niet beperkt tot desktop- en mobiele applicaties en besturingssystemen. Hardware kan ook bèta-getest worden. Voordat de nieuwste telefoons of gameconsoles worden uitgebracht, worden veel apparaten vaak eerst aan bètatesters geleverd. Deze testers zullen ze gedurende een bepaalde periode dagelijks gebruiken en waardevolle feedback geven aan fabrikanten.

Ze worden ook vaak gebruikt in online multiplayer-videogames, waarbij spelers op een 'preview-build' springen. om eventuele wijzigingen in de gameplay-ervaring uit te proberen voordat ze worden vrijgegeven. Dit omvat belangrijke veranderingen, zoals geheel nieuwe functies, missies en kaarten, en kleinere veranderingen, zoals veranderingen die van invloed zijn op het spelerssaldo van een game. Meestal gebruikt een bedrijf reacties van gebruikers, zowel in-game als op sociale media, om te peilen wat er moet veranderen tussen de bètaversie en de openbare versie.

Bètatests zijn niet alleen ook voor computergerelateerde activiteiten. Tegenwoordig kun je alles dat is getest voordat het definitief werd uitgebracht, een 'bètatest' noemen. Zelfs artistieke projecten zoals boeken zullen “bètalezers” die de hele tekst doorlezen en feedback geven voordat het werk wordt gepubliceerd.

Als je meer wilt weten over de wereld van softwareontwikkeling, wil je misschien meer te weten komen over een variant van bètatesten is bekend als A/B-testen.

GERELATEERD: Wat is A/B-testen?

LEES VOLGENDE

  • › Raspberry Pi in- en uitschakelen
  • › Een Discord-server verwijderen
  • › Gasten optioneel maken voor Google Agenda-evenementen
  • › Hoe mensen te ontvolgen op Instagram
  • › Browsen door gasten op een Chromebook uitschakelen