Forklaret: Hvem er Nihangs, sikh -sekten i søkelyset etter Singhu -lynsjing?

0
85

Nihang Sikh med våpnene sine på bøndenes protestplass ved Singhu -grensen i New Delhi. . – for tidlig fredag ​​morgen brutal lynsjing av en mann de anklaget for å ha respekt for det hellige skrift på Singhu -proteststedet, med en gruppe av dem som påtok seg ansvar i flere videoer som gikk viralt på sosiale medier. Her kan du se på tidligere hendelser som involverte dem, deres historie og nåværende status.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvem er en Nihang?

Nihang er en orden av sikh -krigere, preget av blå drakter, forældede armer som sverd og spyd, og dekorerte turbaner som er overvunnet av stål quoits. I følge sikh -historiker Dr. Balwant Singh Dhillon, betyr etymologisk ordet Nihang på persisk en alligator, sverd og penn, men egenskapene til Nihangs ser ut til å stamme mer fra sanskrit -ordet nihshank som betyr uten frykt, ubemerket, rent, bekymringsløst og likegyldig for verdslige gevinster og trøst. ” Historikeren Rattan Singh Bhangu fra 1800 -tallet beskriver Nihangs som “upåvirket av smerte eller trøst”, “gitt til meditasjon, bot og nestekjærlighet” og “komplette krigere”.

Når ble ordren dannet? < /strong>

Dhillon sier ordren kan spores tilbake til opprettelsen av Khalsa av Guru Gobind Singh i 1699. Ordet Nihang, legger han til, forekommer også i en salme i Guru Granth Sahib, hvor det hentyder til en fryktløs og uhemmet person. “Imidlertid er det noen kilder som sporer opprinnelsen til Guru Gobind Singhs yngre sønn, Fateh Singh (1699-1705), som en gang dukket opp i Gurus nærvær kledd i en blå chola … og blå turban med en dumala (tøyforming en fjær). Da han så sønnen hans se så majestetisk ut, bemerket guruen at det skal være kjolen til Nihangs, de hensynsløse soldatene i Khalsa, sier Dhillon.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Les også | Lynching som religion, kaste simmer; forsiktige politiske ledere tause

Hvordan var Nihangs forskjellige fra andre sikher og andre sikh-krigere?

I følge en beretning fra East India Companys oberst James Skinner (1778-1841) ble Khalsa Sikhs delt inn i to grupper: “De som kledde seg i blått antrekk som Guru Gobind Singh pleide å ha på seg på slaget” og de som ” ikke følg noen begrensninger på fargen på kjolen deres ”selv om de begge” følger yrket som soldat og er modige uten jevnaldrende i musketry og chakarbazi, og bruk av quoits ”. Dhillon sier “Nihangs observerer Khalsa -oppførselskoden i sin strengeste forstand. De bekjenner ikke troskap til en jordisk herre. I stedet for safran heiser de et blått Nishan Sahib (flagg) oppå helligdommene sine. ” Nihangs bruker slagordene 'chhardi kala' (for alltid i høyt humør) og 'tiar bar tiar' (tilstand av alltid beredskap) for uforutsette hendelser. “Nihangene er glad i en populær drink som kalles shardai eller sharbati degh (sakramentsdrink) som inneholder malte mandler, kardemommefrø, valmuefrø, svart pepper, rosenblad og melonfrø. Når et lite mål cannabis legges til det, kalles det sukhnidhan (skatt av trøst). En høyere dose cannabis i den ble kjent som shaheedi deg, martyrdødens sakrament. Det ble tatt (mens) kjempet mot fiender, sier Dr. Dhillon.

Hva er deres rolle i sikh -historien?

Nihangs hadde en viktig rolle i å forsvare sikh-panten etter fallet av den første sikh-regelen (1710-15) da guvernørene i Mughal drepte sikher, og under angrepet av den afghanske inntrengeren Ahmed Shah Durrani (1748-65). Da Khalsa -hæren ble delt inn i fem bataljoner i 1734, ble en Nihang- eller Akali -bataljon ledet av Baba Deep Singh Shahid. Nihangs tok også kontroll over de religiøse forholdene til sikhene ved Akal Bunga (nå kjent som Akal Takht) i Amritsar. De betraktet seg ikke som underordnet noen sikh -sjef og opprettholdt dermed sin uavhengige eksistens. På Akal Takht holdt de det store rådet (Sarbat Khalsa) for sikher og uttalte at resolusjonen (Gurmata) ble vedtatt. Innflytelsen deres tok slutt etter Sikh -rikets fall i 1849 da de britiske myndighetene i Punjab utnevnte en leder (sarbrah) for administrasjonen av Det gylne tempel i 1859. “I den siste tiden har Nihang -sjefen, Baba Santa Singh, på instans av den indiske regjeringen hadde falt i grus med de vanlige sikhene da han fortsatte med å gjenoppbygge Akal Takht som ble skadet under Operation Bluestar i juni 1984. Noen Nihangs, nemlig Ajit Singh Poohla, samarbeidet med Punjab -politiet for å eliminere sikh -militante, ”Observerer Dr Dhillon.

Ved Singhu-grensen på fredag. (Ekspressfoto: Amit Mehra)

I Punjab, hva er de andre store hendelsene i nyere tid som involverte Nihang Sikhs?

I april i fjor angrep en gruppe Nihang Sikhs politifolk i Patiala og hugget av hånden til en assisterende underinspektør i Punjab -politiet etter at de ble avlyttet og bedt om å vise portforbud under lockout av Covid -pandemien. Nihangs krasjet bilen sin inn i en politibarrikade og kom ut av bilen med skarpe kanter. De jaget deretter politimennene og angrep dem. ASI Harjeet Singh måtte gjennomgå en syv timers operasjon ved PGI Chandigarh for å sy tilbake den avhoggede hånden. Senere arresterte politiet 11 Nihangs, inkludert en kvinne, fra et derakompleks i landsbyen Balbera, som også huser en gurdwara. I juli i år satte to Nihang Sikhs fyr på en statue av den drepte statsministeren Rajiv Gandhi i Ludhiana og lastet opp en video på sosiale medier som påberoper seg ansvaret for handlingen. Begge ble arrestert.

Også i Forklart | Shillongs Dalit Sikhs, en gammel landstrid og en flytting foreslått og motarbeidet

Hva er deres nåværende status?

Nihangs utgjør i dag et lite samfunn. Omtrent et dusin band, hvert ledet av en jathedar (leder), fortsetter fortsatt med den tradisjonelle ordenen. Fremtredende blant disse er Budha Dal, Taruna Dal og deres fraksjoner. I mangel av en sentralisert kommando er Nihangene løst organisert. Hele året forblir de stasjonert på sine respektive (sentre), men drar ut på den årlige pilegrimsreisen til Anandpur Sahib, Damdama Sahib Talwandi Sabo og Amritsar, deltar i religiøse arrangementer og viser sine kampferdigheter og hesteskap. I den pågående gårdsprotesten dro grupper av Nihangs til Singhu for å uttrykke solidaritet med de protesterende bønder.

Ifølge Dr Gurmeet Singh Sidhu, ansvarlig professor Guru Gobind Singh-leder ved Punjabi University, Patiala, “Med modernitetens inntog brøt balansen mellom Bani (Guru Granth Sahib) og Bana (ytre form), noe som resulterte i problemer og uetiske handlinger. Tidligere ville Nihangs aldri angripe en ubevæpnet person. ”

Hvem kan bli en Nihang?

I følge en topp Nihang Sikh -leder, uavhengig av kaste, trosbekjennelse eller religion som har uskåret hår og følger sikh -tradisjoner, og som husker fem baner, utfører daglige ablusjoner ved å våkne klokken 1 og utføre morgen- og kveldsbønn kan inkluderes i sekten. Den døpte sikh som er villig til å bli en Nihang og oppfyller betingelsene, får klær og våpen som ligner de som Guru Gobind Singh bar da han grunnla Khalsa.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.