Förklaras: Vem är Nihangs, sikhsekten i rampljuset efter Singhu -lynch?

0
76

Nihang Sikh med sina vapen vid böndernas protestplats vid Singhu -gränsen i New Delhi. (Express Photo/File)

Ett och ett halvt år efter att en av deras grupper huggit av handen på en assisterande underinspektör för Punjab -polisen i Patiala efter att ha fångats upp för att visa ett utegångsförbud under Covid -lockdown, är Nihang Sikhs i rampljuset igen – för tidig fredag ​​morgon brutal lynchning av en man de anklagade för att ha respekt för den heliga skriften på Singhu -protestplatsen, med en grupp av dem som tog på sig ansvar i flera videor som gick viralt på sociala medier. Här är en titt på tidigare incidenter som involverade dem, deras historia och nuvarande status.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vem är en Nihang?

Nihang är en ordning av sikhkrigare, kännetecknad av blå dräkter, föråldrade armar som svärd och spjut och dekorerade turbaner som överstegs av stålquoits. Enligt sikhhistorikern Dr Balwant Singh Dhillon, ”Etymologiskt betyder ordet Nihang på persiska en alligator, svärd och penna men egenskaperna hos Nihangs tycks härröra mer från sanskritordet nihshank vilket betyder utan rädsla, obefläckat, rent, sorglöst och likgiltigt för världsliga vinster och tröst. ” 1800 -talets historiker Rattan Singh Bhangu beskriver Nihangs som “opåverkad av smärta eller tröst”, “givet till meditation, bot och välgörenhet” och “kompletta krigare”.

När bildades ordern? < /strong>

Dhillon säger att ordern kan spåras tillbaka till skapandet av Khalsa av Guru Gobind Singh 1699. Ordet Nihang förekommer också i en psalm i Guru Granth Sahib, där det anspelar på en orädd och ohämmad person. ”Det finns dock några källor som spårar sitt ursprung till Guru Gobind Singhs yngre son, Fateh Singh (1699-1705), som en gång dök upp i Gurus närvaro klädd i en blå chola … och blå turban med en dumala (tygformning) en plym). Efter att ha sett sin son se så majestätisk ut, påpekade gurun att det ska vara Nihangs klänning, Khalsas hänsynslösa soldater, säger Dhillon.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Läs också | Lynch som religion, kastrester; försiktiga politiska ledare tysta

Hur skilde sig Nihangs från andra sikher och andra sikhkrigare?

Enligt ett konto av East India Companys överste James Skinner (1778-1841) delades Khalsa Sikhs in i två grupper: “De som tog på sig blå kläder som Guru Gobind Singh brukade bära vid striden” och de som ” följ inte några begränsningar för färgen på deras klänning ”fast de båda” följer soldatyrket och är modiga utan kamrat inom musketry och chakarbazi och användning av quoits ”. Dhillon säger ”Nihangs följer Khalsa uppförandekod i sin strängaste mening. De bekänner sig inte till någon jordisk mästare. Istället för saffran hissar de en blå Nishan Sahib (flagga) ovanpå sina helgedomar. ” Nihangs använder slagorden 'chhardi kala' (för alltid i hög mod) och 'tiar bar tiar' (tillstånd av ständig beredskap) för oförutsedda händelser. “Nihangerna är förtjusta i en populär drink som kallas shardai eller sharbati degh (sakramentsdryck) som innehåller malade mandlar, kardemumfrön, vallmofrön, svartpeppar, rosenblad och melonfrön. När ett litet mått av cannabis läggs till det kallas det sukhnidhan (tröstskatt). En högre dos cannabis i den var känd som shaheedi deg, martyrdödets sakrament. Det togs (medan) kämpar mot fiender, säger Dr Dhillon.

Vilken roll har de i sikhs historia?

Nihangs hade en viktig roll i att försvara sikh-panten efter fallet av den första sikh-regimen (1710-15) när guvernörerna i Mughal dödade sikher och under angreppet av den afghanske inkräktaren Ahmed Shah Durrani (1748-65). När Khalsa -armén delades upp i fem bataljoner 1734 leddes en Nihang- eller Akali -bataljon av Baba Deep Singh Shahid. Nihangs tog också kontroll över sikhernas religiösa angelägenheter vid Akal Bunga (nu känd som Akal Takht) i Amritsar. De ansåg sig inte vara underordnade någon sikh -chef och behöll därmed sin oberoende existens. På Akal Takht höll de det stora rådet (Sarbat Khalsa) för sikher och uttalade resolutionen (Gurmata). Deras inflytande tog slut efter Sikh -rikets fall 1849 när de brittiska myndigheterna i Punjab utsåg en chef (sarbrah) för administrationen av det gyllene templet 1859. ”Under den senaste tiden har Nihang -chefen Baba Santa Singh, i den indiska regeringens fall hade fallit ihjäl de vanliga sikherna när han återuppbyggde Akal Takht som skadades under Operation Bluestar i juni 1984. Några Nihangs, nämligen Ajit Singh Poohla, samarbetade med Punjab -polisen för att eliminera sikh -militanter, ”Observerar Dr Dhillon.

Vid Singhu-gränsen på fredag. (Express Foto: Amit Mehra)

I Punjab, vilka är de andra stora incidenterna på senare tid med Nihang Sikhs?

I april förra året attackerade en grupp Nihang Sikhs poliser i Patiala och huggade av handen på en assisterande underinspektör för Punjab -polisen efter att de fångats upp och ombedd att visa utegångsförbud under Covid -pandemins låsning. Nihangs kraschade in sitt fordon i en polisbarrikad och kom ut ur bilen med vassa vapen. De jagade sedan poliserna och attackerade dem. ASI Harjeet Singh fick genomgå en sju timmars operation på PGI Chandigarh för att suturera tillbaka den avhuggna handen. Senare grep polisen 11 Nihangs, inklusive en kvinna, från ett derakomplex i byn Balbera, som också rymmer en gurdwara. I juli i år satte två Nihang Sikhs eld på en staty av den dödade premiärministern Rajiv Gandhi i Ludhiana och laddade upp en video på sociala medier som hävdar ansvaret för dådet. Båda greps.

Också i Förklarade | Shillongs Dalit Sikhs, en gammal marktvist och en flyttning föreslog och motsatte sig

Vad är deras nuvarande status?

Nihangs utgör idag ett litet samhälle. Ungefär ett dussin band, som var och en leds av en jathedar (ledare), fortsätter fortfarande med den traditionella ordningen. Framträdande bland dessa är Budha Dal, Taruna Dal och deras fraktioner. I avsaknad av ett centraliserat kommando är Nihangs löst organiserade. Under hela året förblir de stationerade vid sina respektive deras (centra) men ger sig ut på sin årliga pilgrimsfärd av Anandpur Sahib, Damdama Sahib Talwandi Sabo och Amritsar, deltar i religiösa evenemang och uppvisar sina kampsätt och hästskap. I den pågående gårdsprotesten åkte grupper av Nihangs till Singhu för att uttrycka solidaritet med de protesterande bönderna.

Enligt Dr Gurmeet Singh Sidhu, ansvarig professor Guru Gobind Singh-ordförande vid Punjabi University, Patiala, ”Med modernitetens tillkomst bröt balansen mellan Bani (Guru Granth Sahib) och Bana (yttre form), vilket resulterade i problem och oetiska handlingar. Tidigare skulle Nihangs aldrig attackera en obeväpnad person. ”

Vem kan bli Nihang?

Enligt en topp Nihang Sikh -ledare, oavsett kaste, trosbekännelse eller religion som har oklippt hår och följer sikh -traditioner och som kommer ihåg fem banis, utför dagliga ablutions genom att vakna klockan 1 och utföra morgon- och kvällsböner kan ingå i sekten. Den döpta sikh som är villig att bli en Nihang och uppfyller villkor får kläder och vapen som liknar dem som Guru Gobind Singh bar när han grundade Khalsa.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.