FN: Jemens ekonomi kollapsar, humanitär kris stiger

0
159

Den saudiskt ledda militära koalitionen som kämpade i Jemens årslånga krig meddelade att de Iranallierade houthierna hade skjutit upp en ballistisk missil mot Riyadh och tre booby-fångade drönare mot provinsen Jizan. (Reuters File)

Jemens ekonomi håller på att kollapsa, dess humanitära kris förvärras och konflikten i arabvärldens fattigaste nation växer sig mer våldsam, sade FN: s biträdande humanitära chef torsdag.

< p> De dystra kommentarerna av assisterande generalsekreterare Ramesh Rajasingham kom under en briefing till FN: s säkerhetsråd.

Mer än 20 miljoner jemenier “ två tredjedelar av befolkningen ” behöver humanitärt bistånd, men biståndsbyråer, sa han, “ börjar återigen ta slut på pengar. ”

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Hjälpbyråer hjälper nu nästan 13 miljoner människor i hela landet, cirka 3 miljoner fler än för bara några månader sedan, Tillade Rajasingham.

“ Vår bästa bedömning är att denna expansion avsevärt har skjutit tillbaka den omedelbara risken för storskalig hungersnöd. ”

Men han varnade för att hjälporganisationer inte har tillräckligt med pengar till fortsätt i den här skalaen och “ under de kommande veckorna och månaderna kan upp till 4 miljoner människor se sitt mathjälp reduceras ” och “ i slutet av året kan det antalet stiga till 5 miljoner människor. “ Vi uppmanar alla att göra allt för att upprätthålla den fart som vi har byggt upp under de senaste månaderna och hålla hungersnöden på avstånd, ” sa han.

Jemen har krampats in av inbördeskrig sedan 2014 när Iran-stödda Houthi-rebeller tog kontroll över huvudstaden Sanaa och mycket av den norra delen av landet, vilket tvingade den internationellt erkända regeringen att fly till söder, sedan till Saudiarabien.

En saudialedad koalition gick in i kriget i mars 2015, med stöd av USA, för att försöka återställa president Abed Rabbo Mansour Hadi till makten och kastade sitt stöd bakom hans regering.

Trots en obeveklig luftkampanj och markstrider har kriget i hög grad försämrats till ett dödläge och skapat världens värsta humanitära kris. USA har sedan avbrutit sitt direkta engagemang i konflikten.
I början av 2020 inledde houthierna en offensiv i den mestadels regeringsägda Marib-provinsen som har kostat tusentals unga människor livet och lämnat tusentals fördrivna civila levande i konstant rädsla för våld och måste flytta igen.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

På torsdagen sa stamledare och jemenitiska tjänstemän att strider om Marib under de senaste 24 timmarna dödade minst 140 krigare på båda sidor. Sammandrabbningarna ägde rum i distrikten Abdiya och al-Jubah, sa de.

Vid briefingen till säkerhetsrådet sa Rajasingham att houthierna intensifierade sin brutala offensiv i Marib och tog mer territorium där och i angränsande delar av den södra provinsen Shabwa.

Han pekade också på sammandrabbningar mellan rivaliserande beväpnade grupper tidigare i månaden i staden Aden i södra delen där Hadis regering inrättade sitt högkvarter efter att houthierna hade skjutit dem från Sanaa och norr och fortsatte slåss, beskjutning och luftangrepp i nordvästra Saada. och västra provinserna Hajjah och Hodeida “ och längs nästan 50 andra frontlinjer. ”

I september dödades eller skadades 235 civila, den näst högsta siffran på två år och strider i Marib tar “ en särskilt tung civil vägtull, ” med nästan 10 000 människor på flykt i september, den näst högsta siffran på två år, sa Rajasingham.

Den nya FN: s särskilda sändebud för Jemen, Hans Grundberg, som tillträdde förra månaden, berättade för rådet att han har hållit möten med regerings- och houthi -tjänstemän, liksom viktiga regionala och internationella tjänstemän med fokus på hur man ska gå mot en politisk lösning för att återställa freden i Jemen.

“ Tillitsklyftan mellan stridande parter är stor och växer, ” sa han i en virtuell briefing.

Grundberg sa att han gjorde klart att även om man bör göra framsteg när det gäller brådskande humanitära och ekonomiska frågor, är brådskande politiska samtal utan förutsättningar avgörande för att förhandla om en lösning av konflikten.

“ Låt oss inte lura oss själva, det här kommer att bli en mödosam och komplicerad uppgift som kommer att ta tid men den måste ske, ” Grundberg sa.

“ De senaste veckorna har illustrerat spänningen mellan krigets takt och den ekonomiska kollapsen å ena sidan och den tid som krävs för att ta fram och samråda om en genomförbar väg framåt, på den andra. ”

Rajasingham upprepade att Jemens ekonomiska kollaps driver de flesta behoven i landet ” inklusive risken för hungersnöd.

Jemen importerar nästan allt, sa han, och den jemenitiska rialen handlar runt 1 270 rialer till dollarn i Aden, nästan sex gånger högre än före kriget, och färre varor når landets hamnar.

Kommersiell matimport till de viktigaste hamnarna i Hodeida och Saleef låg 8 procent under förra årets genomsnitt i september, och bränsleimporten var en alarmerande 64 procent lägre, ” sa han.

Han uppmanade omedelbara åtgärder för att hejda landets ekonomiska kollaps, inklusive injektion av valuta genom centralbanken, vilket snabbt skulle sänka priserna, som de gjorde tidigare, samt att öppna alla hamnar helt och upphäva importrestriktioner vid Hodeida och Saleef och utbetalning av tjänstemäns löner.

& nbsp;

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.