Wat is er nieuw in Fedora 35

0
68

Fedora 35, Red Hat's gratis Linux-distributie (distro) , is nu beschikbaar als bètaversie. Van een bijgewerkte desktopervaring tot tweaks achter de schermen, we kijken naar de Workstation-editie om te zien wat er nieuw is voor desktopgebruikers.

Tabel van inhoud

Een meer gepolijste Fedora
GNOME 41
Achter de schermen-upgrades
Petje af voor dit Distro Upgrade

Een meer gepolijste Fedora

Red Hat's community Linux build gerold uit in bèta op 28 september 2021, met de officiële release gepland voor later in oktober.

Deze versie is “alles over polijsten,” zoals Red Hat in een blogpost zei. Hoewel er nog steeds de nadruk ligt op een desktop-pc met alles van topkwaliteit, richt Fedora 35 zich op het uitbreiden van bestaande functies en verbeterde ondersteuning. Het is een mooie tussentijdse update die alle nieuwe dingen combineert die we in recente versies van Fedora en GNOME-bureaublad hebben gezien, evenals enkele verfijningen. Laten we erin duiken en de nagellak van dichterbij bekijken.

GNOME 41

Terwijl Linux hedendaagse Ubuntu 21.10 vasthoudt aan GNOME 40, is de standaard desktopomgeving voor Fedora gevorderd tot GNOME 41. Deze tweede versie van de populaire desktop met het nieuwe nummeringsschema van GNOME bouwt voort op wat we in eerdere versies.

GERELATEERDWat is er nieuw in GNOME 41?

Het legt de nadruk op het gebruik van meerdere werkruimten waar geselecteerde apps op volledig scherm op verschillende desktops werken. Het toont ook geen enkele launcher, zoals we in recente iteraties hebben gezien. Om het opstartprogramma te zien, drukt u op de Super-toets (Windows) en opent u het Activiteitenoverzicht, of veegt u met drie vingers omhoog of omlaag op een touchpad.

Advertentie

Vanuit het Overzicht kunt u slepen en laat applicaties in verschillende werkruimten vallen. Het is mogelijk om meerdere applicaties in een enkele werkruimte te hebben, maar er zijn geen knoppen voor minimaliseren/maximaliseren om apps gemakkelijk te sluiten. Je kunt die knoppen natuurlijk wel toevoegen, maar ze zijn er niet standaard.

Je kunt ook vensters aan de ene kant van de werkruimte vastklikken of aan een andere kant om twee apps tegelijk te zien, maar de betere benadering is om nieuwe apps in hun eigen werkruimte te plaatsen als ze het hele scherm in beslag nemen.

Het overzichtsscherm met een LibreOffice Calc-werkruimte in Fedora 35.

Om te wisselen tussen werkruimten ga je naar het Activiteitenoverzicht, of gebruik je de Supertoets + PGUP of PGDN toetsen. Voor touchpad-gebruikers, schakelen met drie vingers naar links of naar rechts in het overzicht.

Er is een opnieuw ontworpen softwarewinkel met verbeterde ondersteuning voor Flatpak-containers. Als je in Fedora 35 opslagplaatsen van derden inschakelt (de Store vraagt ​​je automatisch om dit te doen), kun je bepaalde apps krijgen via Flathub. Het is geen volledige toegang, maar apps zoals Zoom en Minecraft komen van deze bron.

We verwachten dat er in de loop van de tijd meer Flatpaks in Fedora zullen verschijnen. Vergelijkbaar met wat er gaande is met apps in Windows en macOS, worden Flatpak-applicaties uitgevoerd in containers die gescheiden zijn van de rest van het systeem. Dit verhoogt de veiligheid omdat de apps geen onbeperkte toegang hebben tot het hele systeem.

Er is ook een nieuw multitasking-gedeelte in de app Instellingen waar u kunt instellen hoe de desktop werkt. U kunt een hot corner activeren om het Activiteitenoverzicht te openen (hetzelfde als het indrukken van de Super-toets). U kunt ook schermranden activeren om het formaat van een venster automatisch te wijzigen. Ten slotte zijn er opties om een ​​vast aantal werkruimten in te stellen, of ongebruikte werkruimten automatisch te verwijderen.

GERELATEERDDe batterijduur van uw Linux-laptop maximaliseren

Energiebeheerprofielen zijn ook gemakkelijker te beheren in GNOME 41 door gewoon op de aan/uit-knop in de rechterbovenhoek te klikken. Op deze manier kunt u snel overschakelen van gebalanceerd naar energiebesparend, een leuke functie voor laptops wanneer u de levensduur van de batterij wilt verlengen.

Advertentie

Als je GNOME 41 niet leuk vindt, kun je overschakelen naar andere desktops zoals Fedora Kinoite, een Fedora “spin” met de KDE Plasma-desktopomgeving. Kinoite heeft bredere ondersteuning voor Flatpak-applicaties en gebruikt de rpm-ostree van het Fedora-project, die pakketbeheer afhandelt en libostree gebruikt voor schijfkopieën.

Achter de schermen-upgrades

De winkel in Fedora 35.

Onder de motorkap verpakt Fedora 35 veel nieuwe spullen. Het gebruikt versie 5.14 van de Linux Kernel. Die versie van de kernel biedt verbeterde ondersteuning voor op ARM gebaseerde systemen, als je van dat soort dingen houdt.

GERELATEERDWat is er nieuw in Linux Kernel 5.14

Er is verbeterde 3D-ondersteuning voor Nvidia-stuurprogramma's bij het gebruik van apps die geen native Wayland-ondersteuning hebben. De standaardversie van Python is 3.10, die op 4 oktober 2021 is uitgerold, en Python 3.5 wordt niet langer ondersteund. De Node.js-interpreter is versie 16, PHP is versie 8.0 en de RPM-pakketbeheerder gebruikt versie 4.17. Fedora 35 heeft nu ook DNS over TLS ingebouwd, wat een veiligere manier is om IP-adressen uit het internettelefoonboek te halen.

Fedora 35 zet zijn inspanningen voort om het audiobeheer te herzien. Voorheen schakelde het over naar PipeWire voor audioservertaken, en nu heeft Fedora WirePlumber als sessiemanager. WirePlumber vervangt de standaard sessiemanager die in PipeWire is ingebouwd en ondersteunt aangepaste regels voor het routeren van streams tussen apparaten.

Als je een Fedora Cloud-gebruiker bent, is de versie van het besturingssysteem ontworpen voor virtuele servers, het bestandssysteem gewijzigd in Btrfs. Dit bestandssysteem, oorspronkelijk ontworpen door Oracle, maakt het poolen van schijven, online defragmentatie en on-the-fly snapshots mogelijk, zoals we hebben uitgelegd in ons overzicht van de verschillende Linux-bestandssysteemindelingen. Fedora Cloud krijgt ook BIOS- en UEFI-ondersteuning, afhankelijk van je behoeften.

Petje af voor deze Distro-upgrade

Enkele van de standaard apps in Fedora 35.

< p>Fedora 35 ziet eruit als een uitstekende nieuwe versie van de populaire Linux-distributie. Het nieuwe audiobeheer is een welkome afwisseling, en hoewel de werkruimten die voor het eerst in GNOME 40 werden gezien misschien even wennen zijn, is het een leuk idee en een goede manier om op een pc te werken.

Advertentie

Zoals je zou verwachten van de nieuwste versie van Fedora, wordt deze standaard geleverd met de nieuwste versies van Firefox en LibreOffice. Deze vooraf geïnstalleerde apps helpen u efficiënt aan de slag te gaan met het besturingssysteem.

Als je al heel lang fan bent van Fedora, of op zoek bent naar een nieuwe optie om je huidige distro te vervangen, dan is Fedora 35 Workstation het bekijken waard. Download de bèta nu van de alternatieve downloadpagina van Fedora.

Opmerking: Het Fedora Server "netwerkinstallatieprogramma" zal je toestaan ​​om de desktop Workstation-editie te kiezen tijdens de installatie.

Als het klaar is, volg je onze instructies om Linux te installeren. En mocht je besluiten dat Fedora 35 niets voor jou is, overweeg dan om de nieuwste release van het elementaire OS te bekijken.

GERELATEERD: Wat is er nieuw in het elementaire OS 6 ” Odin”

LEES VOLGENDE

  • › Hoe u kunt controleren welke websites toegang hebben tot uw locatie in Mozilla Firefox
  • › Het Configuratiescherm openen op Windows 11
  • › Schermafbeeldingen van volledige pagina's maken in Chrome op Android
  • › Je Twitch-wachtwoord is niet gelekt tijdens de grote hack
  • › Wat is bètatesten?