Världsnyheter: 5 över natten utvecklingar från hela världen

0
66

Medsols, uppifrån till vänster: WHO bildar en ny grupp för att hitta COVID -ursprung, en talibanstridsflygare i Afghanistan, OS -löpare Agnes Tirop och en polisbil i Norge. (Bilder för representation)

Här är en sammanfattning av de bästa utvecklingen runt om i världen idag.

1. Gripare med pilbåge och pilar dödar fem personer i Norge.

En man beväpnad med en pilbåge sköt pilar mot shoppare i en liten norsk stad onsdag och dödade fem personer innan han greps, säger myndigheterna.

Polischefen i samhället Kongsberg, nära huvudstaden i Oslo, sa att det var en konfrontation ” mellan poliser och överfallsmannen, men han utarbetade inte. Två andra personer skadades och sjukhus på intensivvård, inklusive en tjänsteman som var från tjänst och inne i butiken där attacken ägde rum, säger polisen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1 .png

2. WHO säger att det kan vara ‘ sista chansen ’ för att hitta COVID -ursprung

Världshälsoorganisationen (WHO) sa på onsdagen att den nybildade rådgivande gruppen om farliga patogener kan vara “ vår sista chans ” för att fastställa ursprunget till SARS-CoV-2-viruset och krävde samarbete från Kina. De första mänskliga fallen av COVID-19 rapporterades i den centrala kinesiska staden Wuhan i december 2019.

I detta filfoto syns en medlem av ett Världshälsoorganisationsteam under ett fältbesök i Hubei Animal Disease Control and Prevention Center i Wuhan. (AP)

Kina har upprepade gånger avfärdat teorier om att viruset läckt från ett av dess laboratorier och har sagt att inga fler besök behövs. Ett WHO-ledt team tillbringade fyra veckor i och runt Wuhan tidigare i år med kinesiska forskare och sa i en gemensam rapport i mars att viruset troligen hade överförts från fladdermöss till människor genom ett annat djur men ytterligare forskning behövdes.

Läs också | Var kom Covid-19-viruset ifrån?

3. Byråer delar ut mat, filtar, kontanter som hunger och kyla hotar Afghanistan

Biståndsbyråer levererade mat, filtar och kontanter till hundratals fördrivna familjer i Kabul på onsdagen när humanitärt bistånd börjar sippra in i Afghanistan efter varningar som landet står inför potentiellt katastrofal svält i vinter. Fördelningen av bistånd till 324 familjer representerar en liten bråkdel av behoven i Afghanistan, som står inför en allvarlig torka samt en nära kollaps av dess ekonomi efter att väststödet har dragits tillbaka.

Kallt väder under måndagen understryker hur brådskande det är att få hjälp till tusentals fördrivna människor i huvudstaden, många har flytt från provinserna och sovit i tält eller improviserade bostäder runt om i staden. När människor ställde upp i FN -föreningen för utdelning av mat och grundläggande hushållsartiklar samlades större folkmassor utanför, många desperata efter hjälp.

Läs också | Kommer bistånd till Afghanistan att stärka talibanerna?

4. VM-bronsmedaljören Tirop hittades knivhögg ihjäl

Kenyansk OS-löpare och tvåfaldig bronsmedaljör i världsmästerskapet Agnes Tirop hittades död i sitt hem onsdag med knivhugg och hennes man försvann och efterlystes för förhör, polis sa.

Elgeyo Marakwet County polischef Tom Makori sa att de letade efter Tirops make efter att hans familj rapporterade att han hade ringt dem gråtande och bett om Guds förlåtelse för något han hade gjort.

5 . USA, EU, Israel antar hård ton i Iran, mull-alternativ

Irans president Ebrahim Raisi. (Filfoto)

Amerikanska, israeliska och EU -tjänstemän tog en hård linje mot Iran på onsdagen, med amerikanska tjänstemän som sa att de skulle överväga alla alternativ om Teheran misslyckades med att återuppliva kärnkraftsavtalet 2015 och Israel sa att det förbehåller sig rätten att agera. Irans president Ebrahim Raisi har hittills vägrat att återuppta indirekta samtal med Förenta staterna i Wien på båda sidor som återvände till avtalet, enligt vilket Iran dämpade sitt kärnkraftsprogram mot ekonomiska sanktioner.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.