Vad är nytt i Fedora 35

0
62

Fedora 35, Red Hat gratis Linux -distribution (distro) , finns nu som en beta. Från en uppdaterad skrivbordsupplevelse till tweaks bakom kulisserna, vi tittar på Workstation-utgåvan för att se vad som är nytt för stationära användare.

Tabell av innehåll

En mer polerad Fedora
GNOME 41
Bakom kulisserna Uppgraderingar
Hatten av för detta Distro-uppgradering

En mer polerad Fedora

Red Hat ' s Linux-byggnad rullas ut i beta den 28 september 2021, med den officiella utgåvan planerad senare i oktober.

Denna version handlar “ om polsk, ” som Red Hat sa i ett blogginlägg. Även om det fortfarande finns en tonvikt på en stationär dator med allting i fokus, fokuserar Fedora 35 på att utöka befintliga funktioner och förbättrat stöd. Det är en trevlig mellanvägsuppdatering som kombinerar alla nya saker som vi har sett i de senaste versionerna av Fedora, och GNOME-skrivbordet, samt några förbättringar. Låt oss dyka in och titta närmare på polska.

GNOME 41

Medan Linux samtida Ubuntu 21.10 håller sig till GNOME 40, har standard skrivbordsmiljö för Fedora avancerat till GNOME 41. Denna andra iteration av det populära skrivbordet med GNOME: s nya numreringsschema bygger på vad vi har sett i tidigare versioner.

RELATERAD Vad är nytt i GNOME 41?

Den har en tonvikt på att använda flera arbetsytor där utvalda appar fungerar i helskärm på olika skrivbord. Det visar inte heller någon launcher av något slag, som vi har sett under de senaste iterationerna. För att se startprogrammet trycker du på Super (Windows) -tangenten och anger aktivitetsöversikten eller sveper med tre fingrar uppåt eller nedåt på en pekplatta.

Annons

Från översikten kan du dra och släpp applikationer till olika arbetsytor. Det är möjligt att ha flera applikationer i en enda arbetsyta, men det finns inga minimering/maximeringsknappar för att enkelt avvisa appar. Du kan naturligtvis lägga till dessa knappar, men de finns inte som standard.

Du kan också knäppa fönster till ena sidan av arbetsytan eller en annan för att se två appar samtidigt, men det bättre sättet är att släppa nya appar till sin egen arbetsyta om de tar upp hela skärmen.

Översiktsskärmen som visar en LibreOffice Calc-arbetsyta i Fedora 35.

För att växla mellan arbetsytor, gå till Aktivitetsöversikten eller använd superknappen + PGUP- eller PGDN -tangenterna. För pekplatta-användare byter du med en vänster eller höger trefingers svepning i översikten.

Det finns en omdesignad mjukvarubutik med förbättrat stöd för Flatpak-behållare. I Fedora 35 kan du få utvalda appar via Flathub om du aktiverar lagringsplatser från tredje part (butiken ber dig automatiskt att göra detta). Det är inte fullständig åtkomst, men appar som Zoom och Minecraft kommer från den här källan.

Vi räknar med att se fler Flatpaks dyka upp i Fedora när tiden går. I likhet med vad som händer med appar i Windows och macOS körs Flatpak -applikationer i behållare som är separata från resten av systemet. Detta ökar säkerheten eftersom apparna inte har obegränsad åtkomst till hela systemet.

Det finns också en ny sektion för flera uppgifter i appen Inställningar där du kan ställa in hur skrivbordet ska fungera. Du kan aktivera ett hett hörn för att öppna översikten över aktiviteter (samma som att trycka på supertangenten). Du kan också aktivera skärmkanter för att automatiskt ändra storlek på ett fönster. Slutligen finns det alternativ för att ställa in ett fast antal arbetsytor eller ta bort oanvända arbetsytor automatiskt.

RELATERAD Hur du maximerar din Linux -bärbara dators batteritid

Strömhanteringsprofiler är också enklare att hantera i GNOME 41 bara genom att klicka på strömbrytaren i det övre högra hörnet. På så sätt kan du snabbt växla från balanserad till energisparläge – en trevlig funktion för bärbara datorer när du behöver förlänga batteriets livslängd.

Annonsering

Om du inte gillar GNOME 41 kan du byta till andra stationära datorer som Fedora Kinoite, en Fedora “ spin ” med skrivbordsmiljön KDE Plasma. Kinoite har ett bredare stöd för Flatpak-applikationer och använder Fedora-projektets rpm-ostree, som hanterar pakethantering och använder libostree för diskbilder.

Bakom kulisserna Uppgraderingar

Butiken i Fedora 35.

Under huven packar Fedora 35 mycket nytt grejer. Den använder version 5.14 av Linux -kärnan. Den versionen av kärnan har förbättrat stöd för ARM-baserade system, om du är inne på den typen av saker.

RELATERAT Vad är nytt i Linux Kernel 5.14

Det finns förbättrat 3D -stöd för Nvidia -drivrutiner när du använder appar som inte har native Wayland -support. Standard Python -versionen är 3.10, som rullades ut den 4 oktober 2021 och Python 3.5 stöds inte längre. Node.js -tolkaren är version 16, PHP har version 8.0 och RPM -pakethanteraren använder version 4.17. Fedora 35 har nu också inbyggt DNS över TLS, vilket är ett säkrare sätt att få IP-adresser från Internetens telefonbok.

Fedora 35 fortsätter sina ansträngningar för att se över ljudhantering. Tidigare bytte den till PipeWire för ljudserveruppgifter, och nu inkluderar Fedora WirePlumber som sessionschef. WirePlumber ersätter standardsessionshanteraren som är inbyggd i PipeWire och stöder anpassade regler för routning av strömmar mellan enheter.

Om du är en Fedora Cloud -användare — versionen av operativsystemet som är utformat för virtuella servrar — filsystemet har ändrats till Btrfs. Detta filsystem, ursprungligen designat av Oracle, gör det möjligt att samla enheter, defragmentering online och ögonblicksbilder, som vi förklarade i vår undersökning av de olika Linux-filsystemformaten. Fedora Cloud får också stöd för BIOS och UEFI beroende på dina behov.

Hatten av för denna distrouppgradering

Några av standardapparna i Fedora 35.

< p>Fedora 35 ser ut som en utmärkt ny version av den populära Linux -distributionen. Den nya ljudhanteringen är en välkommen förändring, och även om arbetsytorna som först ses i GNOME 40 kan ta lite tid att vänja sig vid, är det en bra idé och ett bra sätt att arbeta på en dator.

Annonsering

Som du förväntar dig med den senaste versionen av Fedora kommer den som standard med de senaste versionerna av Firefox och LibreOffice. Dessa förinstallerade appar hjälper dig att börja arbeta effektivt på operativsystemet.

Om du är ett gammalt fan av Fedora eller letar efter ett nytt alternativ för att ersätta din nuvarande distro är Fedora 35 Workstation värt en titt. Ladda ner beta nu från Fedoras alternativa nedladdningssida.

Obs: Fedora Server “ nätverksinstallatör ” låter dig välja den stationära Workstation -versionen under installationen.

När det är klart följer du våra instruktioner för att installera Linux. Och om du bestämmer dig för att Fedora 35 inte är något för dig, kan du överväga att kolla in den senaste versionen från elementärt operativsystem.

RELATERAT: Vad är nytt i elementärt OS 6 ” Odin “

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här kontrollerar du vilka webbplatser som kan komma åt din plats i Mozilla Firefox
  • & rsaquo; Så här öppnar du kontrollpanelen i Windows 11
  • & rsaquo; Så här tar du helskärmsbilder i Chrome på Android
  • & rsaquo; Ditt Twitch -lösenord läckte inte ut i det stora hacket
  • & rsaquo; Vad är betatestning?