Punjab bjuder tårfylld adieu till soldater som dödades i Poonch -mötet

0
83

Punjab CM Charanjit Singh Channi och talare Rana KP Singh bär bland annat resterna av Sepoy Gajjan Singh i byn Pachrande i distriktet Rupnagar onsdag. Express

I byn Mana Talwandi i Kapurthala tändde 13-årige Vikramjit Singh sin pappas bål, Naib Subedar Jaswinder Singh, när tusentals dök upp för att hylla den sista soldaten som var bland de fem soldaterna som dödades i en hård vapenstrid med terrorister i Jammu och Kashmirs Poonch.

I Gurdaspur- och Rupnagar -distrikten var familjer till Naik Mandeep Singh och Sepoy Gajjan Singh, som också dödades i samma operation på måndagen, också tröstlösa när de betalade hälsa på båda soldaterna.

Slagord av ‘ Shaheed Amar Rahe ’ och ‘ Bharat Mata ki Jai ’ hyra luften när militära fordon som bär de dödliga resterna av de tre soldaterna nådde sina respektive byar. Anti-pakistanska slagord togs också upp.

Byborna duschade blomblad på militärfordonen.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

I byn Mana Talwandi hälsade Jaswinders son Vikramjit och dottern Harnoor Kaur (11) sin fars dödliga rester. En tårögd Vikramjit tända sin fars bras och lovade senare att gå med i armén. Jaswinder var den tredje medlemmen i hans familj som gick med i armén efter sin far och hans bror. Punjab -statsministern Rana Gurjit Singh lade en krans för chefsminister Charanjit Singh Channi. Förutom mängder av bybor deltog Shiromani Gurdwara Parbandhak -kommittéchef Bibi Jagir Kaur, kongressledare Sukhpal Singh Khaira och distriktets administrativa tjänstemän i Jaswinders sista riter.

Biträdande kommissionär Deepti Uppal överlämnade ett kondoleansmeddelande som skickades av guvernören i Punjab, Banwarilal Purohit, till familjemedlemmarna till soldaten.

Rana Gurjit Singh sa att enligt meddelandet från Punjabs chefsminister, sade familj till Jaswinder Singh skulle ges Rs 50 lakh som ex-gratia bidrag förutom ett statligt jobb till en familjemedlem. Han uppmanade också fackföreningsregeringen att ge maximalt bistånd till familjen.

Jaswinder, som tilldelades Senamedaljen 2006, efterlämnar sin fru och två barn.

Liknande hjärtskärande scener utspelade sig i bostaden för Sepoy Gajjan Singh i byn Pachranda i Rupnagar. Chefsminister Channi axlade de dödliga kvarlevorna Gajjan. Den yngsta av fyra bröder, Gajjan, 27, gifte sig i februari. Förutom sin fru Harpreet Kaur överlever han av sina föräldrar.
Han hade senast besökt hemmet två månader sedan för att delta i bröllopet för en av hans bröder. Gajjans far, Channan Singh, som tände sin sons begravningseld, krävde att en port skulle sättas upp vid byns inträde till minne av hans son så att de kommande generationerna kan inspireras av hans offer. Punjab Vidhan Sabha Speaker Rana KP Singh, MLA Amarjit Singh Sandoa och Punjab Youth Congress president Barinder Singh Dhillon deltog också i de sista riterna för den dödade soldaten.

I Gurdaspurs by Chhatha Shira kämpade familjen till Naik Mandeep Singh, 30, för att komma till rätta med förlusten. Hans familjemedlemmar grät när hans dödliga kvarlevor var hemma inslagna i trefärgade dagar före hans 31 -årsdag den 16 oktober. Enligt Mandeeps familjemedlemmar förväntades han komma hem snart. Han efterlämnar sin fru och två söner.

Medan hans äldre son är 3 år, är den yngre bara en månad gammal. Hans fru Mandeep Kaur sa att hon kommer att få båda hennes söner att gå med i armén som deras far. En av Mandeeps bröder tjänstgör också i armén. Punjabminister Tript Rajinder Singh Bajwa, Batala MLA Lakhbir Singh Lodhinangal, bland andra var närvarande vid Mandeeps kremering. Statens regering hade på måndagen tillkännagivit en ex gratia på Rs 50 lakh och ett regeringsjobb vardera för familjerna till de tre soldaterna.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste India News.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.