NCERT lanserar ett års diplom i vägledning och rådgivning

0
66

Kandidater kan ansöka online på ncert.nic.in. Sista dag för inlämning av ansökningsblanketten online är 5 november 2021. Fil.

National Council of Educational Research and Training (NCERT) har tillkännagivit en ettårig diplomkurs för utbildning av yrkesverksamma inom vägledning och rådgivning. Kandidater kan ansöka online på ncert.nic.in. Sista datum för inlämning av ansökningsblanketten online är den 5 november 2021.

Kursen kommer att vara en blandning av både distans- och ansikte-till-ansikte-lägen. Kursen syftar till att förbättra lärarnas färdigheter och kompetenser för att främja helhetsutveckling av elever och hantera deras akademiska, socio-emotionella och etiska problem.

Läs | Kasturirangan-ledd panel för att utveckla ny läroplan för skolor

Lärare, pedagoger, skoladministratörer och otränad vägledningspersonal från Indien kan ansöka om kursen. Kursen kommer att genomföras i tre faser, det vill säga distans (sex månader; januari – juni 2022), kontaktprogram mot ansikte mot ansikte vid respektive studiecentra (tre månader; juli – september 2022) och praktik i hemstad/arbetsplats ( tre månader; oktober – december 2022).

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Sökande måste bifoga självbevisade kopior av betyg/betygsblad/grader/certifikat till stöd för kvalifikationer och arbetslivserfarenhet med ansökningsblanketten.

Läs också | NCERT kommer att genomföra National Achievement Survey i skolor i november: Pradhan

”Den ökande komplexiteten och påfrestningarna i det moderna livet, vardagliga rapporter om bristande intresse för studier, låg prestation, skolk, aggression, beteendeproblem, självmord, drogmissbruk och liknande kräver vägledning och rådgivning för barn och ungdomar i skolor. Lärare och annan skolpersonal måste utrusta sig med hjälpande färdigheter för att främja elevernas personliga, sociala, pedagogiska, karriärutveckling och anpassning under skolåren. Detta kräver emellertid professionell orientering och utbildning, säger NCERT.

Tillträde till behöriga kandidater erbjuds på DEPFE, NCERT, New Delhi och regionala utbildningsinstitut i Ajmer, Bhopal, Bhubaneswar, Mysuru och Shillong . Totalt 50 platser kommer att finnas tillgängliga på varje center.

Läs också | Skriv om historietekster för att flagga fightback, läroböcker bör lyfta fram nya fakta: granska paneldeltagare

Regeringsföreträdda yrkesverksamma från centralt finansierade organisationer måste betala 19 500 Rs som kursavgift, medan avgiften för statliga deputerade kandidater från statliga/UT -avdelningar är 6 000 Rs. Privata kandidater som vill gå kursen måste betala 30 000 Rs.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd