Kinesisk krigsblockerare väcker ilska i Sydkorea

0
113

Filmbesökare passerar reklambrädor för en koreakrigfilm & quot; The Battle of Lake Changjin & quot; på en biograf i Peking, Kina, fredagen den 1 oktober 2021. (AP)

Över Kina, krigseposet “ Slaget vid sjön Changjin ” fyller biografer och krossar kassaskivor. Filmen, som utspelar sig på Koreahalvön och behandlar det blodiga koreakriget 1950–53, kommer naturligtvis att bli världens största inkomstfilm i år.

Filmen har mötts av hård kritik i Sydkorea, vilket ökar möjligheten att filmen kanske inte ens hittar en lokal distributör.

För många sydkoreaner är filmen en annan propagandabit som är fylld med historiska felaktigheter som har styrts av den kinesiska regeringen för att hetsa till djupare patriotiska känslor bland “ Gen N. ”

https: //images. indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Vissa kritiker påpekar att filmen har släppts för att sammanfalla med 100 -årsdagen av det kinesiska kommunistpartiets grundande.

Filmen berättar, ur det kinesiska perspektivet, om en av de blodigaste mötena under Korea-kriget 1950–53

Andra är arga över att det kinesiska folket får veta att nationens heroiska ” volontärer förde fred till halvön genom sitt självuppoffring och insisterar på att Peking försöker skriva om historien.

“ Kina är mycket mäktigt ekonomiskt och de blir mer aggressiva mot sina grannar, och det verkar de tror att makten ger dem rätten att ändra historia, ” sade Han Ye-jung, advokat på Seoul-kontoret för en internationell advokatbyrå.

“ Jag tror att [syd] koreanska människor är arga och besvikna över detta, ” sa hon till DW.

‘ Ett annat exempel på propaganda ’

Han sa att hon inte är förvånad över den senaste filmen och framhöll att en annan kinesisk krigsfilm, & #8220; Offret, ” skulle släppas i Sydkorea i september. I stället möttes filmen av ett så starkt motstånd från veteraner och politiker att den lokala distributören avbröt utgivningen.

I ett uttalande beskrev koreanska veteranförbundet släppet av The Sacrifice som ett förakt mot krigsveteraner och patrioter som deltog i Koreakriget. ”

&#8220 ; Det är en antinational handling som går emot den liberala demokratins system för att visa för våra unga idag en propagandafilm som beskriver kinesiska soldater som hjältar när de faktiskt var en del av ett krig som infiltrerade vårt land, ” föreningen lade till.

Enligt Han är slaget vid sjön Changjin ett annat exempel på propaganda. Hon säger att Nordkorea inledde den treåriga konflikten med att invadera södern, sedan kom Peking till Pyongyangs hjälp efter att FN-styrkorna hade drivit den nordkoreanska militären praktiskt taget till den kinesiska gränsen.

Regissörerna Chen Kaige, Dante Lam och Tsui Hark poserar för foton med besättningsmedlemmar i filmen “ The Battle at Lake Changjin &#8221 ;, under en ceremoni på röda mattan på Beijing International Film Festival, i Peking, Kina 20 september , 2021. (Reuters)

“ Om Kina inte hade hjälpt norr och attackerat södern, då hade kriget varit över mycket tidigare och hundratusentals människor hade inte dött, ” Hon sa. “ Istället fortsatte striderna fram till 1953, skadorna i söder var fruktansvärda och vi bor fortfarande på en delad halvö. ”

“ Det är verkligheten i Kinesiska attacker mot Korea, inte vad de skildrar i den här filmen, ” Han tillade.

Vad hände vid sjön Changjin?

Filmen berättar, ur det kinesiska perspektivet, om ett av de blodigaste mötena i hela konflikten.

< p>I december 1950, sex månader efter att den första nordkoreanska attacken hade tvingat södra trupperna tillbaka till den ständigt krympande omkretsen runt den södra staden Busan, hade FN-ledat i första hand av den amerikanska militären-gått vidare än förut -krigsgränsen och närmade sig den kinesiska gränsen.

Cirka 30 000 amerikanska trupper hade avancerat till sjön Changjin -känd i väst som Chosin Reservoir -när de plötsligt konfronterades av åtta divisioner, eller 150 000 färska kinesiska trupper.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

USA lyckades få ut huvuddelen av sina trupper på väg till hamnen i Hungnam, varifrån de evakuerades.

Nästan 18 000 amerikanska trupper dödades, fångades, skadades eller listades som försvunna. På kinesisk sida var det fler än 48 000 dödsfall. Många förlorade också livet på grund av de fruktansvärda väderförhållandena.

‘ Whitewashing of the truth ’

Filmen kommer i en tid då Peking och Washington befinner sig i geopolitiska, ekonomiska och militära konflikter.

Kinesisk statlig tidning The Global Times hävdade att filmen har drivit den patriotiska känslan hos människor över hela landet till en topp bland den spända konkurrensen mellan Kina och USA. ”

Det rapporterade också att “ många invånare ” i Shenyang i Kinas nordöstra provinsen Liaoning kom spontant att sörja hjältarna genom att lägga blommor ” på gravarna för män som dödades i konflikten.

The Global Times citerade en pensionerad militärofficer som sa att han gick för att se filmen på dagen för utgivningen, och att han skulle “ rusa fram som den gamla generationen, ” “Om ordern ges.” . ”

“ Men det är oroande, ” Sa Rah. “ Kineserna säger att de kämpade för Nordkorea och motsatte sig USA: s aggression, men Peking agerade då i sina egna intressen och ville inte se Korea enat och stödt av USA vid sin gräns, ” tillade han.

“ De vill ändra berättelsen om vad som hände före och under kriget, vilket är farligt eftersom kineser inte har något sätt att veta att det är propaganda, ” sade Rah, som har levande minnen från strider som härjar nära byn varifrån han evakuerats för säkerhet.

“ Vi koreaner vet att vi blev attackerade och invaderade av nordkoreanerna och sedan Kinesiska, ” han sa. “ Detta är bara vitkalkning av sanningen. Men vem kan hindra den kinesiska regeringen att berätta för sitt folk dessa saker? ”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.