I japansk domstol ber 5 Nord -Korea om å betale for lidelsen

0
70

Saksøkerne og deres støttespillere går mot Tokyo tingrett torsdag 14. oktober 2021 i Tokyo. Retten hører fem etniske koreanske innbyggere i Japan og en japansk statsborger som krever at den nordkoreanske regjeringen betaler erstatning for sine menneskerettighetsbrudd i landet etter å ha sluttet seg til et gjenbosettingsprogram der som lovet en “paradis på jorden”, men uten tilstedeværelse av en saksøkt – Nordens leder. På banneret står det: & quot; okt. 14 Tokyo tingrett Nord -Korea & quot; Paradise on Earth & quot; kampanje første prøveperiode. (AP Photo)

Fem mennesker som sier at de ble lovet “ paradis på jorden ” i Nord -Korea, men led menneskerettighetsbrudd i stedet fortalte en japansk domstol torsdag at de ble lurt og kidnappet til det landet, og at de nå vil at lederen Kim Jong Un skal kompensere dem.

Høringen ble mulig etter at Tokyo tingrett i august gikk med på å innkalle Kim til tale, ifølge Kenji Fukuda, en advokat som representerer saksøkerne. De forventer ikke at Kim skal dukke opp eller kompensere dem hvis retten pålegger det. Men Fukuda håper saken kan skape presedens for den japanske regjeringen i fremtiden for å forhandle med Nord -Korea om å søke Nordens ansvar og normalisere diplomatiske bånd.

Hundretusener av koreanere kom til Japan , mange med makt, for å jobbe i gruver og fabrikker under Japans kolonisering av den koreanske halvøy — en fortid som fortsatt belaster forholdet mellom Japan og Korea.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

I 1959 begynte Nord -Korea et massivt gjenbosettingsprogram for å hente utenlandske koreanere hjem og erstatte arbeidere som ble drept i Korea -krigen. Programmet fortsatte å søke rekrutter, mange av dem opprinnelig fra Sør -Korea, til 1984.

Nord -Korea hadde lovet gratis helsehjelp, utdanning, jobber og andre fordeler, men ingen var tilgjengelige og de hjemvendte ble for det meste tildelt manuelt arbeid ved gruver, skoger eller gårder, sa en av saksøkerne, Eiko Kawasaki, 79, en koreaner som er født og oppvokst i Japan, forrige måned.

En gruppe saksøkere og advokater samles før de gikk til Tokyo tingrett torsdag 14. oktober 2021 i Tokyo. Tokyo tingrett holder høring for fem etniske koreanske innbyggere i Japan som krever den nordkoreanske regjeringen betale erstatning for menneskerettighetsbrudd de led i nord etter å ha sluttet seg til et gjenbosettingsprogram der som lovet et paradis på jorden &#8221 ;. På banneret står det: “ Nord -Koreas ’ Paradis på jorden ’ kampanjen er massemord. ” (AP Photo/Eugene Hoshiko)

“ I Nord -Korea levde jeg i sjokk, sorg og frykt i 43 år, ” Kawasaki fortalte journalister etter høringen. Kawasaki, født og oppvokst i Kyoto, var 17 da hun tok et skip nordover i 1960 og ble sperret der til hun hoppet i 2003 og etterlot seg sine voksne barn.

“ Jeg tror det var et mirakel at jeg kunne komme tilbake til Japan i live, ” Sa Kawasaki og la til at hun var glad for at prøven ble hørt av retten.

“ Men dette er ikke målet. Dette er begynnelsen på vår kamp mot Nord -Korea, ” Sa Kawasaki. “ Vi vil fortsette å kjempe til den dagen alle som dro til Nord -Korea på hjemsendingsskipet kan returnere til Japan og få se familiene sine. ”

Saksøkerne krever 100 millioner yen ($ 900 000) hver i kompensasjon fra Nord -Korea.

Fukuda sa at målet under høringen torsdag var at alle fem saksøkerne skulle vise hvordan Nord -Korea ulovlig og systematisk lokket dem med bedrag og å etablere juridiske grunner før de ba den japanske regjeringen om å løse problemet diplomatisk.

Dommen forventes i mars.

Den japanske regjeringen, som så på koreanere som utenforstående, ønsket også gjenbosettingsprogram velkommen og hjalp til med å arrangere deltakerne til å reise til Nord -Korea. Omtrent 93 000 etniske koreanske innbyggere i Japan og deres familiemedlemmer dro til Nord -Korea.

< /p>

I dag bor omtrent en halv million etniske koreanere i Japan og står fortsatt overfor diskriminering i skole, arbeid og dagligliv.

Rettssaken ble anlagt i 2018 av fem deltakere som til slutt hoppet tilbake til Japan — fire etniske koreanere og en japansk kvinne som ble med på programmet sammen med sin koreanske ektemann og datteren deres.

Saksøkerne er nå bekymret for at familiene deres fortsatt sitter fast i nord. Kawasaki sier at hun hadde mistet kontakten med dem siden november 2019, tilsynelatende på grunn av pandemien. Hun kan ikke sende dem penger, og alle pleiepakker hun hadde sendt kom tilbake.

“ Jeg vet ikke engang om de lever, ” sa hun.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.