Förklaras: Andrej Babis nederlag i Tjeckien, och vad det betyder för populistiska ledare i Europa

0
62

Tjeckiens premiärminister och ledare för centristiska ANO (YES) -rörelsen Andrej Babis talar till media efter att de flesta rösterna räknats i parlamentsvalet, Prag, Tjeckien, lördag , 9 oktober 2021. (AP)

Bara några dagar före ett historiskt parlamentsval i Tjeckien dök landets populistiska miljardär premiärminister Andrej Babis namn upp i den globala Pandora Papers -utredningen. Tidningarna avslöjade en invecklad offshore -struktur som Babis brukade köpa en herrgård på 13 miljoner pund i Frankrike. Medan premiärministern förnekade anklagelser om korruption, bidrog skandalen till hans politiska ogjort, med hans centristiska ANO (Ja) parti som knappt förlorade riksdagsvalet på lördag.

Efter valet i två dagar indikerade resultaten att en centrum-höger-koalition av partier besegrade ANO-partiet med de allra minsta marginalerna. Babis, av vissa kallad “tjeckisk Trump” för sin invandrarvänliga inställning och affärsimperium, insisterade på att hans parti hade ett “bra resultat”, med tanke på att det “fanns fem partier mot oss med bara ett program-att ta ner Babis ”.

Best of Explained

Klicka här för mer

Politiska analytiker säger att resultaten från det tjeckiska valet också signalerar att tidvattnet kan vända mot en rad populistiska ledare, som babis, som har stigit under decennierna i Central- och Östeuropa. En ny regering kommer också att leda till ansträngda band med populistiska partier i länder som Ungern och Polen, som har kritiserats genom åren för att inte ha upprätthållit demokratiska värderingar.

https://images.indianexpress.com 2020/08 /1×1.png

Betydande är detta också första gången sedan andra världskrigets slut att medlemmar av efterföljaren till kommunistpartiet inte skulle vara representerade i tjeckiska parlamentet.

Men först, vem är Andrej Babis?

Miljardären affärsman har varit i framkant i den populistiska vågen som svepte över Centraleuropa sedan 2015. Medan hans ANO (Association of Missnöjda Medborgare) har varit en del av den härskande koalitionsregeringen sedan 2013, valdes Babis först till premiärminister 2017. Att bekämpa invandring och fientlighet mot Europeiska unionen var de två centrala principerna i hans kampanj.

Tjeckiens premiärminister och ledare för centristiska ANO (JA) -rörelsen Andrej Babis tillsammans med sin fru Monika anländer till sitt valhuvudkontor, Prag, Tjeckien, lördag den 9 oktober 2021. (AP)

Ironiskt nog fick Babis företag Agrofert, ett agrokemiskt konglomerat, betydande stöd från EU-finansiering. År 2019 påstod EU -kommissionen att Babis var i intressekonflikt på grund av sitt affärsimperium, som placerades i förtroendefonder. En av Tjeckiens rikaste affärsmagnater satte han företaget i förtroende 2017 när han var finansminister för att kunna förbli i tjänsten, enligt mandat av tjeckisk lag.

I sin omvalskampanj Babis försökte vädja till äldre väljare och lovade att höja pensioner och löner från den offentliga sektorn, samtidigt som han höll fast vid hans retorik mot invandring och fortsatte att kritisera EU.

Han har kritiserats av sina motståndare för att höja statsskulden med vissa av hans policyer, liksom för några av hans affärsverksamheter.

Från NYT | Tjeckar besegrar en populist och erbjuder en färdplan för att störta starka män

Vad hände vid de tjeckiska parlamentsvalen?

Babis 'parti besegrades av den liberalkonservativa treparts tillsammans koalitionen, som fick 27,8 procent av rösterna, jämfört med Babis 27,1 procent röstandel. I ännu ett slag mot populisterna under ledning av Babis, den mitt-vänstra liberala koalitionen av Piratpartiet och STAN, som består av en grupp borgmästare, slutade trea och fick 15,6 procent av rösterna.

De fem oppositionspartierna gick samman för att avvisa den euroskeptiska premiärministern från makten. Deras politik skiljer sig markant från Babis och anpassar sig mer bekvämt till EU: s.

Anhängare av ledaren för center-höger Spolu (tillsammans) koalition Petr Fiala reagerar på valresultatet i Prag, Tjeckien, lördagen den 9 oktober 2021. (AP)

”De två demokratiska koalitionerna har fått majoritet och har en chans att bilda en majoritetsregering ”, säger Tillsammans ledare Petr Fiala, som också är kandidat till premiärminister. Den vinnande koalitionen fångade 71 platser, medan dess partner fick 37, vilket säkerställde en bekväm majoritet på 108 platser.

Men vad ledde till Babis 'nederlag?

Det är inte helt klart vad som ledde till Babis nederlag. Vissa säger att hans skrämmande kampanj mot invandring och EU kan ha fått tillbaka. Andra tror att det var hans beslut att anpassa sig till Ungerns högerextrema premiärminister Viktor Orban, och till och med ta honom med på en kampanjresa till hans valkrets Usti nad Labem före valet.

Hans senaste framträdande i Pandora Papers gjorde saken värre. Men Babis nekade till att ha gjort “något fel eller olagligt” och påstod att anklagelserna bara var ett försök att påverka veckans valresultat.

Invånarna röstar på en vallokal under parlamentsvalet i Prag, Tjeckien, fredag ​​8 oktober 2021. (AP)

Några analytiker pekar vidare på att fler unga väljare dyker upp för att rösta den här gången. Det verkar finnas en generationsskillnad bland tjeckiska väljare, med äldre väljare på väg mot den härskande koalitionen, medan unga väljare som letar efter förändring är mer benägna att rösta på oppositionen.

Om Zeman återhämtar sig och kan förmedla regeringen förhandlingar är det troligt att han och Babis kommer att sträcka ut samtal i hopp om att dela koalitionsblocket.

Också i Förklarade | Kina-Taiwan-striden och vad det betyder för Indien

Vad är nästa?

Babis enda skott på kvarvarande premiärminister minskade i veckan, när hans nära allierade president Milos Zeman fördes till sjukhus, allvarligt sjuk. Presidenten spelar en central roll när det gäller att utse en framtida premiärminister. Innan han började med ohälsa hade Zeman lovat att ge Babis chansen att bilda regering igen om hans parti vann flest mandat.

Men med oppositionspartierna som gick samman för att bilda en klar majoritet, det är nästan omöjligt för Babis och hans ANO -parti att förbli vid makten.

ANO -partiet signalerade på tisdagen att det var redo att gå in i opposition. “Situationen har komplicerats av hälsan hos president Milos Zeman, en allierad med ANO: s premiärminister Andrej Babis, som utser regeringar men togs till intensivvård under helgen. Hans tillstånd är stabilt, har sjukhuset sagt, men inga andra detaljer om hans diagnos eller förväntad vistelse har getts ”, sa Babis, enligt Reuters.

Nyhetsbrev | Klicka här för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Vad kan detta betyda för andra europeiska populistiska ledare?

Babis beslut att ta till sig Viktor Orban för sin kampanj tycktes stärka stödet för oppositionspartierna, säger analytiker. Folk fruktade att detta indikerade Babis förhoppningar om att forma Tjeckien efter Orbans Ungern.

Det senaste valresultatet utgör ett hot mot den ”illiberala demokratin” som Orban har varit enhälligt genom åren, medan hans Fidesz-parti stadigt har tagit bort demokratiska värderingar och kontrollerat en betydande del av media och rättsväsendet. Ungerns egen opposition, bestående av sex partier från vänster, liberal och tidigare extremhöger, kommer tillsammans för att utmana Orban nästa år.

Tjeckien är inte ensam. Den populistiska vågen över hela Europa, som tog fart efter Donald Trumps valseger 2016, verkar avtagande. Detta beror till stor del på den växande enheten bland oppositionspartier samt en förtroendekris bland nationalister efter Trumps nederlag, enligt en New York Times -rapport.

I Slovenien har premiärminister Janez Jansa, en nära allierad med Orban, som delar många av hans antiliberala åsikter, också sett sitt partis godkännandebedömningar sjunka. Under tiden för omkring 18 månader sedan i Slovakien ersattes Robert Fico, som hade lett landet i ett decennium, av en koalition av centristiska och högerpartier.

Indian Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd