Det första kommersiella videospelet: hur det såg ut för 50 år sedan

0
66
Nutting Associates

< p> För femtio år sedan — den 15 oktober 1971 debuterade — Nutting Associates det första kommersiella videospelet någonsin till salu: Computer Space, en myntdriven arkadmaskin. Till skillnad från arkadspel innan den använde den en TV -apparat för en skärm — och den lanserade videospelsindustrin. Här är hur det var.

Datorutrymme — Men ingen dator inblandad

I Computer Space spelar du som ett raketfartyg som flyger runt ett stjärnfält medan du jagar flygande tefat. Om du är bekant med asteroider är det liknande, men utan rymdstenar.

Trots att det har namnet “ Computer Space, ” ingen dator är faktiskt inblandad i spelets kretsar. Istället använder Computer Space TTL -logikchips för att styra spelet. Istället för att ett program körs på en dator existerar spelet helt och hållet som en hårdvaruimplementering av rörliga fläckar på en TV-skärm (i form av en ändlig tillståndsmaskin), vilket nästan är häpnadsväckande att tänka på i vår programvarudominerade era.

Två män, Nolan Bushnell och Ted Dabney, skapade Computer Space och licensierade designen till nöjesproducenten Nutting Associates of California. När Bushnell skapade Computer Space tog han främst inspiration från Space War!, Ett banbrytande actionspel som kördes på dyra stordatorer på 1960 -talet. Han ville göra en arkadversion av Space War !, men datorer visade sig vara för dyra att använda 1970.

Annonsering

Den 15 oktober 1971 debuterade Computer Space offentligt på utställningen Music Operators of America i Chicago. Spelet levererades i en slående glasfiberkropp i flera färger, vanligtvis med en gnistrande finish. Året därpå fortsatte Bushnell och Dabney med att grunda Atari och säljer arkadtiteln Pong. Datorutrymmet var inte nästan lika framgångsrikt som Pong, men det sålde uppskattningsvis 500 till 1 000 enheter, vilket var i nivå med ett måttligt framgångsrikt elektromekaniskt arkadspel vid den tiden.

MGM

Computer Space såg tillräckligt futuristiskt ut för att det gjorde ett framträdande utseende som en uppsättning i sci-fi-filmen Soylent Green från 1973 med Charlton Heston, utspelad år 2022. Vid ett tillfälle spelar en av filmens skådespelare till och med spelet på skärmen.

RELATERAD: Visste du det? GPS-triangelmarkören kommer från Ataris asteroider

Spel: Skjut UFO

I Computer Space: s föregångare, Space War!, Möts två mänskligt kontrollerade rymdskepp i en en-mot-en rymdduell. På grund av tekniska begränsningar blev Bushnells version av spelet bara en spelare: Det är ditt raketskepp mot två maskinstyrda flygande fat som rör sig runt skärmen och skjuter missiler mot spelaren. Det finns inte heller någon tyngdkraft i mitten av skärmen, vilket tenderar att göra spelet mer statiskt och mindre spännande.

När du först ser Computer Space märker du omedelbart att det är ett monokromt spel (spelat på en svartvit TV -apparat inbäddad i arkadskåpet) och att grafiken för fartyget, de flygande tefaten och starfield i bakgrunden är samlingar av enskilda prickar. Spelet manipulerar de relativa positionerna för dessa prickar för att generera spelets grafik.

Medan du spelar räknas spelet vanligtvis upp till 99 med en timer på skärmen, och det håller ett numeriskt betyg för dig och för fat. Varje gång ett fat skottar dig stiger deras poäng med en. Varje gång du skjuter ett fat, stiger din poäng med en. Om du får en högre poäng än fatet inom tidsgränsen, växlar displayen till “ hyperspace ” läge och uppspelningen fortsätter. Annars kommer ditt spel att sluta.

Computer Space -kontrollpanelen. Nutting Associates

För att styra datorutrymmet använder spelaren fyra tryckknappar. Två knappar roterar spelarens skepp antingen vänster eller höger, en knapp skjuter fartyget framåt och en fjärde knapp skjuter en missil från rymdfarkostens spets. Som rymdkrig! och den senare arkadträffen Asteroids, Computer Space simulerar fartyget i en noll-G-miljö, så manövreringen kan vara knepig.

Cultural Impact < /h2>

Medan Computer Space inte fick någon bred distribution, introducerade den allmänheten för konceptet att spela spel på en videodisplay för första gången. Spelet visade sig förvirrande för vissa till en början, med några spelare som undrade om signalen som visas på TV-apparaten kom från en TV-sändningsstation.

Nutting Associates

Annonsering

Vid tidpunkten för Computer Space lansering utvecklade Magnavox den första hemmakonsolen Odyssey, baserad på Ralph Baers arbete på Sanders Associates i mitten av 1960-talet. Odyssey lanserades inte förrän i september 1972, och det var världens andra kommersiella tv -spelprodukt. Intressant nog tog Atari: s första spel (och det andra arkadspel), Pong, inspiration direkt från pingis-spelet på Odyssey.

Som ett partnerskap mellan Bushnell och Dabney gav Computer Space språngbrädan för skapandet av Atari, som blev ett mycket inflytelserikt kultur- och affärsfenomen genom 1970 -talet och början av 1980 -talet. Medan Dabney och Bushnell ’ s partnerskap inte varade länge – det kulturella arvet efter det de byggde lever på i en industri på 151 miljarder dollar idag.

Spela datorutrymme idag

Om du själv vill testa att spela Computer Space kan du ladda ner en gratis simulator skapad av Mike O ’ Malley som körs på Windows -datorer. Eftersom Nutting implementerade Computer Space i hårdvarulogikretsar är det inte möjligt att efterlikna det i programvara som ett senare arkadspel som har ett program lagrat på ROM -chips.

Som ett resultat är denna Computer Space-simulator en ungefärlig approximation av det faktiska spelet med vissa felaktigheter. Du kan också spela en återskapande av datorutrymme på MiSTer FPGA -hobbykonsolprojektet, vilket potentiellt är mer exakt, men också svårare att inledningsvis konfigurera.

Trots simulatorerna kan du spela hela spelet med alla av dess egendomar måste du jaga en verklig datorutrymme och spela den personligen. Det är en sällsynt och svår maskin att hitta, men ibland dyker de upp på retrospelshower runt om i världen.

Vid 50 år är videospel fortfarande ett historiskt ungt medium. Det ska bli kul att se hur de förändras och växer under de kommande 50 och därefter. Grattis på födelsedagen, arkadspel — och grattis på födelsedagen, videospelsindustrin!

RELATERAT: Varför är videospelemulatorer så viktiga?

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här kontrollerar du vilka webbplatser som kan komma åt din plats i Mozilla Firefox
  • & rsaquo; Så här öppnar du kontrollpanelen i Windows 11
  • & rsaquo; Så här tar du helskärmsbilder i Chrome på Android
  • & rsaquo; Ditt Twitch -lösenord läckte inte ut i det stora hacket
  • & rsaquo; Vad är betatestning?