De eerste commerciële videogame: hoe het er 50 jaar geleden uitzag

0
208
Nutting Associates

< p>Vijftig jaar geleden, op 15 oktober 1971, debuteerde Nutting Associates met de allereerste commerciële videogame die te koop was: Computer Space, een arcade-machine die op munten werkt. In tegenstelling tot eerdere arcadespellen, gebruikte het een tv-toestel voor een display en lanceerde het de videogame-industrie. Hier is hoe het was.

Computerruimte—Maar geen computer betrokken

In Computer Space speel je als een raketschip dat rond een sterrenveld vliegt terwijl je op vliegende schotels jaagt. Als je bekend bent met asteroïden, is het vergelijkbaar, maar zonder ruimterotsen.

Ondanks de naam “Computer Space,” er is eigenlijk geen computer betrokken bij het circuit van het spel. In plaats daarvan gebruikt Computer Space TTL-logica-chips om de gameplay te besturen. In plaats van een softwareprogramma dat op een computer draait, bestaat het spel volledig als een hardware-implementatie van bewegende vlekken op een tv-scherm (in de vorm van een eindige-toestandsmachine), wat bijna verbijsterend is om te overwegen in onze door software gedomineerde tijdperk.

Twee mannen, Nolan Bushnell en Ted Dabney, creëerden Computer Space en gaven het ontwerp in licentie aan amusementsfabrikant Nutting Associates uit Californië. Bij het creëren van Computer Space liet Bushnell zich primair inspireren door Space War!, een baanbrekend actiecomputerspel dat in de jaren zestig op dure mainframecomputers draaide. Hij wilde een arcadeversie van Space War! maken, maar in 1970 bleken computers te duur om te gebruiken.

Advertentie

Op 15 oktober 1971 maakte Computer Space zijn publieke debuut tijdens de Music Operators of America-show in Chicago. De game werd geleverd in een opvallende behuizing van glasvezel in verschillende kleuren, meestal met een glinsterende afwerking. Het jaar daarop richtten Bushnell en Dabney Atari op en verkochten ze de razend populaire arcade-titel Pong. Computer Space was lang niet zo succesvol als Pong, maar er werden naar schatting 500 tot 1.000 eenheden verkocht, wat in die tijd vergelijkbaar was met een redelijk succesvol elektromechanisch arcadespel.

MGM

Computerruimte zag er zo futuristisch uit dat het maakte een prominente verschijning als decorstuk in de sci-fi film Soylent Green uit 1973 met Charlton Heston, die zich afspeelt in het jaar 2022. Op een gegeven moment speelt een van de acteurs van de film het spel zelfs op het scherm.

GERELATEERD:Wist je dat? De GPS-driehoekcursor komt van Atari's asteroïden

Gameplay: schiet op de UFO's

In de voorloper van Computer Space, Space War!, nemen twee door mensen bestuurde ruimteschepen het tegen elkaar op in een één-op-één ruimteduel. Vanwege technische beperkingen werd Bushnell's versie van het spel alleen voor één speler: het is jouw raketschip versus twee machinegestuurde vliegende schotels die over het scherm bewegen en raketten afvuren naar de speler. Er is ook geen zwaartekrachtbron in het midden van het scherm, wat de gameplay meer statische en minder opwindend maakt.

Als je Computer Space voor het eerst ziet, zul je meteen merken dat het een monochroom spel is (gespeeld op een zwart-wit tv die in de arcadekast is ingebouwd) en dat de graphics voor het schip, de vliegende schotels en de starfield op de achtergrond zijn verzamelingen van individuele stippen. Het spel manipuleert de relatieve posities van deze punten om de graphics van het spel te genereren.

Tijdens het spelen telt het spel meestal tot 99 met een timer op het scherm, en het houdt een numerieke score bij voor jou en voor de schotels. Elke keer dat een schotel je neerschiet, gaat hun score met één omhoog. Elke keer dat je een schotel schiet, gaat je score met één omhoog. Als je binnen de tijdslimiet een hogere score krijgt dan de schoteltjes, wordt de weergave omgekeerd in “hyperspace” modus en het spel gaat verder. Anders eindigt je spel.

Het configuratiescherm van de computerruimte. Nutting Associates

Om Computer Space te besturen, gebruikt de speler vier drukknoppen. Twee knoppen draaien het schip van de speler naar links of rechts, één knop duwt het schip naar voren en een vierde knop schiet een raket af vanaf de punt van het ruimtevaartuig. Zoals Ruimteoorlog! en de latere arcadehit Asteroids, Computer Space simuleert het momentum van je schip in een nul-G-omgeving, dus manoeuvreren kan lastig zijn.

Culturele impact< /h2>

Hoewel Computer Space niet breed werd verspreid, liet het het publiek voor het eerst kennismaken met het concept van het spelen van games op een videoscherm. De game bleek in het begin voor sommigen verwarrend, waarbij sommige gamers zich afvroegen of het signaal op de tv afkomstig was van een tv-zender.

Nutting Associates

Advertentie

Ten tijde van de lancering van Computer Space ontwikkelde Magnavox de eerste gameconsole voor thuis, de Odyssey, gebaseerd op het werk van Ralph Baer bij Sanders Associates in het midden van de late jaren zestig. De Odyssey werd pas in september 1972 gelanceerd en was 's werelds tweede commerciële videogameproduct. Interessant is dat Atari's eerste game (en de tweede arcade-videogame), Pong, rechtstreeks geïnspireerd werd door het pingpongspel op de Odyssey.

Als partnerschap tussen Bushnell en Dabney vormde Computer Space de springplank naar de oprichting van Atari, dat in de jaren zeventig en begin jaren tachtig een zeer invloedrijk cultureel en zakelijk fenomeen werd. Terwijl de samenwerking van Dabney en Bushnell niet lang duurde, loste rond 1973 de culturele erfenis op van wat ze bouwden in een industrie van 151 miljard dollar van vandaag.

Speel Computer Space Vandaag

Als je zelf Computer Space wilt spelen, kun je een gratis simulator downloaden die is gemaakt door Mike O’Malley en die op Windows-pc's draait. Aangezien Nutting Computer Space in hardware-logische circuits heeft geïmplementeerd, is het niet mogelijk om het in software te emuleren zoals je zou doen in een later arcadespel met een programma dat is opgeslagen op ROM-chips.

Als gevolg hiervan is deze Computer Space-simulator een vergelijkbare benadering van het eigenlijke spel met enkele onnauwkeurigheden. Je kunt ook een recreatie van Computer Space spelen op het MiSTer FPGA-hobbyistenconsoleproject, dat mogelijk nauwkeuriger is, maar ook lastiger om in eerste instantie op te zetten.

Ondanks de simulators, om het volledige spel met iedereen te spelen van zijn eigenaardigheden, moet je op zoek gaan naar een echte Computer Space-machine en deze persoonlijk spelen. Het is een zeldzame en moeilijk te vinden machine, maar soms verschijnen ze op retro-arcadegameshows over de hele wereld.

Op 50-jarige leeftijd zijn videogames nog steeds een historisch jong medium. Het zal leuk zijn om te zien hoe ze veranderen en groeien in de komende 50 jaar en daarna. Proficiat met je verjaardag, arcade-videogames en gefeliciteerd met de videogame-industrie!

GERELATEERD: Waarom zijn videogame-emulators zo belangrijk? p> LEES VOLGENDE

  • › Hoe u kunt controleren welke websites toegang hebben tot uw locatie in Mozilla Firefox
  • › Het Configuratiescherm openen op Windows 11
  • › Schermafbeeldingen van volledige pagina's maken in Chrome op Android
  • › Je Twitch-wachtwoord is niet gelekt tijdens de grote hack
  • › Wat is bètatesten?