Daily Briefing: Kina invänder mot Venkaiah Naidu Arunachal -besök; Pandora Papers del-10

0
73

En titt på de bästa nyheterna idag, 14 oktober 2021.

God morgon,

< b> Den stora historien

Två dagar efter att Indien och Kina skyllde på varandra för att de inte lyckades ta sig fram i samtalen om det militära brottet på linjen för faktisk kontroll i Ladakh, sade Peking att det “bestämt motsatte sig” vice president M Venkaiah Naidus besök i Arunachal Pradesh förra helgen. Dess invändning har bjudit in ett skarpt svar från den indiska regeringen, som också underströk gränsläget .

Pandora Papers

Shael Oswal, sångare och scion i Oswal Group, använde sitt offshore -företag på Brittiska Jungfruöarna för att marknadsföra kol säljs av ett indonesiskt gruvföretag som han delvis ägde, enligt uppgifter i Pandora Papers undersökt av Indian Express.

Från framsidan

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

”Historien som lärs ut idag talar bara om hum yahan har gaye, hum wahan haar gaye (vi förlorade här, vi förlorade där). ”

En medlem av den K Kasturirangan-ledda kommittén, som inrättades av centret för att revidera den nationella läroplanen, sa att läroböcker borde prata om ”stridsanda” hos härskare som Maharana Pratap i strider mot utländska inkräktare.

Tio dagar efter Lakhimpur Kheri -incidenten blev UP -lagminister Brijesh Pathak den första ledande BJP -ledaren som besökte området. Men ministern lämnade efter att ha besökt familjerna till två av de dödade: BJP -arbetaren Shubham Mishra och MoS Ajay Mishras förare Hari Om Mishra. Han träffade inte familjerna till bönder som också mist livet.

Månader efter att de nya reglerna för sociala medier mellan IT -lagen från 2000 utlöste ett möte med teknikjättarna Facebook och Twitter har centret inlett en ny konsultrunda för en helt ny IT -lag “att ta itu med med nuvarande och framtida omständigheter ”, har Indian Express lärt sig.

Måste läsa

Den 20 september fick 36-åriga lastbilschauffören Senthil ett illavarslande telefonsamtal som informerade honom om att hans pappa hade konsumerat gift och dött. Men när han såg ett fotografi av sin fars kropp säger Senthil att det var uppenbart att han hade blivit slagen till döds. Polisen sa att den 57-årige daglönearbetarens död vid en cashew-bearbetningsenhet som ägs av DMK MP TRVS Ramesh, kom i slutet av minst två tortyromgångar . Fem anställda vid enheten greps, medan MP kapitulerade under måndagen.

Om du frågar en invånare i Banveerpur där fackföreningsminister Ajay Mishras son Ashish var på dagen för våldet i Lakhimpur Kheri, kommer de flesta att säga att han var närvarande på platsen för en brottningsevenemang. Med tanke på familjens höga närvaro i distriktet kommer de flesta byborna att garantera hans oskuld. Även om hans gripande kan ha gjort att han tävlade om de kommande omröstningarna på en BJP -biljett, Ashish, mer känd här som Monu Bhaiyya, förblir hans fars politiska och affärsarvtagare.

Den regerande DMK i Tamil Nadu kan ha svept landsbygdsvalen som hölls i nio omorganiserade distrikt, men en närmare titt på resultaten visar att skådespelaren Vijay – ansedd som näst efter megastjärnan Rajinikanth i popularitetstabeller – har tagit ett tyst steg i politiken , genom sin fanklubb. Enligt resultaten vann Vijays fanklubb 115 av de 169 platser som den ifrågasatte och noterade en strejkfrekvens på 68 procent.

”I sig självt absurt”. “Mycket allvarligt och skrämmande”. Detta var några av de ord som Aryan Khans advokat använde för att beskriva NCB: s anklagelser om “olaglig narkotikahandel”, som dumpades på 23 -åringen. NCB motsatte sig borgen till Aryan och två andra och sade att även om inga droger hittades på honom , han kan inte ses isolerat och att det var undersöker en ”internationell narkotikaförbindelse”.

Och slutligen

Den första gruppen med statliga gymnasieelever kommer att visas för sina CBSE -styrelsexamen 2024 , med staten som börjar processen med styrelsens anslutning från detta läsår. Målet är att föra 56 000 udda skolor under CBSE-paraplyet med minst 2 000 av dem som får anslutningen i år. Enligt statsregeringen lägger CBSE en stark grund för barn, särskilt för högre utbildning och tävlingsprov.

Delhi Confidential: Med PM Modi uppmanar ministerier att införliva hälsofaktorn i deras utvecklingsprogram har fackets hälsominister Mansukh Mandaviya instruerat avdelningstjänstemän att starta en matsal med hälsokostartiklar på ministeriets kontor.

I dagens avsnitt av podden “tre saker” , Dr VS Chauhan talar om betydelsen av malariavaccinet och vad utvecklingen innebär för Indien.

Fram till imorgon,

Leela Prasad G och Rahel Philipose

Express-tecknad film av EP Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste live -nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.