Verdens vekst avkjøles og de fattig-fattige skillene blir større

0
86

En gate i Sao Paulo, Brasil. Fattigdom i mange nasjoner er på oppgang. (Mauricio Lima/The New York Times)

Skrevet av Patricia Cohen og Alan Rappeport

Når verdensøkonomien sliter med å finne sitt fotfeste, gjenoppblomstring av koronaviruset og tilbudet kjede chokeholds truer med å holde den globale oppsvingens momentum tilbake, advarte en nøye overvåket rapport tirsdag.

Den generelle vekstraten vil forbli nær 6% i år, et historisk høyt nivå etter en lavkonjunktur, men ekspansjonen gjenspeiler en stor forskjell i formuen til rike og fattige land, sa Det internasjonale pengefondet i sin siste rapport om World Economic Outlook.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Verdensomfattende fattigdom, sult og uhåndterlig gjeld er på vei oppover. Sysselsettingen har falt, spesielt for kvinner, og reversert mange av gevinstene de har gjort de siste årene.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Ujevn tilgang til vaksiner og helsehjelp er kjernen i de økonomiske forskjellene. Mens boosterskudd blir tilgjengelige i noen velstående nasjoner, er svimlende 96% av befolkningen i lavinntektsland fortsatt uvaksinert.

“Den siste utviklingen har gjort det helt klart at vi alle er i dette sammen og pandemien er ikke over hvor som helst før den er overalt, »skrev Gita Gopinath, IMFs hovedøkonom, i rapporten.

Utsiktene for USA, Europa og andre avanserte økonomier har også blitt mørkere. Fabrikker som er hindret av pandemirelaterte restriksjoner og flaskehalser ved viktige havner rundt om i verden, har forårsaket lamslående mangel på forsyninger. Mangel på arbeidere i mange bransjer bidrar til treskoene. Det amerikanske arbeidsdepartementet rapporterte tirsdag at rekordfulle 4,3 millioner arbeidere sa opp jobben i august – for å ta eller søke nye jobber eller for å forlate arbeidsstyrken.

I USA forårsaket svekkende forbruk og store nedganger i beholdningen at IMF slo vekstprognosene tilbake til 6% fra de 7% som ble estimert i juli. I Tyskland har produksjonsproduksjonen truffet fordi det er vanskelig å finne viktige varer. Og lockdown -tiltak i løpet av sommeren har dempet veksten i Japan.

Frykten for stigende inflasjon – selv om den sannsynligvis vil være midlertidig – vokser. Prisene stiger både på mat, medisin og olje samt på biler og lastebiler. Inflasjonsbekymringer kan også begrense myndighetenes evne til å stimulere økonomien hvis avmatningen forverres. Som det er, er den uvanlige infusjonen av offentlig støtte i USA og Europa avtagende.

“Samlet sett har risikoene for økonomiske utsikter økt, og politiske avveininger har blitt mer komplekse,” sa Gopinath .

IMF senket sin globale vekstprognose for 2021 til 5,9%, ned fra de 6% som ble anslått i juli. For 2022 er anslaget 4,9%.

Nøkkelen til å forstå den globale økonomien er at gjenoppretting i forskjellige land er synkronisert, sa Gregory Daco, amerikansk sjeføkonom i Oxford Economics. “Hver eneste økonomi lider eller nyter godt av sine egne særegne faktorer,” sa han.

For land som Kina, Vietnam og Sør -Korea, hvis økonomier har store produksjonssektorer, “treffer inflasjonen dem der det gjør vondt mest, ”sa Daco og økte kostnadene for råvarer som gjentar gjennom produksjonsprosessen.

Pandemien har understreket hvordan økonomisk suksess eller fiasko i ett land kan risle over hele verden. Flom i Shanxi, Kinas gruveregion og monsuner i Indias kullproduserende stater bidrar til stigende energipriser. Et COVID -utbrudd i Ho Chi Minh -byen som stenger fabrikker betyr at butikkeiere i Hoboken, New Jersey ikke vil ha sko og gensere å selge.

IMF advarte om at hvis koronaviruset – eller dets varianter – fortsatte å hoppe. over hele kloden, kan det redusere verdens estimerte produksjon med 5,3 billioner dollar i løpet av de neste fem årene.

Den verdensomspennende økningen i energipriser truer med å påføre mer motgang da det hemmer utvinningen. Denne uken nådde oljeprisen en høyde på syv år i USA. Når vinteren nærmer seg, er europeere bekymret for at oppvarmingskostnadene vil stige når temperaturen synker. Andre steder har mangelen blitt enda dypere, noe som forårsaket blackouts noen steder som lammet transport, stengte fabrikker og truet matforsyning.

I Kina rasjoneres elektrisitet i mange provinser, og mange selskaper opererer med mindre enn halvparten av kapasiteten, noe som bidrar til en allerede betydelig nedgang i veksten. Indias kullreserver har sunket til farlig lave nivåer.

Og i helgen sto Libanons 6 millioner innbyggere uten strøm i mer enn 24 timer etter at drivstoffmangel stengte nasjonens kraftverk. Avbruddet er bare det siste i en serie katastrofer der. Den økonomiske og finansielle krisen har vært en av verdens verste på 150 år.

Oljeprodusenter i Midtøsten og andre steder drar nytte av prisstigningen. Men mange nasjoner i regionen og Nord-Afrika prøver fortsatt å gjenopplive sine pandemisk rammede økonomier. Ifølge nylig oppdaterte rapporter fra Verdensbanken vil 13 av de 16 landene i regionen ha lavere levestandard i år enn de gjorde før pandemien, hovedsakelig på grunn av “underfinansierte, ubalanserte og dårlig forberedte helsesystemer.”

Andre land var så overbelastet av gjeld allerede før pandemien at regjeringene ble tvunget til å begrense utgifter til helsehjelp til å betale tilbake utenlandske långivere.

I Latin -Amerika og Karibia er det frykt for et nytt tapt tiår med vekst som den vi opplevde etter 2010. I Sør-Afrika er over en tredjedel av befolkningen uten arbeid.

Og i Øst-Asia og Stillehavet advarte en oppdatering fra Verdensbanken om at “COVID-19 truer med å skape en kombinasjon av langsom vekst og økende ulikhet for første gang i dette århundret.” Bedrifter i Indonesia, Mongolia og Filippinene mistet i gjennomsnitt 40% eller mer av sitt typiske månedlige salg. Thailand og mange øyer i Stillehavet forventes å ha mindre produksjon i 2023 enn de gjorde før pandemien.

Noen utviklingsøkonomier gjør det bedre enn i fjor, delvis på grunn av økningen i prisene på varer som olje og metaller de produserer. Vekstfremskrivningene steg litt til 6,4% i 2021 mot 6,3% estimert i juli.

“Gjenopprettingen har vært utrolig ujevn,” og det er et problem for alle, sa Carl Tannenbaum, sjeføkonom i Northern Trust. “Utviklingsland er avgjørende for global økonomisk funksjon.”

Utsiktene er skyet av usikkerhet. Uregelmessige politiske beslutninger – som kongressens forsinkelse i å løfte gjeldstaket – kan ytterligere sette tilbake oppgangen, advarte IMF.

Men den største risikoen er fremveksten av en mer smittsom og dødeligere coronavirus -variant.

< /p>

Gopinath ved IMF oppfordret vaksineprodusenter til å støtte utvidelsen av vaksineproduksjonen i utviklingsland.

Tidligere i år godkjente IMF nødreserver for 650 milliarder dollar som har blitt distribuert til land rundt om i verden. I denne siste rapporten oppfordret den igjen rike land til å sikre at disse midlene brukes til å komme fattige land som har slitt mest med nedfallet av viruset.

“Vi er vitne til hva jeg kaller tragiske reverseringer i utviklingen på tvers av mange dimensjoner, ”sa David Malpass, presidenten i Verdensbanken. “Fremskritt for å redusere ekstrem fattigdom har blitt satt tilbake med år – for noen, med et tiår.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.