Somalier och araber ska rädda Bulletin från konkurs

0
65

Publicerad 15 oktober 2021 kl 15.17

Ekonomi. Med rekryteringen av en pensionerad vänsteraktivist från New York Times som chefredaktör slog Bulletin.nu in på en ny väg. Nu hotas tidningen av konkurs – och gör samtidigt en satsning på att rekrytera somalier och araber för att vända trenden.

Gilla artikeln på Facebook

Bulletin

  • Bulletin satsar på vänsterjournalister och araber
  • New York-liberal tar över Bulletin
  • Arpi: Tino Sanandaji ville göra Bulletin till riktig alternativmedia
  • Bulletin-kaoset i Studio Ett: "Lögn! Det är lögn, Ivar!"
  • Sex skribenter hoppar av Bulletin

Visa alla

Enligt en längre artikel i Expressen har chefredaktören ifråga, Andrew Rosenthal, bestämt att de “nyanländas perspektiv” ska ta mer plats i Bulletin framöver.

Det handlar om arabisktalande och somalisktalande som ska rekryteras genom praktikplatser på Bulletin.

“Sveriges ‘en miljon marginaliserade människor’ kommer inte bli Bulletins läsare, slår han fast, men en tidning ‘ska finnas där för samhällets svaga'”, skriver Expressen med hänvisning till interna möten på Bulletin.

Enligt Expressen bränner Bulletin 45 miljoner kronor i kostnader per år och saknar 16.000 prenumeranter för att gå runt. Intäkterna från prenumeranter och gåvogivare ligger på 13 miljoner kronor, men då räknas de initiala donationerna från tidpunkten då tidningen startade in, som inte lär återkomma varje år.

Stödmyndigheten MPRT har emellertid bara möjlighet att fördela ca 90 miljoner kronor i redaktionsstöd när dess mediestödsnämnd fattar beslut om bidrag nästa vecka.

Stödansökningarna från 126 bidragstagare i tidningsbranschen uppgår totalt till 700 miljoner kronor, så uppskattningsvis kommer samtliga av bidragstagarna att få nöja sig med en bråkdel av beloppen de ansökt om.

Samtidigt som pengarna rinner ur Bulletin i rask takt fortsätter dess amerikanske chefredaktör Rosenthal att lyfta sin rekordhöga lön på 200.000 kr i månaden. Arbetet som chefredaktör sköter han på distans från lyxvillan strax utanför New York genom att hålla onlinemöten med sina anställda. Texter läser han med hjälp av Google Translate eftersom han inte förstår svenska.

Den tidigare styrelsen för Bulletins moderbolag Neovista har ändrats och numera sitter endast Tino Sanandaji i styrelsen, enligt Expressen. Sanandaji tog tidigare över som ordförande även i styrelsen för Bulletin AB.