Skadad polis varnade folk på gatan: ”Hade pil i ryggen –fattar inte hur han vågade”

0
102

Med en pil i ryggen uppmanade den skadade polismannen förbipasserande att fly från området kring Coop-butiken i centrala Kongsberg där de första larmen om onsdagens attack kom från. Det berättar vittnet Markus Alexander Kultima för NRK. Han lyssnade på musik när polisen, som inte var i tjänst, skrek åt honom att springa. – Jag förstår inte hur han vågade gå runt med pilen och samtidigt försökte få folk att gå hem. Han är en hjälte, säger Kultima. Ungefär samtidigt, runt klockan 18.17, gick de första patrullerna in i butiken. Väl inne blev poliserna beskjutna två gånger av den nu gripne Espen Andersen Bråthen och när de backade lyckades han fly från butiken. Först över en halvtimme senare greps han av polis. Då hade han dödat fem personer. Polismannen som träffades av en pil uppges ha fått lämna sjukhuset och mår efter omständigheterna bra.