Fred i Sydasien är inte möjlig utan lösning av Kashmirfrågan, säger Pakistans utrikesminister

0
63

Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi (AP)

Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi tog på tisdagen upp Kashmirfrågan vid ett multilateralt möte i Kazakstan och sa att hållbar fred i Sydasien var inte möjlig utan en upplösning av “ kärntvist ” med Indien.

Qureshi uttalade sig när han talade till det sjätte ministermötet i konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien (CICA) genom ett videoutlåtande. Mötet var värd för den nuvarande CICA -ordföranden, Kazakstan.

Qureshi betonade att hållbar fred i Sydasien förblir svårfånglig tills och om inte kärnstriden mellan Jammu och Kashmir är löst i enlighet med FN: s säkerhetsråds resolutioner och Kashmir -folkets önskemål, ” enligt utrikesdepartementet i Islamabad.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Indien har upprepade gånger sagt till Pakistan att Jammu och Kashmir var, är och ska för alltid ” förbli en integrerad del av landet. Det har också uppmanat Pakistan att acceptera verkligheten och stoppa all anti-Indien-propaganda.

Indien har sagt till Pakistan att de önskar normala grannförhållanden med Islamabad i en miljö fri från terror, fientlighet och våld. Indien har sagt att det åligger Pakistan att skapa en miljö fri från terror och fientlighet.

I sitt tal vid CICA som hölls i den kasakiska huvudstaden Nur-Sultan sa utrikesminister S Jaishankar, i en tilltäckt attack mot Pakistan, att gränsöverskridande terrorism inte är statskap utan bara en annan form av hotet som det uppmanade den internationella gemenskapen att förena sig mot detta onda, lika allvarligt som det gör i frågor som klimatförändringar och pandemier.

I sin virtuella adress berörde utrikesminister Qureshi också situationen i Afghanistan.

Qureshi uppmärksammade den negativa effekten av fyra decennier av krig och konflikter i Afghanistan och uppmanade det internationella samfundet att stödja det afghanska folket i deras strävan efter fred, stabilitet och utveckling vid den kritiska tidpunkten i deras historia.

Han hyllade CICA: s roll att tillhandahålla en ovärderlig plattform för att främja fred, säkerhet och utveckling på den asiatiska kontinenten genom dialog och samarbete.

Utrikesministern efterlyste också en rättvis och varaktig lösning av den palestinska frågan genom tvåstatslösningen i enlighet med relevanta FN-resolutioner.

Han bekräftade också Pakistans engagemang för CICA-processen och begreppet gemensam, heltäckande, samarbetsvillig och hållbar säkerhet i Asien.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.