“Din talförfattare bör sparkas”: Owaisi till Rajnath över Gandhi-Savarkar anmärkning

0
81

Försvarsminister Rajnath Singh och AIMIM-chefen Asaduddin Owaisi. (Arkiv)

En dag efter att försvarsminister Rajnath Singh sa att det var på Mahatma Gandhis förslag att Hindutva -ikonen Vinayak Damodar Savarkar lämnade in en barmhärtighetsansökan med britterna, AIMIM -chefen Asaduddin Owaisi, bland andra oppositionsledare, attackerade BJP -ledaren och påstod att han “ försökte vrida historien &#8221 ;.

Delade på Twitter ett brev av Gandhi den 25 januari 1920 till Savarkar ’ bror angående ett ärende, anklagade Owaisi Singh för att ha gett en “ twist ” till vad Gandhi skrev.

“ Sir Rajnath Singh, du sa att Savarkars grovna barmhärtighetsbegäran var på Gandhis råd. Här är brevet till Savarkar från Gandhi. Inget omnämnande av begäran till britterna som tigger om mildhet, barmhärtighet och lovar att vara en trogen tjänare av kronan, ” sa han.

AIMIM -ledaren sa vidare att den första framställningen Savarkar skrev var 1911, bara sex månader efter att ha hamnat i fängelse och Gandhi var då i Sydafrika. Savarkar skrev igen 1913/14 och Gandhis råd är från 1920, tillade han. “ Är det en lögn att denna ‘ Veer ’ avvisade trefärgen och ville ha Bhagva som vår flagga? ” frågade han.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Vidare med hänvisning till Rajnaths tal där ministern nämnde att Savarkar definierade hinduer som alla för vilka Indien var fosterland eller fosterland, Owaisi sa att “ Savarkar, som en man med begränsad intellektuell skicklighet, faktiskt hade definierat hinduer som någon för vilken Indien var fosterland och heligt land. ”

“ IMHO, den som skrev det här talet för dig borde få sparken. Det är inte bra att ha rådgivare som har ett savarkaritiskt förhållande till sanningen, ” twittrade han.

Under lanseringen av en bok om Savarkar vid Ambedkar International Center, som också deltog av RSS -chefen Mohan Bhagwat på tisdagen, hade Rajnath Singh påstått att det fanns en avsiktlig konspiration för att förtala Savarkar, och att det var på Gandhis råd att han skrev sina barmhärtighetsbegäran.

”Mycket falskhet spreds mot Savarkar. Det sades upprepade gånger att han lämnade in flera begäran om barmhärtighet inför den brittiska regeringen. Sanningen är att han inte lämnade in dessa framställningar om frigivning. I allmänhet har en fånge rätt att lämna in en barmhärtighet. Mahatma Gandhi hade bett dig att begära en barmhärtighet. Det var på Gandhis förslag att han begärde en barmhärtighet. Och Mahatma Gandhi hade överklagat att Savarkar ji skulle släppas. Han hade sagt hur vi driver rörelse för frihet fredligt, det skulle Savarkar också göra, säger Singh.

Han tillade att Savarkar faktiskt hade inspirerat människor att bryta slaveriets bojor och agiterat mot orörlighet, bland olika andra sociala frågor, inklusive kvinnors rättigheter. Men hans bidrag till kulturell enhet i landet ignorerades, sa Singh.

Samtidigt sade kopian av Gandhis brev till SD Savarkar, delat av Owaisi, “ Jag har ditt brev. Det är svårt att ge dig råd. Jag föreslår emellertid att du lägger fram en kort framställning med fakta i fallet som tydligt visar att brottet som din bror begått var rent politiskt. Jag föreslår detta för att det skulle vara möjligt att koncentrera allmänhetens uppmärksamhet på ärendet. Samtidigt som jag har sagt till dig i ett tidigare brev rör jag mig på frågan på mitt eget sätt. ”

Kongressledare Jairam Ramesh, Shiv Sena MP Sanjay Raut och Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel också slog till på Rajnath över hans kommentarer.

Ramesh delade samma brev på Twitter, sade Ramesh, “ Rajnath Singhji är bland de få nykter och värdiga rösterna i Modi Sarkar. Men han verkar inte vara fri från RSS -vanan att skriva om historien. Han har gett en twist till vad Gandhi faktiskt skrev den 25 januari 1920. Här är det brevet till Savarkars bror. ” Vidare anger att Singh tydligt har blåst Gandhis brev från 25 januari 1920 ur sitt sammanhang, ” tillade kongressledaren, “ Inte förvånande. Detta är lika med kursen för BJP-RSS. ”

Raut sa att Veer Savarkar aldrig hade bett britterna om ursäkt. I ett samtal med journalister i Pune sa Raut att frihetskämpar som tappar fängelse i mer än tio år kan anta en strategi som tror att de kan göra något efter att ha kommit ur fängelset istället för att stanna kvar inne. I politiken eller under fängelsestraff antas en annan strategi, sa Raut.

“ Om Savarkar hade antagit någon sådan strategi kan det inte kallas en ursäkt. Savarkar kan ha gjort det (antog en strategi). Detta kan inte kallas en ursäkt. Savarkar bad aldrig om ursäkt till britterna, ” sa han.

< /p>

Chattisgarh CM Bhupesh Baghel argumenterade hur Gandhi kunde ha kommunicerat med en fängslad Savarkar.

”Var var Mahatma Gandhi och var var Savarkar vid den tiden? Savarkar satt i fängelse. Hur kunde de kommunicera? ” Baghel citerades som sagt av ANI.

“Han (Savarkar) lämnade in begäran om nåd från fängelset och fortsatte att vara med britterna,” tillade kongressledaren. Baghel hävdade också att Savarkar var den första som talade om två-nationsteorin efter att han kom ut ur fängelset 1925.

Under tiden hävdade Savarkars sonson, Ranjit Savarkar, att frihetskämpen hade sökte en allmän amnesti för alla politiska fångar, rapporterade PTI. Han sa också att om frihetskämpen hade bett om ursäkt för britterna hade han fått ett inlägg.

På Gandhi berättade han för reportrar i Mumbai, “ Tusentals människor har bidragit till skapandet av denna nation som har en historia på mer än 5000 år. Jag tror inte att Mahatma Gandhi är nationens fader, ” att lägga till ingen kräver att Savarkar kallas nationens fader, eftersom “ just detta koncept inte var acceptabelt för honom &#8221 ;.

📣 The Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd