Analyser: Polisens insats måste utredas grundligt

0
108

Norska säkerhetspolisen PST måste ge svar på hur eller om man på något sätt agerade mot den misstänkte gärningsmannen före pilbågsdådet i Kongsberg. Det skriver NRK:s Olav Rønneberg med anledning av att myndigheterna hade uppgifter om att Espen Andersen Bråthen radikaliserats. ”Än så länge vill PST inte svara vilket lämnar en misstanke om att han prioriterades bort”, skriver han. Dessutom krävs en grundlig utredning kring polisinsatsen i samband med gripandet, menar Rønneberg. Trots att de beväpnade polisen hade ögonkontakt med den misstänkte två gånger lyckades han ändå fly – och hinna döda fem personer innan han grips. Mordmisstänkte Espen Andersen Bråthens agerande påminner om terrordådet på Utøya den 22 juli 2011, skriver GP:s Jan Höglund i en analys. ”Han var ensam, och det fanns varningssignaler om radikalisering”, skriver Höglund. Även DN:s Jens Littorin konstaterar likheterna med terrordömde Anders Behring Breivik, inte minst för de flera misstagen när gärningspersonerna skulle gripas.