Saknad apostrof i Facebook -inlägg landar mannen i ärekränkning domstol

0
38

Även om tvisten i fråga om Facebook-inlägget från fastighetsmäklaren slår på en saknad apostrof, för andra är missbruk av skiljetecken i själva verket lika med ett brott. (Arkivfoto)

Skrivet av Livia Albeck-Ripka

En saknad apostrof i ett Facebook-inlägg kan kosta en fastighetsmäklare i Australien tiotusentals dollar efter en domstol dömde att ett förtal mot honom kunde fortsätta.

I tjänsten förra året tycks agenten Anthony Zadravic anklaga Stuart Gan, hans tidigare arbetsgivare på en fastighetsbyrå, för att inte betala pension till alla byråns arbetare.

https: //images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

I fråga är ordet “anställda” i inlägget, där det stod: “Åh Stuart Gan !! Säljer flera miljoner dollar hem i Pearl Beach men kan inte betala sina anställda högtidspension ”, med hänvisning till Australiens pensionssystem, där pengar betalas av arbetsgivare till superkonton för anställda. “Skäms på dig Stuart !!! 2 år och väntar fortfarande !!! ”

Mindre än 12 timmar efter att inlägget publicerades den 22 oktober raderade Zadravic, som är baserat på Central Coast i New South Wales, det. Men det var för sent. Gan blev medveten om meddelandet och lämnade ett förtal om ärekränkning mot Zadravic.

På torsdagen beslutade en domare i New South Wales att avsaknaden av en apostrof om ordet “anställda” kunde läsas för att föreslå en ” systematiskt beteendemönster ”från Gans byrå snarare än en anklagelse som involverar en anställd. Så hon tillät ärendet att fortsätta.

Varken Zadravics advokater eller Gan svarade omedelbart på begäran om kommentar.

När det gäller skiljetecken är sociala medier Vilda västern. I vissa hörn av internet tolereras vårdslös grammatik högt – till och med ett hedersmärke. I juridiska frågor kan emellertid omtvistade skiljetecken kosta miljoner.

Läs också | Facebook är villig att öppna algoritmer för tillsynsmyndigheter, säger Clegg

Ett nytt fall i Portland, Maine, som involverade övertid för lastbilschaufförer berodde på bristen på ett Oxford-komma-det ofta överhoppade sista kommat i en serie som “A, B och C”-i statlig lag. Fallet, som avgjordes 2018 för 5 miljoner dollar, fick internationell ryktbarhet när den första amerikanska hovrätten slog fast att det saknade kommatalet skapade tillräckligt med osäkerhet för att ställa upp med förarna. Det gav grammatikobservanter och de som älskar Oxford -komma en chans att njuta av segern.

Bråket om ett skiljetecken som inte är större än en nålstång kommer i ett land som har fått rykte om sig som världens förtalshuvudstad. Juridiska experter säger att fallet med den försvunna apostrof är långt ifrån överraskande i Australien, som har en komplex nät av ärekränkande lagar och en historia av att belöna käranden stora summor pengar.

År 2019 tilldelades till exempel Oscar-vinnande skådespelaren Geoffrey Rush mer än 2 miljoner dollar i sitt ärekränkningsmål mot Rupert Murdochs Nationwide News, den största sådana utbetalningen vid den tiden till en enda person i australiensisk historia. Samma år vann en miljardär affärsman ett ärekränkningsmål mot en nyhetsorganisation som han hävdade att han felaktigt hade kopplat honom till ett mutbrott.

Domstolsdokument tyder på att Zadravic tycktes ha tänkt lägga till en apostrof. När allt kommer omkring, vem har inte tappat grammatik för att avfyra ett inlägg på sociala medier i en form av pique?

Men domaren Judith Gibson skrev i sitt uttalande: “ Svårigheten för käranden är användningen av ordet ”anställda” i plural. Att inte betala en anställds ersättningsrätt kan ses som olyckligt; att misslyckas med att betala några eller alla av dem ser medvetet ut. ”

Gibson noterade att rättegången kan kosta Zadravic mer än 180 000 dollar och citerade liknande fall, inklusive en australiensisk veterinär som tilldelades mer än 18 000 dollar efter en tidigare klient lade ut ärekränkande recensioner online. I det senaste fallet var det inte omedelbart klart vilken sorts återvinning Gan begärt från domstolen.

Högprofilerade ärekränkningsärenden representerar bara en liten bråkdel av kraven som läggs fram för australiensiska domstolar varje år.

”Domstolarna är överfulla av påståenden”, säger Barrie Goldsmith, en särskild advokat för Rostron Carlyle Rojas advokater. < /p> Missa inte | Instagramtestfunktion för att meddela användare om avbrott eller problem i appen

En Sydney-baserad advokat som har arbetat med ärekränkning i mer än tre decennier, tillade han att sådana påståenden inte skulle vara genomförbart i USA, där det första ändringsförslaget skyddar yttrandefriheten.

Australiens notoriskt stränga förtalslagar har kritiserats av medlemmar i lokala nyhetsmedier. En undersökning från 2018 av den australiensiska journalistförbundet visade att nästan en fjärdedel av de tillfrågade sa att de hade fått en nyhetsartikel spikad det året på grund av rädsla för ärekränkande.

Även om tvisten gällde Facebook inlägg från fastighetsmäklaren aktiverar en saknad apostrof, för andra är missbruk av skiljetecken i själva verket lika med ett brott.

Enligt Lynne Truss i hennes bok ”Eats, Shoots & amp; Leaves ”:” Oavsett att du har en doktorsexamen och har läst hela Henry James två gånger. Om du fortfarande fortsätter att skriva “God mat när den är som bäst”, förtjänar du att bli träffad av blixtnedslag, hackad på plats och begravd i en omärkt grav. “

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.