PowerMin tillåter verktyg att importera 10% kol för att underlätta leveransproblem

0
38

Låga lager har bidragit till strömbrist i ett antal stater inklusive Punjab, Rajasthan och Bihar som står inför strömavbrott på grund av otillräckliga leveranser. (Arkiv)

Kraftdepartementet på tisdagen tillät kraftproducenter som använder inhemskt kol att importera upp till 10 procent av sitt kolbehov för att öka låga lager, sa källor. Flytten kan stärka kolinventeringen vid värmekraftverk inom en vecka, tillade de.

Indiens kolkraftverk står inför allvarlig brist , med i genomsnitt bara fyra dagars inventering mot en rekommenderad nivå på 15-30 dagar, på grund av en kraftig ökning av efterfrågan på el och utbudssidans problem orsakade av monsunregn.

“Vi har tillåtit att de (kraftgeneratorer) använder importerat kol för att blanda upp till 10 procent”, sade en regeringstjänsteman och noterade att trots förhöjda internationella kolpriser skulle denna blandningsnivå bara leda till 20-22 paise per enhet ( kilowattimme) stigning i kraftpriset. Tjänstemannen noterade att kraftproduktionsföretag kan sälja kraft på börser eller gå med på högre priser med köpare enligt kraftköpsavtal (PPA) för att överföra kostnaden till distributionsföretag (diskoms) som för närvarande försöker möta eventuell brist på strömförsörjning genom att köpa makt på börser. År 2020 hade centret rekommenderat generationsföretag att minska kolimporten. De globala kolpriserna når rekordhöjder på grund av kolbrist i Kina.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Läs | För att åtgärda kolkris, fångas gruvor 50% produktion få försäljningsnod

Köp bud på Day Ahead Market (DAM) på India Energy Exchange (IEX) den 12 oktober var för 430,778 MWh (megawattimme) upp från 174,373 MWh för en månad sedan. Köpbud överträffade långt utbudet vilket ledde till det genomsnittliga marknadspriset 15,85 Rs per enhet jämfört med 2,35 Rs per enhet för en månad sedan.

“Normalt tar det 20-25 dagar (för att få importerat kol), men om det är några fartyg på gång och generatorer kan kontakta dem och få det tidigare också, eventuellt om sju dagar,” sade tjänstemannen och noterade att den kraftiga ökningen i efterfrågan på kraft förväntades svalna under andra halvan av månaden, vilket underlättade trycket på kollagren.

Läs också | Kolbrist utöver det vanliga, situationen berör och går: Kraftminister RK Singh

Separat sa centret på tisdagen att det hade observerat att vissa stater införde belastning i vissa områden och säljer kraft på börser till högre priser. Med hänvisning till 15 procents produktionskapacitet för centrala produktionsstationer som lämnas kvar som “otilldelad kraft”, sade den att stater som funnit att sälja kraft på börser eller inte schemalägga oallokerad kraft kan få sin oallokerade kraft “tillfälligt reducerad eller indragen och omfördelad till andra stater. ”

Ett antal stater, inklusive Delhi, har tagit upp frågan om potentiella strömavbrott till följd av låg kolinventering vid värmekraftverk. Centralregeringen sade dock på tisdagen att det inte hade varit några strömavbrott i Delhi på grund av strömbrist, och tillade att NTPC och Damodar Valley Corporation (DVC) hade instruerats att leverera den deklarerade kapaciteten enligt PPA: er med Delhi för att säkerställa att diskom i huvudstaden får tillräcklig tillgång.

I en tweet noterade NTPC att Delhi diskoms endast planerade 70 procent av den ström som NTPC gjorde tillgänglig mellan 1 oktober och 11 oktober. Discoms kan kräva mindre än den normativa kapacitet som finns tillgänglig för dem under äldre PPA, vilket gynnar köp från alternativa källor som kan vara mer ekonomisk.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste affärsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.