När e-skotrar och e-cyklar sprids i New York växer säkerhetsutmaningarna

0
43

En kvinna åker på en elektrisk skoter i centrala Manhattan den 29 september 2021. Många vände sig till elektriska skotrar för att undvika tunnelbanor och bussar under pandemin och tänker fortsätta använda dem även som utbrottet avtar. (Hiroko Masuike/The New York Times)

Skrivet av Winnie Hu och Chelsia Rose Marcius

Corona -pandemin har ökat många av de välbekanta rutinerna i det dagliga stadslivet, vilket har medfört tektoniska förändringar i kontorkultur, klassrumsinlärning och onlineshopping.

Nu förändrar det hur människor rör sig i landets största stad . En högkonjunktur i eldrivna mobila enheter för med sig det som sannolikt kommer att bli en varaktig förändring och en ny säkerhetsutmaning för New Yorks stora och trånga gatunät.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Enheterna har spridit sig överallt. Kontorsarbetare på elektriska skotrar glider förbi Manhattan -tornen. Föräldrar tar elcyklar för att lämna sina barn i skolan. Unga människor har vänt sig till elektriska skateboards, tekniskt olagliga på stadens gator, för att susa genom de yttersta hörnen av New York.

Även om många av dessa ryttare till en början gav upp sina tunnelbana- och bussresor på grund av lägre virusrisk av att resa utomhus säger vissa att de håller fast vid sina e-mobilitetsanordningar även när staden börjar röra sig bortom pandemin.

“Jag använder skotern till allt – det är verkligen bekvämt”, säger Shareese King, 41, en Bronx -invånare som raderade Uber -appen från sin telefon efter att hon började köra sina ärenden på en elektrisk skoter.

En man åker en olaglig elektrisk enhjuling i centrala Manhattan den 30 september 2021. (Hiroko Masuike /The New York Times)

Elcyklar, skotrar och andra enheter är i många fall gjorda för stadslivet eftersom de är prisvärda, bättre för miljön, tar upp lite, om någon, gatutrymme för parkering och är bara roliga att använda, säger Sarah Kaufman, associerad chef för Rudin Center for Transportation Policy and Management vid New York University.

“I städer förstår många att det finns ett fordon i rätt storlek för att ta sig runt-och det är mänsklig storlek-du behöver inte släcka en SUVs koldioxidutsläpp bara för att gå till jobbet”, sa hon.

Över hela landet omfamnar städerna elektriska cyklar och skotrar som ett sätt att få ut fler människor från bilar och fylla luckan i stadstransportsystem för resor som är för långt att gå men för nära för tunnelbanan eller bussen, enligt transporttjänstemän och experter.

Redan innan pandemin hade elscooter -andelsprogram spridit sig till mer än 100 städer, inklusive Los Angeles, Washington och Atlanta, sedan 2017, enligt National Association of City Transportation Officials. De totala åkningarna ökade med 130% till 88,5 miljoner 2019 från 38,5 miljoner året innan.

Många städer såg skoteråkningen stiga under pandemin. Seattles skoter-delprogram har vuxit till 1,4 miljoner åkattraktioner sedan det började för drygt ett år sedan. I Portland, Oregon, fördubblades åkarna till 762 812 i år till och med september från 385 422 åkningar för samma period 2020.

Ändå har e-mobilitetsboomen medfört betydande säkerhetsutmaningar till New Yorks redan överbelastade gator. Enligt stadens tjänstemän har minst 17 människor dödats när de åkte elbilar i år. Revel, som driver ett elmopedprogram i staden, stängde av det frivilligt i en månad förra året efter att tre ryttare dödades.

En man och en tjej förbereder sig för att ge sig ut på elektriska skotrar i Bronx den 29 september 2021. (Hiroko Masuike/The New York Times)

E-mobilitetskrascher har också dödat tre fotgängare i år, inklusive skådespelerskan Lisa Banes , som blev nedslagen av en hit-and-run-skoteråkare på Upper West Side.

Många fotgängare och cyklister klagar på elcykel- och e-scooteråkare som går fort, åker på trottoarer, springer rött tänder och går fel väg på gatorna.

“Elcyklarna, de har inget emot vilken väg de måste gå, hur de går, vart de går, även om de går på trottoaren eller motsatt väg på en gata”, säger Jacqueline Aybar, 53, som nyligen hade en nära miss med en e-cykel i en Queens crosswalk. “Nu när du korsar gatan är det inte bara att leta efter en bil, du måste leta efter om det kommer någon cykel.”

Stads- och statstjänstemän har kämpat för att hänga med i den snabba e-mobilitetsexpansionen. De flesta elcyklar och e-skotrar blev bara lagliga på stadsgator förra året, även om leveransarbetare länge har åkt dem. Till skillnad från bilar är de inte registrerade eller licensierade eller krävs för att ha försäkring eller omnämns av automatiska hastighetskameror.

Andra typer av e-mobilitetsutrustning är olagliga, inklusive skateboards, enhjulingar, hoverboards och Segways.

“Jag vet att det finns en oro och en uppfattning om säkerheten för nya former av e-mobilitet”, säger Hank Gutman, stadens transportkommissionär. “Det är en fråga vi tittar på.”

Stadstjänstemän sa att de har installerat mer skyddade cykelbanor; startade en allmän utbildningskampanj om vilka e-mobila enheter som är lagliga; sätta strikta säkerhetsriktlinjer; och övervakade noga stadens första pilotprogram för e-scooter-aktier i Bronx.

Stadens hastighetsbegränsning är upp till 25 mph för elcyklar och 15 mph för e-skotrar. Åkare är skyldiga att hålla sig utanför trottoarer och får resa i cykelbanor och på de gator som har en toppfart på upp till 30 km/h. De måste stanna vid rött ljus, gå i samma riktning som trafik och ge efter för fotgängare.

Även om det totala antalet elcyklar och skotrar i New York inte spåras har många företag och butiker rapporterat ökande försäljning . Unagi, ett avancerat elscooterföretag, har sett en tiofaldig ökning av sina försäljnings- och prenumerationsplaner i New York, som ger personliga skotrar för 49 dollar i månaden.

Chartior, i SoHo, har sålt tusentals sina elektriska sparkcyklar och får cirka 60 samtal om dagen för nya beställningar, sa ägaren Ben Hen.

Samuel Schwartz, en tidigare stadstrafikommissarie, sa att staden behövde en övergripande plan för att hantera e-mobilitetsboomen. “Gatorna var inte gjorda för e-mobilfordon”, sa han. ”Vi måste se det här systematiskt och inte bara peka ut elcyklar och e-skotrar. Vi måste omdefiniera våra gator. ”

Stadstjänstemän testar de elektriska skotrarna i nordöstra Bronx genom att tillhandahålla upp till 3000 stand-up och sittande e-scootrar, upplåsta via telefonappar. Varje skoter börjar på $ 1 och kostar mellan 30 och 39 cent per minut, med rabatter för låginkomsttagare. Sparkcyklar parkeras i anvisade korraler eller på trottoarer.

Staden kräver att programanvändare är minst 18 år, och för att genomföra säkerhetsträning och godkänna en säkerhetsquiz i appen.

Vissa invånare klagar på att folk åker på trottoarer, slåss om skotrarna och lämnar dem överallt. “Jag tror att de ger fler problem för samhället”, säger Awilda Torres, 76, en pensionerad sjukhusarbetare.

Men andra räknar med skotrarna.

Tyasia Washington, 29, åker en från hennes hem till närmaste tunnelbanestation, där hon går ombord på ett tåg till sitt marknadsföringsjobb på Manhattan. “Det är en lång promenad”, sa hon.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

📣 Indian Express är nu igång Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.