Manglende apostrof i Facebook -innlegget lander mannen i ærekrenkelsesdomstol

0
30

Selv om tvisten om eiendomsmeglerens Facebook-innlegg slår på en manglende apostrof, er misbruk av skilletegn faktisk for en forbrytelse. (Arkivfoto)

Skrevet av Livia Albeck-Ripka

En manglende apostrof i et Facebook-innlegg kan koste en eiendomsmegler i Australia titusenvis av dollar etter en domstol dømte en ærekrenkelsessak mot ham kunne fortsette.

I stillingen i fjor ser det ut til at agenten Anthony Zadravic anklager Stuart Gan, hans tidligere arbeidsgiver i et eiendomsmegling, for ikke å ha betalt pensjon til alle byråets arbeidere.

https: //images.indianexpress. com/2020/08/1×1.png

Om saken er ordet “ansatte” i innlegget, som lød: “Oh Stuart Gan !! Selger flere millioner dollar hjem i Pearl Beach, men kan ikke betale sine ansatte etterlønn, »med henvisning til Australias pensjonssystem, der arbeidsgiver betaler penger til superkontoer for ansatte. “Skam deg Stuart !!! 2 år og venter fortsatt !!! ”

Mindre enn 12 timer etter at innlegget ble publisert 22. oktober, slettet Zadravic, som er basert på Central Coast i New South Wales, det. Men det var for sent. Gan ble klar over meldingen og inngav et ærekrenkelseskrav mot Zadravic.

Torsdag bestemte en dommer i New South Wales at mangelen på en apostrof på ordet “ansatte” kan leses for å foreslå en ” systematisk atferdsmønster ”av Gans byrå i stedet for en beskyldning som involverer en ansatt. Så hun lot saken fortsette.

Verken Zadravics advokater eller Gan svarte umiddelbart på forespørsler om kommentar.

Når det gjelder tegnsetting, er sosiale medier det ville vesten. I noen hjørner av internett tolereres uforsiktig grammatikk høyt – til og med et æresmerke. I juridiske spørsmål kan imidlertid omstridte tegnsetting koste millioner.

Les også | Facebook er villig til å åpne algoritmer for regulatorer, sier Clegg

En nylig sak i Portland, Maine, som involverte overtid for lastebilsjåfører, var avhengig av mangelen på et Oxford-komma-det ofte oversprungne siste kommaet i en serie som “A, B og C”-i statlig lov. Saken, som ble avgjort i 2018 for $ 5 millioner dollar, oppnådde internasjonal beryktelse da den første amerikanske lagmannsretten slo fast at det manglende komma skapte nok usikkerhet til å stå sammen med sjåførene. Det ga grammatiske tvangstanker og de som elsker Oxford -komma, en sjanse til å glede seg over seieren.

Krangelen om et skilletegn som ikke er større enn et pinhead, kommer i et land som har fått et rykte som æreskrenkende hovedstad i verden. Juridiske eksperter sier at saken om den savnede apostrof langt fra er overraskende i Australia, som har et komplekst nett av ærekrenkelseslover og en historie med å belønne saksøkere store summer.

I 2019 ble for eksempel Oscar-vinnende skuespiller Geoffrey Rush tildelt mer enn 2 millioner dollar i sin ærekrenkelsessak mot Rupert Murdochs Nationwide News, den største slike utbetalingen den gang til en enkelt person i australsk historie. Samme år vant en milliardærforretningsmann en ærekrenkelsessak mot en nyhetsorganisasjon som han hevdet hadde knyttet ham til en bestikkelsessak.

Rettsdokumenter antyder at Zadravic så ut til å ha ment å legge til en apostrof. Tross alt, hvem har ikke manglet grammatikk i å fyre av et innlegg på sosiale medier i et anfall av pique?

Men dommeren, Judith Gibson, skrev i sin uttalelse: “ Vanskeligheten for saksøkeren er bruken av ordet “ansatte” i flertall. Å unnlate å betale en ansattes pensjonsrett kan oppfattes som uheldig; å mislykkes i å betale noen eller alle av dem ser bevisst ut. ”

Gibson bemerket at rettssaken kan koste Zadravic mer enn $ 180 000, og siterte lignende saker, inkludert en australsk veterinær som ble tildelt mer enn $ 18 000 etter en tidligere klient la ut ærekrenkende anmeldelser på nettet. I den siste saken var det ikke umiddelbart klart hva slags tilbakemelding Gan hadde bedt om fra retten.

Profilerte ærekrenkelsessaker representerer bare en liten brøkdel av kravene som blir fremmet for australske domstoler hvert år.

“Domstolene er full av krav,” sa Barrie Goldsmith, spesialrådgiver for Rostron Carlyle Rojas Advokater. < /p> Ikke gå glipp av | Instagram-testfunksjon for å varsle brukere om avbrudd eller problemer i appen.

En advokat i Sydney som har jobbet med ærekrenkelsessaker i mer enn tre tiår, la til at slike påstander ikke ville være mulig i USA, der det første endringsforslaget beskytter ytringsfriheten.

Australias notorisk strenge ærekrenkelseslover har blitt kritisert av medlemmer av de lokale nyhetsmediene. En undersøkelse fra 2018 fra det australske journalistforbundet fant at nesten en fjerdedel av respondentene sa at de hadde hatt en nyhetsartikkel det året på grunn av frykt for ærekrenkelseskrav.

Selv om tvisten i saken om Facebook innlegg fra eiendomsmegleren slår på en manglende apostrof, for andre er misbruk av skilletegn faktisk et forbrytelse.

I følge Lynne Truss i boken “Eats, Shoots & amp; Leaves ”:“ Uansett at du har en ph.d. og har lest hele Henry James to ganger. Hvis du fortsatt holder på med å skrive “God mat på sitt beste”, fortjener du å bli slått av lyn, hacket på stedet og begravet i en umerket grav. “

Denne artikkelen dukket opprinnelig opp i The New York Times.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.