Indien behöver 5630 GW solkapacitet år 2070 för nollutsläpp: studie

0
39

I en första sådan bedömning av olika scenarier för att uppnå netto -nollutsläpp har CEEW sagt att Indien också skulle behöva utveckla den nödvändiga återvinningskapaciteten för att hantera solcellsavfall som genereras.

Indiens totala installerade solenergikapacitet kommer att behöva öka till 5630 gigawatt (GW) år 2070 för att uppnå netto nollutsläpp, enligt en ny rapport som släpptes på tisdagen av den oberoende tankesmedjan Council on Energy, Environment and Water (CEEW).

Följaktligen skulle det totala motsvarande markbehovet för Indiens kraftproduktionstillgångar, särskilt solceller, vara cirka 4,6 perecnt, säger rapporten-med titeln 'Implications of a Net-zero Target for India's Sectoral Energy Transitions and Climate Policy'.

I en första sådan bedömning av olika scenarier för att uppnå netto -nollutsläpp har CEEW sagt att Indien också skulle behöva utveckla den nödvändiga återvinningskapaciteten för att hantera solcellsavfall som genereras. För närvarande har Indien 100 GW installerad förnybar energikapacitet, varav solenergi omfattar 40 GW, och det syftar till att öka RE -kapaciteten till 450 GW fram till 2030.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Rapporten betonade vidare att för att uppnå netto-noll år 2070, användningen av kol, särskilt för kraftproduktion, skulle behöva nå sin topp 2040 och sjunka med 99 procent mellan 2040 och 2060. Vidare skulle förbrukningen av råolja, mellan sektorer, skulle behöva nå sin topp 2050 och sjunka rejält med 90 procent mellan 2050 och 2070. Grönt väte kan bidra med 19 procent av det totala energibehovet i industrisektorn. Dessa insikter förutsätter att väte kommer att spela en integrerad roll i denna övergång, medan Carbon Capture and Storage (CCS) -teknik skulle spela en försumbar roll.

Den senaste IPCC-rapporten som släpptes tidigare i år har betonat vikten av att uppnå netto-noll globalt för att begränsa den totala temperaturökningen till 1,5-2 grader under de kommande decennierna.

Vidare, om Indien skulle uppnå netto -nollutsläpp år 2070, då kan den ekonomiska kostnaden för övergången vara cirka 4,1% av BNP under noll-året. Men om Indien skulle förbereda tidslinjen till 2050 skulle den ekonomiska kostnaden bli mycket högre, cirka 7% under just det året.

”För stora och mångfaldiga utvecklingsländer som Indien skulle minst ett trettioårigt gap mellan topp och netto-nollår vara kritiskt. Detta kommer att säkerställa en smidig övergång genom att ge beslutsfattare och andra intressenter tillräckligt med tid att planera och anpassa sig till ett nytt energisystem. När vi går mot en framtida netto-noll kan energipriserna stiga på kort sikt och arbetare som är en del av ekonomin med fossila bränslen kan förlora jobb. Därför bör utvecklade länder erbjuda generöst ekonomiskt och tekniskt stöd till de utvecklande för att hjälpa dem att sätta upp ambitiösa mål när det gäller utsläppsminskning samtidigt som de säkerställer en rättvis övergång ”, säger författare och medarbetare CEEW, Vaibhav Chaturvedi.

Dr Arunabha Ghosh, VD, CEEW, sa: ”Eget kapital måste vara kärnan i nätdebatten. Utvecklade ekonomier bör avsevärt främja sitt mål om att uppnå netto-noll och inte vänta till 2050. Detta ger utvecklingsländerna utrymme att driva en rättvis och hållbar energiomställning. Framöver bör Indien också saminvestera och samutveckla ny grön teknik i partnerskap med andra länder för att skapa nya jobb och marknader. Grönt väte är en sådan teknik som kan ersätta kol i industrisektorn. Indien bör investera i forskning och utveckling och bli ett exportcentrum för grönt väte och elektrolysatorer under de kommande åren. ”

Enligt CEEW-studien skulle år 2070 elektriska eller batteridrivna personbilar utgöra 84 procent av alla bilar som säljs i landet. Dessutom skulle 79 procent av alla lastbilar köra på batterielektrisk teknik och vila på väte. Hushåll i hela landet skulle också behöva använda elektricitet som det primära bränslet för matlagning. Andelen vind- och kärnkraft i Indiens elproduktionsblandning måste öka till 1792 GW respektive 225 GW.

Mer än 125 länder har uttryckt sin vilja att uppnå en framtid utan noll. Även om Indien ännu inte har åtagit sig ett mål för noll-noll, är det det enda G20-landet som uppfyller sina åtaganden om utsläppsminskning i Parisavtalet. Det är också en ledande partner i International Solar Alliance och har nyligen tillkännagivit National Hydrogen Mission att driva innovation, produktion, lagring och användning av grönt väte.

Indian Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express -appen.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.