Delresultat visar att pro-iranska grupper förlorar valet i Irak

0
41

Irakiska väljare samlas för att avge sin röst vid en omröstning i landets parlamentsval i Bagdad. (AP Photo)

En allians av irakiska kandidater som representerar shiitiska miliser som stöds av grannlandet Iran har framstått som den största förloraren i landets nationella val, enligt delresultat som släpptes på måndag.

Resultaten, som publicerades på nätet successivt, visade också att blocket av Iraks populistiska shiitiska präst Muqtada al-Sadr hade flest platser i parlamentet, vilket ledde i flera av Iraks 18 provinser, inklusive huvudstaden Bagdad.

Al-Sadr, en orolig ledare ihågkommen för att leda ett uppror mot amerikanska styrkor efter invasionen 2003, tycktes ha ökat sin rörelse i 329-parlamentet från 54 år 2018 till mer än 70 .

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Med 94 procent av röstlådorna räknade dök ingen av de konkurrerande politiska blocken på väg att vinna majoritet i parlamentet och följaktligen utse en premiärminister.

Läs | Irakier röstar på nytt parlament i hopp om förändring

Men som resultaten ser ut kommer al-Sadrs block att kunna ta en ledande roll i den politiska hästhandeln för att hitta en kompromisskandidat och sätta den politiska agendan för de kommande fyra åren.

Al-Sadrs kandidater slog ut Irans favoriserade kandidater från Fatah-alliansen att komma ut först, enligt preliminära resultat.

Fatah-alliansen, ledd av paramilitär ledare Hadi al-Ameri, består av partier och är anslutna till Popular Mobilization Forces, en paraplygrupp av mest pro-iranska shiitiska miliser.

Alliansen steg framåt under krig mot den sunnimuslimska extremistgruppen. Den innehåller några av de hårdaste Iran-backade fraktionerna, till exempel Asaib Ahl al-Haq-milisen.

Det var inte omedelbart klart måndag hur många platser Fatah-alliansen förlorade, från de 48 de fick år 2018.

Valdeltagandet var 41 procent, ett rekordlågt antal i tiden efter Saddam Hussein som visade ett stort misstro mot landets ledare och omröstningen om ett nytt parlament. Det är en minskning från 44 procent i valet 2018, vilket var en all-time low.

Helgens val hölls månader före schemat som en eftergift till ett ungdomsledat folkuppror mot korruption och misshantering. Men omröstningen skämdes av utbredd apati och bojkott av många av samma unga aktivister som trängdes på gatorna i Bagdad och Iraks södra provinser i slutet av 2019 och krävde omfattande reformer och nyval.

Tiotusentals människor protesterade i slutet av 2019 och i början av 2020, och möttes av säkerhetsstyrkor som avfyrade levande ammunition och tårgas. Mer än 600 människor dödades och tusentals skadades inom bara några månader.

Även om myndigheterna gav efter och kallade till de tidiga valen, dödade och dödsfallet hårt, liksom en rad riktade mord och mordförsök, fick många demonstranter att senare kräva bojkott av omröstningen.

< p> Många av de unga aktivister som deltog i protesterna 2019 rasade också mot Irans hårdhänt inflytande i irakisk politik, inklusive beväpnade miliser som konkurrerar med statens myndighet. Många skyllde på miliserna för att de deltog med säkerhetsstyrkor i att brutalt undertrycka protesterna, möjligen spelade en roll i Fatahs dåliga uppvisning.

Al-Sadr, en svart-turbanad nationalistisk ledare, är också nära Iran, men avvisar offentligt dess politiska inflytande.

Valet var det sjätte som hölls sedan Saddam Husseins fall efter den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Många var skeptiska till att oberoende kandidater från proteströrelsen hade en chans mot väl förankrade partier och politiker, många av dem med kraftfulla väpnade miliser.

Preliminära resultat visade att flera oberoende kandidater kom in i parlamentet , även om antalet platser inte var omedelbart känt.

Det var en tydlig ovilja bland unga irakier, landets största demografiska, att komma ut och rösta. Många uttryckte åsikter om att systemet är immun mot reformer och att valet bara skulle få tillbaka samma ansikten och partier som är ansvariga för korruptionen och misshanteringen som har plågat Irak i årtionden. Problemen har lämnat landet med smulande infrastruktur, växande fattigdom och stigande arbetslöshet.

Enligt Iraks lagar får det parti som vinner flest platser välja landets nästa premiärminister, men det är osannolikt att någon av de konkurrerande koalitionerna kan få klar majoritet.

Det kommer att kräva en lång process med förhandlingar i bakrummet för att välja en samförståndsminister och enas om en ny koalitionsregering.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har spelat en nyckelroll som medlare i regionens kriser, särskilt mellan regionala rivaler Iran och Saudiarabien. Många i regionen och utanför kommer att titta på om han kommer att säkra en andra mandatperiod.

Det nya parlamentet kommer också att välja Iraks nästa president.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.