Wat is Judder en waarom hebben tv's dit probleem?

0
40
G_O_S/Shutterstock.com

Is het je opgevallen dat bewegingen op je tv niet altijd vloeiend zijn als je films kijkt? Dit fenomeen staat bekend als judder en treedt op wanneer de framesnelheid van de inhoud die u aan het bekijken bent, niet gelijk verdeeld is over de verversingssnelheid van uw televisie.

Wat is trillen en waarom gebeurt het?

Trillen wordt veroorzaakt door inconsistenties in de tijd dat een frame op het scherm wordt weergegeven. Dit verschijnt vaak bij het weergeven van filmische 24p-content op een paneel met een verversingssnelheid van 60 Hz, wat inhoudt dat het scherm 60 keer per seconde wordt vernieuwd.

GERELATEERDWat is de vernieuwingsfrequentie van een monitor en hoe wijzig ik deze?

Aangezien 24p-inhoud niet gelijkmatig in 60 wordt verdeeld, moet de tv een zogenaamde 3:2 pulldown uitvoeren. Dit is waar elk ander frame iets langer wordt weergegeven dan het vorige. Zo wordt bijvoorbeeld frame 1 weergegeven voor twee verversingen (elk 1/60 seconde) terwijl frame 2 wordt weergegeven voor 3 verversingen (ook elk 1/60 seconde).

Dit patroon herhaalt zich, waardoor de beweging op het scherm ongelijkmatig verloopt, waardoor trillingen ontstaan. Dit is de belangrijkste oorzaak van dit fenomeen, aangezien de overgrote meerderheid van de tv's nog steeds 60 Hz-panelen gebruiken. Nieuwere 120 Hz-panelen kunnen dit probleem verhelpen door een 5:5 pulldown uit te voeren, waarbij de vernieuwingsfrequentie moet worden aangepast aan de inhoud.

Advertentie

Er zijn andere oorzaken van trillingen, waaronder het feit dat de filmische framesnelheid van 24p is niet goed geschikt voor snel bewegende objecten op het scherm. Dit is vaak zichtbaar in snelle panning shots en is net zo'n probleem op een projector in een theater als op de nieuwste televisies.

Ten slotte kunnen framedrops ook trillingen veroorzaken en deze worden vaak veroorzaakt door hardwarebeperkingen, zoals een daling van de framesnelheid in een game of het afspelen van een video met een hoge bitsnelheid op een ouder apparaat dat het gewoon niet kan bijhouden, waardoor sommige frames te negeren. Dit introduceert inconsistenties in frametijd die trillingen veroorzaken.

GERELATEERD: Hoe beïnvloeden framerates de game-ervaring?

Sommige tv's kunnen trillingen verwijderen

Het is niet ongebruikelijk dat televisies het type trillingen verwijderen dat wordt geassocieerd met 24p-inhoud op een 60 Hz-scherm. Velen zullen dit automatisch doen voor alle bronnen door de framesnelheid te verlagen tot 48 Hz of te verhogen tot 72 Hz. Panelen die verversen op 120 Hz geven elk frame eenvoudig vijf keer weer (de 5:5 pulldown), aangezien 5 x 24 = 120 .

Dit omvat films die u bekijkt met interne apps, signalen verzonden vanaf dvd of Blu-Ray spelers of settopboxen zoals de Apple TV en Google Chromecast. U moet uw onderzoek doen om erachter te komen welke modellen trillingen van 24p-inhoud verwijderen voordat u uw tv koopt.

Verwar trillen niet met stotteren

Beven en stotteren zijn vergelijkbaar in die zin dat ze invloed hebben op de manier waarop beweging op uw scherm wordt weergegeven, maar de twee problemen hebben verschillende kenmerken. Terwijl trillingen het resultaat zijn van inconsistente frametijden, wordt stotteren meestal veroorzaakt door lage framesnelheden.

Ook al is de video op het scherm niet perfect vloeiend, als de tijd tussen frames (en het aantal keer dat een bepaald frame wordt weergegeven) constant blijft, dan kwalificeert dit als stotteren in plaats van trillen.

Op zoek naar de beste tv's voor elk budget? Bekijk onze tv-aankoopgids.

LEES VOLGENDE

  • › Hoe de vliegtuigmodus op Windows 10 uit te schakelen (of permanent uit te schakelen)
  • › Tabgroepen gebruiken in Safari op iPhone en iPad
  • › Een VoIP-telefoonsysteem integreren in Microsoft Teams
  • › Hoe u uw Spotify-wachtwoord kunt wijzigen of resetten
  • › De beste Halloween-films op HBO Max in 2021