Vit tiger och gepardpäls: En röra av Trump -presentutbyten

0
60

Arkivfoto av president Donald Trumps möte med kung Salman i Saudiarabien i Riyadh, 20 maj 2017. (Stephen Crowley/The New York Times)

Skrivet av Michael S Schmidt

Saudiska kungafamiljen duschade Donald Trump och hans följe på hans första utlandsresa som president med dussintals presenter, inklusive tre kläder gjorda av vit tiger och gepardpäls, och en dolk med ett handtag som tycktes vara elfenben.

Litet som följde gick rätt.

En advokat i Vita huset fastslog att innehav av pälsar och dolkar troligen stred mot lagen om hotade arter, men Trump -administrationen höll fast vid dem och avslöjade dem inte som gåvor från en utländsk regering.

https: //images. indianexpress.com 2020/08/1×1.png

[oovvuu-embed id = ” e278ce2f-28c8-404c-842b-2245d0222893 ″]

Den sista hela dagen av Trumps ordförandeskap, Vita huset överlämnade dem till General Services Administration – fel myndighet – snarare än USA: s Fish and Wildlife Service, som tog gåvorna i somras.

Då var det en överraskning .

Pälsarna, från en oljerik familj värd miljarder dollar, var falska.

”Djurlivsinspektörer och specialagenter bestämde att klädselns foder färgades för att efterlikna tiger- och gepardmönster och bestod inte av skyddade arter ”, säger Tyler Cherry, en talesperson för inrikesdepartementet, som övervakar USA: s fisk- och djurlivstjänst.

Tjänstemän vid Saudiarabiens ambassad i Washington vägrade att kommentera.

Berättelsen om pälsen är bara ett exempel på hur presentutbyten mellan USA och utländska ledare – en mycket reglerad process som syftar till att skydda förvaltningar från frågor om olämplighet – övergick till ibland riskabelt fördärv under Trump -administrationen.

UD: s inspektör general undersöker anklagelser om att Trumps politiska tillsatta gick bort med presentpåsar värda tusentals dollar som var avsedda för utländska ledare vid gruppmötet 7 som planeras för Camp David i Maryland 2020, som avbröts på grund av coronaviruspandemin . Påsarna innehöll dussintals föremål som köpts med statliga medel, inklusive läderportföljer, tennbrickor och prydnadslådor i marmor prydda med presidentförseglingen eller signaturerna från Trump och hans fru Melania.

Inspektörens general fortsätter att fortsätta var en flaska japansk whisky på 5 800 dollar gavs till utrikesminister Mike Pompeo-Pompeo sa att han aldrig fick det-och ett guldmynt på 22 karat gavs till en annan tjänsteman i utrikesdepartementet.

Det finns också en fråga om huruvida den tidigare andra damen Karen Pence felaktigt tog två guldtonade kortinnehavare från Singapores premiärminister utan att betala för dem.

Dessutom avslöjade Trump-administrationen aldrig att Jared Kushner, Trumps svärson och en ledande rådgivare i Vita huset, fick två svärd och en dolk från saudierna, även om han betalade 47 920 dollar för dem tillsammans med tre andra gåvor i februari, efter att han lämnat kontoret.

< p>Förvisso är Trumps hantering av utländska gåvor inte högst upp på hans kritikers lista över administrativa brott. Och det finns inga bevis för att han eller Melania tog några gåvor som de inte hade rätt till.

Men etiska experter sa att problemen återspeglade större frågor med Trumps presidentskap.

“Oavsett om det här var likgiltighet, slarv eller Great Train Robbery, visar det en så kavalierad inställning till lagen och den regelbundna regeringsprocessen”, säger Stanley Brand, kriminell försvarsadvokat, etisk expert och tidigare toppadvokat för representanthuset. .

Utrikesdepartementet avböjde att ta upp detaljerna om hur Trump -administrationen hanterade gåvor men sade i ett uttalande att det “tar sin roll på allvar att rapportera disponeringen av vissa gåvor som mottagits av amerikanska regeringens anställda” och att det var “att undersöka var gåvorna saknas och de omständigheter som ledde till att de försvann.”

Den här artikeln är baserad på offentliga dokument och andra som framställts av den federala regeringen enligt informationsfrihetslagen, intervjuer med nuvarande och tidigare regeringstjänstemän och svar på posten på frågor från flera myndigheter och myndigheter. Dokumenten innehåller ett index över gåvor som Trump och hans familj fick i Saudiarabien 2017 som National Archives lämnade till två demokratiska senatorer, Sheldon Whitehouse på Rhode Island och Richard Blumenthal från Connecticut.

Detaljerna om de saknade gåvorna och de andra utbredda problemen med dem har inte tidigare rapporterats. Politico rapporterade i augusti att utrikesdepartementets generalinspektör undersökte omkring 20 typer av saknade gåvor.

Nationens grundare var så oroliga att europeisk adel kunde samköpa amerikanska tjänstemän med påkostade gåvor som de inkluderade i konstitutionen. en klausul som gör det olagligt för en tjänsteman att ta något värdefullt från en utlänning.

År 1966 antog kongressen en lag som beskriver hur en amerikansk tjänsteman kan behålla en gåva av endast ett relativt minimalt värde, nu begränsat till 415 dollar. Efterföljande ändringar definierade gåvor som statlig egendom och skapade en standardiserad process för hur tjänstemän skulle hantera dem.

För att öka insynen kräver bestämmelserna att myndigheterna årligen ska lämna ut gåvor som utlänningar ges till amerikanska tjänstemän och deras uppskattade värde. Lagarna har inga straffrättsliga påföljder, även om juridiska experter sa att alla som fångats ta statliga egendom kan åtalas för stöld.

Trumpadministrationens gåvoproblem härrör från presidentens resa i maj 2017 till Saudiarabien, vars ledare var jublande över att Trump hade valt kungariket för sitt första utomlandsbesök och omfamnade dem efter år av spänningar med Obama -administrationen. Saudierna har en historia av att ge överdådiga gåvor till amerikanska presidenter, och Trump och hans medhjälpare tycktes få en generös förmån.

UD avslöjade en lista med 82 gåvor från saudierna till Trump -administrationens tjänstemän på resan i maj 2017 som svar på en begäran om frihet i informationslagen som lämnades kort efter att Trump återvände hem. Gåvorna sträcker sig från vanliga sådana som sandaler och halsdukar till dyra sådana som pälsar och dolkar.

Nio av de dyraste presenterna – de tre pälsen, tre svärd och tre dolkar – skickades till Vita husets presentenhet för att bedömas och bedömas men visades aldrig på någon av Trump State Department: s lagliga årliga ansökningar om utländska gåvor, enligt en översyn av regeringsdokument.

Det var inte förrän den 19 januari som Vita huset skickade de nio gåvorna till General Services Administration, enligt ett uttalande från byrån.

Efter att New York Times i somras frågat om varför byrån innehade föremål som strider mot lagen om hotade arter, larmade General Services Administration den amerikanska fisk- och vildtjänsten, som i juli skickade en agent för att hämta pälsen vid en regeringslager i Springfield, Virginia. Agenten tog också dolken, som en gästande Qatar -tjänsteman hade gett Trumps vita hus i Saudiarabien.

Inspektörerna undersökte föremålen och upptäckte fler problem när de konstaterade att pälsen hade färgats och var falska. Dolkens handtag “verkar möjligen innehålla tand eller ben av någon sort” – materialen från elefanttand – “även om ytterligare laboratorieanalyser skulle krävas för att identifiera arten”, sade inrikesdepartementet.

Det är oklart om saudierna visste om de falska pälsarna eller lurades av en leverantör, men Bruce Riedel, en senior kollega vid Brookings Institution och en expert på Saudi-U. S. relationer, kallade gåvorna mycket pinsamma.

“De två viktigaste sakerna för dem är att se ut som om de är världsbaserade skådespelare och är rika och visar sin rikedom”, sa han.

En talesperson för Trump lämnade inte tillbaka flera meddelanden för att söka kommentarer.

När Trumps politiska tillsatta i utrikesdepartementets protokollkontor packade ihop sina tillhörigheter i januari såg karriäransvariga sina avgående kollegor gå med presentpåsarna som var avsedda för utländska ledare vid G-7-toppmötet året innan, har inspektören generalen lärt sig. Väskorna hade förvarats i ett stort rum vid utrikesdepartementet, känt som valvet.

När Biden -administrationen tog över började karriärtjänstemän att granska redovisningen av utländska gåvor utan att Trump -tjänstemän tittade över axlarna.

Då upptäckte karriärtjänstemän att många av presentpåsarna saknades, liksom mer än ett dussin ytterligare presenter ges till Trump -tjänstemän. Antalet var ovanligt: ​​Regeringsdokument från Obama- och George W. Bush -administrationerna visar inga gåvor utan redovisning som ges till Vita husets tjänstemän, kabinettmedlemmar eller medlemmar i de första familjerna.

Under månaderna som följde hittade Times många av gåvorna, inklusive en flaska parfym och en persisk sidenmatta som qatarierna hade gett till Steven Mnuchin, den tidigare finansministern. (Hans gåvor skulle ha skickats till General Services Administration för bortskaffande, men de satt i förvaring på finansdepartementet.)

Flaskan whisky till Pompeo förblir oberäknad, liksom 22-karats guldmynt och en porslinsskål från Vietnam för John Bolton, Trumps tredje nationella säkerhetsrådgivare, som skickade Times ett e-postutbyte med Trump White House som visar att han aldrig tog det och ville inte ha det.

Ett mysterium har lösts: När Times kontaktade Karen Pence sa en advokat för familjen att hon hade tagit de guldtonade kortinnehavarna efter en Etiska advokat i Vita huset sa till henne att hon kunde behålla dem eftersom de hade värderats till lägre än den minsta tröskeln, som då var 390 dollar.

Men enligt den information som Trump Vita huset lämnade till utrikesdepartementet borde hon ha betalat för kortinnehavarna. Enligt federala riktlinjer, om en amerikansk tjänsteman får flera gåvor i ett möte med en utländsk tjänsteman, måste amerikanen betala för dem om totalen överskrider minimitröskeln. UD sade att Trump White House rapporterade att Karen Pence hade fått korthållarna tillsammans med ett inramat tryck och en kopplingsväska, som uppgick till 1 200 dollar.

Richard Cullen, advokaten för familjen Pence, sa att utrikesdepartementet hade fel – att gåvorna hade getts vid olika möten och att Karen Pence hade avböjt att behålla trycket och kopplingen. Som svar på Cullens förklaring sade en talesperson för utrikesdepartementet att den stod fast vid dess karaktärisering av Karen Pences gåvor.

Denna artikel publicerades ursprungligen i The New York Times.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.