Värmevågsförekomster ökar i Indien, förekommer i nya regioner: studie

0
61

Intressant nog har studien också funnit en signifikant minskning av värmeböljor i den östra regionen, det vill säga Gangetic West Bengal (-0,13 händelser/år).

En nyligen genomförd analys av Mahamana Center of Excellence in Climate Change Research (MCECCR) vid Banaras Hindu University (BHU), i samarbete med Institutionen för vetenskap och teknik och ministeriet för jordvetenskap, har hittat ett rumsligt skift av värmeböljor i Indien, med denna väderhändelse som nu inträffar i nya regioner i landet.

Värmeböljor definieras som långvariga episoder med extrem temperatur över alla regioner. Förutom temperatur är luftfuktighet en viktig parameter som beaktas för att deklarera värmerelaterad stress.

Förklaras

Länkar till ökad dödlighet

Närvaron av fukt i miljön förhindrar den termoregulerande mekanismen för förångningskylning av kroppen genom svettningsprocessen, vilket kan orsaka värmestress. En ökning med 0,5 grader Celsius i genomsnittliga sommartemperaturer kan orsaka en ökning av värmerelaterad dödlighet från 2,5 till 32%, och en ökning av värmeböljan från 6 till 8 dagar och resultera i en ökning av sannolikheten för dödlighet med 78%.

MCECCR-studien har tittat på temperaturdata för pre-monsun (mars-maj) och försommaren under monsun (juni-juli) från Indiens meteorologiska avdelning, som sträcker sig över 65 år från 1951-2016, för att utvärdera månads-, säsongs-, dekadala och långsiktiga trender i värmeböljor i landet. Den har hittat ett uppvärmningsmönster över nordvästra och södra Indien, medan en progressiv kylningsfas över nordöstra och sydvästra regioner i landet.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png Top News Right Nu bad