Vad är Judder och varför har TV -apparater detta problem?

0
62
G_O_S/Shutterstock.com

Har du märkt att rörelse inte alltid är jämn på din TV när du tittar på film? Detta fenomen är känt som judder, och det händer när bildfrekvensen för innehållet du tittar inte fördelas jämnt i TV: ns uppdateringsfrekvens.

Vad är Judder och varför händer det?

Judder orsakas av inkonsekvenser under tiden en ram visas på skärmen. Detta visas ofta när man visar filmiskt 24p -innehåll på en panel som använder en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket innebär att skärmen uppdateras 60 gånger varje sekund.

RELATERAD Vad är en bildskärms uppdateringsfrekvens och hur ändrar jag den?

Eftersom 24p -innehåll inte delas jämnt i 60 måste TV: n utföra det som kallas en 3: 2 -nedrullning. Det är här varannan ram visas något längre än den som kom före den. Så till exempel visas ram 1 för två uppdateringar (vid 1/60 sekund vardera) medan ram 2 visas för 3 uppdateringar (även vid 1/60 sekund vardera).

Detta mönster upprepas, vilket gör att rörelsen på skärmen får ojämn pacing, vilket orsakar judder. Detta är huvudorsaken till detta fenomen eftersom de allra flesta TV -apparater fortfarande använder 60 Hz -paneler. Nyare 120 Hz paneler kan eliminera detta problem genom att utföra en 5: 5 nedrullning som innebär att justera uppdateringsfrekvensen för att bättre passa innehållet.

Annonsering

Det finns andra orsaker till judder, inklusive det faktum att filmisk 24p bildhastighet är inte väl lämpad för snabba objekt på skärmen. Detta syns ofta i snabb panorering och är lika mycket problem på en projektor i en teater som på de senaste tv -apparaterna.

Slutligen kan ramdroppar också introducera judder och dessa orsakas ofta av maskinvarubegränsningar, till exempel ett bildhastighetsdämpning i ett spel eller uppspelning av en hög bithastighetsvideo på en äldre enhet som helt enkelt inte kan hänga med, vilket orsakar vissa bildrutor att ignoreras. Detta introducerar inkonsekvenser i ramtid som orsakar judder.

RELATERAT: Hur påverkar rampriser spelupplevelsen?

Vissa TV-apparater kan ta bort Judder

Det är inte ovanligt att tv -apparater tar bort den typ av domare som är associerad med 24p -innehåll på en 60 Hz -skärm. Många kommer att göra detta automatiskt för alla källor genom att minska bildfrekvensen till 48 Hz eller öka den till 72 Hz. Paneler som uppdateras vid 120Hz visar helt enkelt varje bildruta fem gånger (5: 5-rullgardinsmenyn), eftersom 5 x 24 = 120.

Detta inkluderar filmer du tittar på med interna appar, signaler som skickas från DVD eller Blu-Ray spelare eller digitalboxar som Apple TV och Google Chromecast. Du måste göra din research för att ta reda på vilka modeller som tar bort judder från 24p -innehåll innan du köper din TV.

Förväxla inte Judder med Stutter

Judder och stamning liknar varandra genom att de påverkar hur rörelse visas på skärmen, men två frågor har olika egenskaper. Även om judaren är resultatet av inkonsekventa bildtider, orsakas stamning vanligtvis av låga bildhastigheter.

Även om videon på skärmen inte är helt jämn om tiden mellan bildrutor (och antalet gånger en viss ram visas) förblir konstant, då kvalificerar detta sig som stammare snarare än judder.

Letar du efter de bästa TV -apparaterna för varje budget? Kolla in vår TV -köpguide.

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Så här stänger du av flygplansläge i Windows 10 (eller inaktiverar det permanent)
  • & rsaquo; Så här använder du flikgrupper i Safari på iPhone och iPad
  • & rsaquo; Hur man integrerar ett VoIP -telefonsystem i Microsoft Teams
  • & rsaquo; Så här ändrar eller återställer du ditt Spotify -lösenord
  • & rsaquo; De bästa halloweenfilmerna på HBO Max 2021