Pandora Papers: Kamal Naths sønn, nøkkeltiltalte Agusta -avtale, hadde offshore -forbindelser

0
164

En Express-undersøkelse av Pandora-papirene avslører hvordan enkeltpersoner og bedrifter presser konvolutten for å unngå å oppdage, ved å bruke smutthull i loven hjemme og skatteparadisers slappe jurisdiksjon .

p> Fra Bakul Nath, NRI -sønnen til kongressveteranen og tidligere Madhya Pradesh -sjefsminister Kamal Nath, til siktede Rajiv Saxena, gir disse postene ferske bevis i korrupsjonsskandalen som har fått CBI og ED til å sende inn flere siktelser.

Les også | Pandora Papers: India-født Singapore-milliardær med tilknytning til kraftig tar offshore-rute

BAKUL NATH: Navnet hans fantes i avhørsrapporten til Rajiv Saxena som for tiden er borte. Saksopptegnelser viser at Saxena, i påstått samarbeid med advokaten Gautam Khaitan i Delhi, mottok 12,40 millioner euro på kontoen til Interstellar Technologies fra AgustaWestland. Dette skal ha blitt vasket ytterligere for å betale andre mellommenn og offentlig ansatte.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

I 2000 hadde Saxena overtatt 99,9% av aksjene i Interstellar Technologies.

Under avhøret (rapportert i The Indian Express i november 2020) sa Saxena: “Vi (han og medanklagede Sushen Mohan Gupta) mottok brofinansiering gjennom Pristine River Investments, et selskap administrert av John Docherty for Bakul Nath, sønn av Kamal Nath. Dermed ble indirekte midler fra Interstellar Technologies brukt til å betale tilbake lånene fra Pristine River Investment. Trident Trust.

Dette selskapet på De britiske jomfruøyene er Spector Consultancy Services Ltd og navngir Docherty som sin første direktør og Bakul Nath som fordelaktig eier med en Dubai-adresse.

Trident Trust sitt åpningsskjema viser Bakul Nath som fordelaktig eier.

Et annet BVI -selskap, Cellbrook Limited, er notert som aksjonær i Spector Consultancy Services. Å eie eiendom er oppført som “formålet” med dette selskapet og dets eiendeler i de tre første årene er knyttet til 10 millioner dollar.

Bakul Nath svarte ikke på spørsmål fra The Indian Express.

RAJIV SAXENA: Opptegnelser viser at AgustaWestland -saken anklaget Saxena for å opprette en trust i 2014 for personlige eiendeler med det underliggende selskapet i BVI som Tanay Holdings Limited, knyttet til aksjer eller eierskap i 14 andre selskaper eller eiendeler.

Disse inkluderer aksjer i villaen hans i Palm Jumeirah, en leilighet i London, to eiendomsselskaper og to kontorer. Tanay Trust har et annet underliggende selskap i Belize som heter Tanay Holdings Ltd som kontrollerer kontoer i banker i Zürich, inkludert UBS Bank og Credit Suisse.

I 2014 ble Saxenas forretningstillit, Matrix UAE Trust, også opprettet som et offshore -selskap, og det “underliggende” BVI -selskapet var Matrix International Limited. Aksjer i flere av Rajiv Saxenas flaggskipsselskaper — noen knyttet til AgustaWestland -tilbakeslag – skulle pantsettes til tilliten.

🗞️ Les den beste undersøkende journalistikken i India. Abonner på The Indian Express e-Paper her.

I begynnelsen av 2014 ble AgustaWestland-avtalen kansellert av den indiske regjeringen. Saksene ble først knyttet til det i 2017 da Shivani Saxena ble arrestert på Chennai flyplass.

Måneder før arrestasjonen, i konfidensielle e -postmeldinger, ga Rajiv Saxena instruksjoner til Trident Trust om å “haste” avvikle strukturene til Tanay Trust og Matrix UAE Trust samt deres tilkoblede BVI -selskaper og overføre aksjene til deres Settlor, Rajiv Saxena. < /p>

En e -post fra mai 2016 uttalte: “Kunden vil nå at Trustene skal slettes, så vel som de underliggende selskapene, ettersom de ikke lenger ønsker å formelt oppløse dem … Vi har informert dem om at trustene ikke kan avsluttes på denne måten, men de insisterer på at de kan. ” Lignende instruksjoner ble gitt av Rajiv Saxena om å oppløse Mountwood Limited, et annet BVI -selskap som ble stiftet i 2014 via Trident Trust.

Rajiv Saxena svarte ikke på spørsmål fra The Indian Express.

< strong> GAUTAM KHAITAN: Den Delhi-baserte advokaten var nøkkelen til den komplekse hvitvaskingsstrukturen som ble innført for AgustaWestland-avtalen, og ble arrestert i desember 2016 sammen med tidligere indiske luftvåpensjef SP Tyagi. Han er nå ute mot kausjon.

Rekord viser at Gautam Khaitan fungerte som beskytter i offshoretillit for Aditya Khanna, den London-baserte restauranteieren som ble navngitt i Volcker-rapporten om olje-til-mat-Irak-skandalen, og Radhe Shyam Saraf, eier av Hyatt Hotel i New Delhi og Yak & amp; Yeti Hotel i Katmandu. Tilliten han opprettet for Saraf heter Varunisha Trust.

I tilfelle av Aditya Khanna fremstår Gautam Khanna som “profesjonell mellommann” for Glacier Trust inkorporert av Trident Trust i BVI. Selskapet, gjennom en kompleks struktur, holder restauranter i London — Tamarind og Imli.

Som svar på spørsmål sa Gautam Khaitan: “Begge klientene mine nevnt av deg har vært NRI -er i flere tiår. Jeg var en profesjonell mellommann for dem, og bare de kan se om selskapene er aktive eller ikke. ”

Aditya Khanna sa: “Jeg har vært en NRI bokstavelig talt hele livet siden 1983. Jeg brukte Trident -tjenester for å hjelpe meg med å sette opp Glacier Trust i 2012. Stiftelsen ble opprettet for å eie aksjer i Fritton BVI som var et selskap eid av min avdøde far til å eie aksjer i hans britiske matvirksomhet som jeg arvet fra ham. Nettoverdien av tilliten, knyttet til verdien av restaurantene på den tiden, kan være $ 3,5 millioner, om ikke mer. Jeg endte faktisk aldri opp med å bruke denne strukturen som deretter ble lagt ned i 2013. Deres eksistens på den tiden ble offentliggjort for britiske skattemyndigheter /HMRC, og de indiske myndighetene er også klar over dette. ''

Radhe Shyam Saraf sa: “Jeg har vært en ikke-bosatt indianer i mer enn fem tiår. Jeg vil sette pris på at du forstår at det å planlegge formuen min er en personlig og privat sak. ’’

DEV MOHAN/SUSHANT GUPTA: Guptaene er blant familier som er involvert i forsvarsvirksomheten i India. I AgustaWestland -avtalen var Dev Mohan Guptas sønn, Sushen Mohan Gupta, en av de anklagede. Firmaet deres, Defsys Solutions Pvt Ltd, ble også navngitt i AgustaWestland og Rafale -kontraktene.

Pandora Papers -postene viser at Dev Mohan Gupta i 2005 opprettet Lange Trust i skatteparadiset Belize. Rekordene nevner Dev Mohan Gupta som Settlor og kona Shubra Gupta og sønnen, Sushant Mohan Gupta, som den første og andre mottakeren. Det er ingen detaljer om verdien av eiendeler. I 2011 signerte Dev Mohan Gupta et tilbakekallingsbrev for Lange Trust.

Dev Mohan Guptas advokat Nirvikar Singh sa: “Mine klienter har ingen kommentarer å tilby i denne saken.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste eksklusive nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd.