Österrikisk politisk skandal lämnar Europas konservativa i behov av en ny väg

0
69

FIL-Sebastian Kurz, Österrikes förbundskansler och ordförande för det konservativa folkpartiet, på sitt kontor i Wien, 5 juli 2018. (Gordon Welters/The New York Times)

Skrivet av Katrin Bennhold

När Sebastian Kurz första gången blev kansler i Österrike satt hela Europa upp. Endast 31 hade han vänt sitt lyckliga konservativa partis förmögenheter och nästan över en natt blivit en förebild för kämpande center-högerledare någon annanstans på kontinenten.

Fyra år senare har Kurz tvingats avgå mitt i en brottsutredning om anklagelser om att han använde offentliga pengar för att manipulera opinionsundersökningar och att han betalade av en tabloidtidning för gynnsam bevakning.

https://images.indianexpress.com /2020/08/1×1.png

Hans fall är unikt för Österrike men det kan återklara långt över Europa.

Det kommer i en tid då Europas politiska landskap ser allt mer splittrat ut och det en gång mäktiga traditionella partier från mitten-vänster och mitten-höger har tappat terräng mot en mängd nya politiska aktörer, inte minst i ytterligheterna.

Ungdomlig och mediekunnig, Kurz stilade sig som någon som hade en formel för hur man bevarar ett rymligt centrum mitt i störningen. Han antog invandringsfientliga språket för en uppåtgående extremhöger och omformade sitt traditionellt stabila folkparti till en politisk rörelse som lockade hundratusentals nya supportrar.

Top News Right Now

Klicka här för mer

“Why don har vi ingen sådan? ” beklagade den tyska tabloiden Bild i oktober 2017.

Men de senaste anklagelserna mot honom och en mängd bevis som redan har släppts tyder på att själva kommunikationsstrategin som vann honom konservativa röster hemma och beundran i konservativa kretsar utomlands i bästa fall var “djupt omoralisk” och i värsta fall olaglig, sa Thomas Hofer , en mångårig observatör av europeisk politik och en oberoende politisk konsult i Wien.

“Det vi ser i Österrike är kollapsen av en ny berättelse för konservativa partier i Europa”, säger Hofer. “Internationellt var Kurz-modellen något som andra tittade mycket noga på som ett möjligt svar på extremhögerpopulister.”

Över hela Europa har sjuka traditionella centrum-högerpartier kämpat för att återuppfinna sig själva, ibland flirtade de med frestelsen att ta sig vidare till höger.

I grannlandet Tyskland har kristdemokraterna hos förbundskansler Angela Merkel, som har styrde landet 52 av de senaste 72 åren – inklusive de senaste 16 – förlorade spektakulärt i valet förra månaden. Det var deras sämsta valresultat någonsin.

I Frankrike, där fem av de åtta presidenterna sedan den femte republiken startade 1958 har varit konservativa, har den traditionella center-högern inte vunnit några nationella val sedan 2007 .

Och i Italien styrde kristdemokraterna i nästan ett halvt sekel efter andra världskriget, men under de senaste två decennierna har den politiska högern alltmer radikaliserats och fragmenterats.

En av få framgångsrika center-högerledare kvar i Västeuropa är premiärminister Boris Johnson i Storbritannien-och han, ungefär som Kurz, samarbetade inte bara med populisternas nationalistiska retorik mot invandrare utan också deras aggressivt symbiotiska förhållande till tabloider.

Vissa analytiker säger att de senaste händelserna i Österrike tyder på att Kurz politiska strategi inte är en livskraftig långsiktig strategi för att återuppliva centristisk konservatism.

”Kurz är någon som har tagit ett traditionellt centrum-högerparti, dragit in det i populistiskt läge och har nu stora problem ”, säger Timothy Garton Ash, professor i europeisk historia vid Oxford University.

En läxa, sade Garton Ash, är att nedgången hos traditionella catchall -partier både till höger och vänstern är strukturell – och förmodligen irreversibel.

“De stora partierna i mitten-höger och center-vänster som dominerade i Västeuropa efter 1945 är inte vad de var och sannolikt kommer aldrig att bli vad de var”, sade han.

Val i hela Europa, val har avslöjat ett mer fragmenterat samhälle, ett som alltmer trotsar traditionell politisk märkning.

Under stora delar av efterkrigstiden tenderade europeiska länder att ha ett stort mitten-vänsterparti och ett stort mitten-högerparti. Center-vänsterpartierna förespråkade en arbetarklass organiserad i mäktiga fackföreningar, medan center-höger samlade ett brett utbud av medel- och överklassväljare, från konservativa kyrkobesökare till frimarknadsföretagare. Det var inte ovanligt att ett läger fick 40% av rösterna.

Socialdemokratiska partier förlorade den statusen för ett tag sedan. I och med att fackföreningsmedlemmarna sjunker och delar av den traditionella arbetarkretsen överger mitten-vänstern har dess andel av rösterna minskat sedan början av 2000-talet.

Om socialdemokratins kris har varit ett välkänt tema under det senaste decenniet, visas nu konservatismkrisen för fullt. Ändå, även om de gamla konservativa partierna har krympt, förblir många av deras politik dominerande i Europa, påpekar analytiker.

“Om du tittar på Tyskland, Frankrike eller Italien är det inte klassiska center-högerkonservativa som vann val eller sitter vid makten, men den gällande politiken är traditionellt centrum-höger”, säger Dominique Moïsi, statsvetare och seniorrådgivare vid Paris-baserade Institut Montaigne.

I Frankrike sprängde president Emmanuel Macron det franska partisystemet genom att vinna val med sin En Marche-rörelse, men den pro-europeiska marknadsliberalen som en gång ansågs vara centrum-vänster har nyligen slagit kraftigt in till höger.

Mario Draghi, Italiens premiärminister, har ingen partitillhörighet, men ses som en tidigare president för Europeiska centralbanken som en centrist.

Även i Tyskland, där en socialdemokrat knappt vann det senaste valet, tjänstgjorde partiets kandidat för förbundskansler, Olaf Scholz, som Merkels finansminister och är på något sätt mer associerad med sin avgående regering än med sitt eget parti.

< p>“Den tydliga uppdelningen av vänster och höger som dominerade europeisk politik har blivit suddig och gäller inte längre riktigt,” sade Moïsi. ”Extremhögern är mycket mer extrem. Mitt-höger rör sig ännu mer till mitten, och den klassiska vänstern har antingen helt imploderat som i Frankrike eller kämpar för överlevnad med de gröna. Och så har du ett politiskt landskap som är mycket mer splittrat än det brukade vara. ”

Det har inte hindrat några ledande politiker från att leta efter sätt att återuppliva det förflutna – och se till Kurz som modell.

”Du kan se i Österrike att Sebastian Kurz som ung konservativ politiker lyckas bli nummer 1 med unga människor”, sa Tilman Kuban, ledare för ungdomsflygeln i Tysklands konservativa, dagar efter att hans parti var förödande valnederlag.

Christoph Ploss, chef för kristdemokraterna i Hamburg, pekade också på Österrike som ett “gott exempel” på hur man återupplivar konservatismen. ”Där borta”, sa han, ”kom partnerpartiet tillbaka med en tydlig riktning.”

Båda männen vägrade att kommentera när de förra veckan tillfrågades om anklagelserna mot Kurz hade ändrat deras åsikter.

Vad exakt Kurz avgång betyder är svårt att säga. Han avgick som förbundskansler på lördagen efter att hans koalitionspartners, de gröna, sa att de inte kunde fortsätta att regera med honom mot bakgrund av de aktuella anklagelserna och hotade med en misstroendeomröstning. Men han förblir partiledare och lagstiftare i parlamentet.

Vissa förutspår att även efter att hans smorde efterträdare och lojala allierade, utrikesminister Alexander Schallenberg, har svurit in som kansler måndag, kommer Kurz fortfarande att hålla i tyglarna och kanske till och med göra en comeback någon gång.

Det skulle inte vara första gången han uppfann sig själv igen.

En gång en konservativ ungdomsledare, som delade ut märkeskondomer som en kampanjkram och så småningom fick rykte som en liberal integrationsminister, svängde Kurz kraftigt åt höger, vann val och gick in i en koalition med det högerextrema frihetspartiet.

Efter att hans första regering imploderade för två år sedan vann han omval och ökade sitt partis röstandel ännu mer. Han gick sedan in i en osannolik koalition med det mycket mindre gröna partiet.

< /p>

På många sätt är Kurz mindre representativ för traditionell konservatism och mer typisk för den politiska opportunismen som är förknippad med en ny stam av högerpolitik som har utvecklats i Europa i utrymmet mellan centrum-högern mellan gamla och gamla en skörd av högljudda högerextrema partier på det yttersta.

”Den nya högerpolitiken som handlar om invandring och identitet-den högerpolitik du ser över hela Europa”, säger Garton Ash. < /p>

Det är osannolikt att frestelsen att flytta till höger försvinner helt, även efter att skandalerna uppslukat Österrike, sade han.

“De farligaste populisterna är förmodligen de som ser minst ut som populister”, sa Garton Ash. . ”Det är sant för Johnson, och det var sant för Kurz.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.