'Frihetsdagen': Sydney öppnar igen när Australien ser ut att leva med COVID-19

0
54

En person i skyddande ansiktsmask går längs hamnen vid vattnet mitt emot operahuset i Sydney under en avstängning för att begränsa spridningen av coronavirusutbrottet (COVID-19) i Sydney, Australien, 6 oktober 2021 . (Reuters Foto: Loren Elliott)

Sydneys kaféer, gym och restauranger hälsade tillbaka helt vaccinerade kunder på måndag efter nästan fyra månaders lockdown, eftersom Australien har som mål att börja leva med coronaviruset och gradvis återuppta landet.

Några pubar i Sydney, Australiens största stad, öppnade klockan 12:01 (1301 GMT) och vänner och familjer slängde sig samman för en öl vid midnatt, tv -bilder och bilder från sociala medier visade. < /p>

“ Jag ser det som en dag med frihet, det är en frihetsdag, &#8221 ; New South Wales (NSW) delstatspremiär Dominic Perrottet berättade för reportrar i Sydney, delstatens huvudstad. “ Vi leder nationen ur denna pandemi men det här kommer att bli en utmaning. ”

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Perrottet varnade för att infektioner skulle stiga efter återöppning och virusfria stater som Västra Australien och Queensland ser vad som händer med COVID-19 att se ut bland bekymmer hälsosystemen kan bli överväldigade.

Medan NSW: s dubbeldosvaccinationsgrad hos personer över 16 träffade 74%, i grannlandet Queensland, vars gränser förblir stängda för Sydney-siders, är hastigheten bara 52% och delstatsregeringen följer en eliminationsstrategi med snabba avstängningar för att kontrollera eventuella utbrott.

Människor väntar i kö utanför en vaccinationsmottagning för coronavirus (COVID-19) i förorten Bankstown under en lockdown för att stoppa ett utbrott av fall i Sydney, Australien, 25 augusti 2021. (Reuters)

Perrottet har förklarat ett stopp för avstängningar i NSW och har starkt stöd för att öppna igen i Sydney, vars mer än 5 miljoner invånare uthärdade svåra restriktioner från mitten av juni efter ett utbrott av den mycket infektiösa Delta-varianten.

Utbrottet har sedan spridit sig till Melbourne och Canberra, vilket tvingar till låsningar i dessa städer, även när antalet fall minskar i NSW. New South Wales rapporterade på måndagen 496 nya lokalt förvärvade fall, långt ner från sin topp förra månaden, medan Victoria registrerade 1 612 nya infektioner, det lägsta på fem dagar.

Enligt de avslappnade reglerna för NSW kan butiker öppna med minskad kapacitet, medan fler vaccinerade kan samlas i hem och delta i bröllop och begravningar. Staten siktar på att nå en vaccinhastighet på 80% i slutet av oktober, när fler trottoarkanter kommer att slappna av. Men de ovaccinerade måste stanna hemma till den 1 december.

“ Njut av stunden, njut av det med din familj och vänner, ” Premiärminister Scott Morrison önskade Sydney invånare. “ Idag är en dag så många har sett fram emot – en dag då saker vi tar för givet kommer vi att fira.

“ Morrison, som måste utlysa ett val före nästa maj, har blivit pressad att pressa alla stater för att åter öppna gränserna för att stärka ekonomin. och låta familjer som separeras av statliga gränsstängningar återförenas till jul. Vissa stater med få fall har inte sagt när de kommer att öppna sina gränser igen.

I och med att utrullningen av vaccin tar fart planerar Australien en förskjuten återgång till det normala, så att helt vaccinerade invånare kan komma in och lämna landet fritt från november, även om New South Wales planerar att vidarebefordra dessa datum.

Australien stänger sitt internationella gränser i mars 2020, vilket hjälper till att hålla antalet coronavirus relativt lågt, med 130 000 fall och 1448 dödsfall.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.