Förhandlingarna mellan USA och Taliban avslutas, Sydney öppnar igen efter 107 dagar: 5 utvecklingar över natten från hela världen

0
58

Poliser patrullerar genom den tysta centralstationen i stadens centrum under en lockdown för att begränsa spridningen av ett coronavirusutbrott i Sydney, Australien. (Foto från Reuters)

Här är en sammanfattning av den bästa utvecklingen runt om i världen idag.

USA säger att de första ansikte mot ansikte-samtalen med talibanerna var uppriktiga och professionella

USA på söndagen sa att det första mötet ansikte mot ansikte mellan ledande tjänstemän i USA och talibanerna sedan den hårda gruppen tog tillbaka makten i Afghanistan var ”uppriktigt och professionell. ” I mötet upprepade den amerikanska sidan att talibanerna skulle dömas efter deras handlingar, inte bara deras ord, rapporterade Reuters.

Sakerna i fokus: Utrikesdepartementets talesman Ned Price sa att mötet fokuserade på säkerhets- och terrorismproblem och säker passage för amerikanska medborgare, andra utländska medborgare och afghaner, liksom på mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors och flickors meningsfulla deltagande i alla aspekter av det afghanska samhället.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Tjeckiens president inlagd på sjukhus en dag efter valet; Kan påverka bildandet av ny regering

Tjeckiens president Milos Zeman läggs in på militärsjukhuset i Prag, Tjeckien, söndagen den 10 oktober 2021. (AP Photo/Petr David Josek)

Tjeckiens president Milos Zeman fördes till sjukhuset söndag , en dag efter att landet höll ett parlamentsval där populistisk premiärminister Andrej Babis ’ festen kom överraskande tvåa.

”Anledningen till hans sjukhusvistelse är de komplikationer som följer med den kroniska sjukdom som vi behandlar honom här för, ” säger Dr Miroslav Zavoral, chefen för kliniken. Han avböjde att utarbeta.

Zeman hade en nyckelroll i upprättandet av en ny regering. Det tjeckiska ordförandeskapet är i hög grad ceremoniellt men presidenten väljer vilken politisk ledare som kan försöka bilda nästa regering.

Sydney öppnar igen efter 107 dagars covid-19 lockdown

Sydneys kaféer, gym och restauranger välkomnade tillbaka helt vaccinerade kunder på måndagen efter nästan fyra månaders lockdown, eftersom Australien siktar på att börja leva med viruset och gradvis öppna landet igen.

En person i skyddande ansiktsmask går längs hamnen vid vattnet mitt emot operahuset i Sydney under en lockdown för att begränsa spridningen av utbrottet av coronavirus (COVID-19) i Sydney, Australien, 6 oktober 2021. (Reuters Foto: Loren Elliott)

Vissa pubar i Sydney öppnade vid midnatt och vänner och familjer slängde sig samman för en öl i midnatt, tv -filmer och bilder från sociala medier.

“Jag ser det som en dag med frihet, det är en frihetsdag”, säger New South Wales (NSW), statsminister Dominic Perrottet till journalister i Sydney, delstatens huvudstad. Perrottet varnade också för att infektioner skulle öka efter att de öppnades igen, och virusfria stater som Västra Australien och Queensland tittar på hur livet med COVID-19 kommer att se ut bland bekymmer hälsosystemen kan bli överväldigade.

Läs | Australien hängslen för fler COVID-19-infektioner när landet går mot att åter öppna

& nbsp;

N.Koreas Kim efterlyser att förbättra människors liv mitt i ‘ dystra &#8217 ; ekonomi

Nordkoreas ledare Kim Jong Un. (Reuters/File)

Nordkoreas ledare Kim Jong Un uppmanade tjänstemän att fokusera på att förbättra medborgarna ’ lever inför en “ dyster ” ekonomiska situationen, rapporterade statliga medier på måndagen. Detta kommer när han markerade årsdagen för landets regeringsparti.

Att fira 76 -årsjubileet för arbetarnas grundande ’ Sydkoreas parti på söndagen höll Kim ett tal till en sammankomst av tjänstemän, sa nyhetsbyrån KCNA.

Förklarade | Varför värmer Nordkorea upp sitt kärnkraftsprogram?

Konstföreställningar, galor och en fyrverkeri hölls i Pyongyang, men ingen stor militärparad, som ibland hålls vid sådana tillfällen, rapporterades. Nordkoreas ekonomi har drabbats av år av sanktioner mot kärnvapen och vapen program, och kraftiga regn och översvämningar har också tagit en vägtull.

Inhemska ledare efterlyser starkare rättigheter när FN: s naturmöte börjar

Urfolk från Mesoamerican Alliance of Peoples and Forests arrangerar en demonstration på konferensen i Marrakesh i Marocko. Reuters foto

Urfolk i Amazonas regnskog har ett tydligt budskap till beslutsfattare inför två globala miljökonferenser: respektera vår mark och mänskliga rättigheter för att bromsa klimatförändringarna och skydda den biologiska mångfalden.

Läs | Covid-19: Urbefolkningen står inför en unik risk som inte helt förstås, säger WHO: s tjänsteman

Cirka 195 länder förväntas slutföra en ny pakt för att skydda planetens växter, djur och ekosystem vid tvådelat COP15 FN-toppmöte, som börjar på måndag. Konferensen kommer att hållas virtuellt och avslutas i maj 2022 i Kunming, Kina.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.