Taiwan kommer inte att tvingas böja sig för Kina, säger presidenten

0
64

Taiwans president Tsai Ing-wen talar under nationaldagsfirandet i Taipei, Taiwan, 10 oktober 2021. (REUTERS Foto)

Taiwan kommer att fortsätta att stärka sitt försvar för att säkerställa att ingen kan tvinga dem att acceptera den väg som Kina har lagt upp som varken erbjuder frihet eller demokrati, sade president Tsai Ing-wen i söndags i en riposte till Peking att dess regeringen fördömde.

Påstådd av Kina som sitt eget territorium har Taiwan utsatts för växande militärt och politiskt tryck för att acceptera Pekings styre, inklusive upprepade kinesiska flygvapenuppdrag i Taiwans luftförsvarsidentifieringszon, till internationell oro.

[oovvuu-embed id = ” 8bd8a81f-a640-4469-a12c-da39c9acc17a ”]

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Kinas president Xi Jinping lovade på lördagen att inse “ fredlig återförening ” med Taiwan och nämnde inte direkt användningen av våld.

Ändå fick han en arg reaktion från Taipei, som sa att endast Taiwans folk kan bestämma dess framtid.Tillgång till ett nationaldagssammankomst sa Tsai att hon hoppades på att minska spänningarna över Taiwansundet, och upprepade att Taiwan inte kommer & #8220; agera oförskämt &#8221 ;.

“ Men det ska absolut inte finnas några illusioner om att det taiwanesiska folket kommer att böja sig för press, ” sa hon i talet utanför presidentkontoret i centrala Taipei. ” Vi kommer att fortsätta att stärka vårt nationella försvar och visa vår beslutsamhet att försvara oss för att säkerställa att ingen kan tvinga Taiwan att ta den väg Kina har lagt för oss, ” Tsai tillade.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

“ Detta beror på att den väg som Kina har lagt ut varken erbjuder ett fritt och demokratiskt sätt att leva för Taiwan eller suveränitet för våra 23 miljoner människor. ” Kina har erbjudit ett “ ett land, två system ” modell för autonomi till Taiwan, ungefär som den använder med Hongkong, men alla stora taiwanesiska partier har avvisat det, särskilt efter Kinas säkerhetsåtgärd i den tidigare brittiska kolonin.

Tsai upprepade ett erbjudande om att prata med Kina på grundval av jämlikhet, men Peking svarade cirka nio timmar efter att hon talade och fördömde att landet måste återförenas “ och att sökandet efter självständighet stänger dörren till samtal.

“ Detta tal förespråkade Taiwans självständighet, uppmanade till konfrontation, skar isär historia och förvrängda fakta, ” Kinas Taiwan Affairs Office sa.

“ Provokationernas självständighetsprovokation från myndigheterna i det demokratiska progressiva partiet är källan till spänning och turbulens i förbindelserna över sundet och det största hotet mot fred och stabilitet över Taiwansundet, ” det tillade, med hänvisning till Tsai: s styrande parti.

‘ COMPLEX ’ SITUATION

Peking har vägrat ta itu med Tsai, kallar henne en separatist som vägrar erkänna att Taiwan är en del av “ ett Kina &#8221 ;, och känner inte igen Taiwans regering. Hon säger att Taiwan är ett oberoende land som heter Republiken Kina, dess formella namn och att hon inte kommer att kompromissa om att försvara sin suveränitet eller frihet.

Fortfarande kommer Taiwans välvilja inte att förändras, och det kommer att göra allt för att förhindra att status quo med Kina ändras ensidigt, sa hon. Tsai varnade för att Taiwans situation är mer komplex och flytande än vid någon annan tidpunkt under de senaste 72 åren, och att Kinas rutinmässiga militära närvaro i Taiwans luftförsvarszon allvarligt har påverkat nationell säkerhet och flygsäkerhet.

Hon övervakar ett militärt moderniseringsprogram för att stärka dess försvar och avskräckning, inklusive att bygga egna ubåtar och långdistansmissiler som kan slå djupt in i Kina.

De väpnade styrkorna var en stor del av nationaldagsparaden Tsai övervakade, med stridsflygplan som vrålade över himlen ovanför presidentkontoret och lastbilsmonterade missilskjutare bland andra vapen som passerade framför scenen där hon satt.

< p> Taiwan står i frontlinjen för att försvara demokratin, tillade Tsai. “ Ju mer vi uppnår desto större tryck möter vi från
Kina. Så jag vill påminna alla mina medborgare om att vi inte har förmånen att svika vår vakt. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express -appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har betygsatt GRÖN för sin trovärdighet och trovärdighet av Newsguard, en global tjänst som rankar nyhetskällor för sina journalistiska standarder.