Swedbank döms för “obefogad” uppsägning av Widar Nords konto

0
111

Publicerad 12 oktober 2021 kl 12.39

Inrikes. Swedbank bröt mot betaltjänstlagen när banken drog in bankkontot för Fria Tiders grundare och chefredaktör Widar Nord med hänvisning till “bristande kundkännedom”. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en dom idag.

Gilla artikeln på Facebook

Tingsrätten fastställer att uppsägningen var ogiltig och förpliktar nu Swedbank att inom 14 dagar slå på Widar Nords nedstängda bankkonto igen.

“Banken har inte förmått styrka att det förelegat särskilda eller andra skäl att säga upp Widar Nords betalkonto med grundläggande funktioner. Tingsrätten anser därför att bankens uppsägning saknat grund, dvs. varit obefogad”, står det i domen.

Eftersom Swedbank förlorar målet ska banken nu själv betala både sina egna och Widar Nords rättegångskostnader. Totalt handlar det om ca 800.000 kronor.