Østerrikes Sebastian Kurz går av etter korrupsjon for å redde koalisjonen

0
121

Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz, som er under etterforskning på grunn av mistanke om korrupsjonsforseelser, gir en uttalelse på det føderale kansleriet i Wien, Østerrike 9. oktober 2021. (Reuters/Lisi Niesner)

Østerrikes konservative forbundskansler Sebastian Kurz trakk seg lørdag for å trekke sin koalisjonsregjering tilbake fra randen av kollaps etter at juniorpartiet krevde hodet hans fordi han er blitt etterforsket på grunn av mistanke om korrupsjon.

< p>Bevegelsen fra Kurz, som nekter for urett, tilfredsstilte sin koalisjonspartner, De Grønne, og kom bare tre dager før en spesiell sesjon i parlamentet der de forberedte seg på å støtte et mistillitsforslag som ville ha tvunget ham ut.

På samme tid er hans fratredelse mer et spørsmål om form enn innhold når det gjelder politikk. Han planlegger å fortsette som partiets leder og bli dens øverste lovgiver i parlamentet, og han vil sannsynligvis fortsette å slå skuddene i koalisjonen.

https://images.indianexpress.com 2020 /08/1×1.png

“ Jeg vil derfor vike for å stoppe dødposten, forhindre kaos og sikre stabilitet, ” Kurz sa i en uttalelse til mediene. Han la til at han foreslo utenriksminister Alexander Schallenberg, en karrierediplomat støttet av Kurz parti, overta som kansler, som de grønne snart gjorde klart at de godtok.

“ Jeg tror dette er det rette trinnet for fremtidig regjeringsarbeid, ” Greens leder og visekansler Werner Kogler sa i en uttalelse og la til at han hadde hatt en “ veldig konstruktiv ” arbeidsforhold med Schallenberg og ville møte ham på søndag.

En stjerne blant Europas konservative kjent for sin harde innvandringslinje, Kurz, 35, ble en av kontinentets yngste ledere i 2017 da han dannet en koalisjon med det høyreekstreme frihetspartiet som kollapset i skandale i 2019. Parlamentet sparket ham, men han vant det rasende valget som fulgte. Han har så langt vært uimotsagt som leder for People's Party (OVP) – han ble utnevnt på nytt i august med 99,4% støtte.

Borte men ikke

“ Denne oppsigelsen er ikke en reell fratredelse, ” sa politisk analytiker Thomas Hofer. “ Det er (formelt) et skritt tilbake til andre rad, men makten i OVP og derfor i OVP -regjeringsteamet ligger fremdeles hos Sebastian Kurz. ”

Schallenberg, 52, som jobbet med Kurz da Kurz var utenriksminister før han ble kansler, vil neppe kaste bildet av en mann som skylder sin ministerkarriere til Kurz. Selvfølgelig vil han ikke gjøre noe uten å være enig med Sebastian Kurz på forhånd. Han er en av Kurz nærmeste fortrolige, ” Hofer sa.

Påtalemyndigheter har satt Kurz og ni andre under etterforskning mistenkt for tillitsbrudd, korrupsjon og bestikkelse med ulike nivåer av involvering.

Fra og med 2016 da Kurz søkte å ta over som partileder, mistenker aktorene at det konservativt ledede finansdepartementet betalte for manipulert avstemning og dekning som var gunstig for Kurz for å bli publisert i en avis.

Dokumenter sirkulert som en del av etterforskningen deres og publisert i østerrikske medier inkluderte også pinlige og kompromitterende tekstmeldinger som sier at Kurzs motstandere viser mangel på skrupler og underhanded taktikk.

Østerrikske medier rapporterte før Kurz 'kunngjøring hadde sagt at han bare ville trekke seg midlertidig. Mens Kurz ikke sa at han sa om sin fremtid: “ Fremfor alt … Jeg vil selvfølgelig benytte anledningen til å tilbakevise og motbevise anklagene som er fremsatt mot meg. ”

De politiske konsekvensene, både når det gjelder hans partis popularitet og forholdet til de grønne, er uklare.

“ Er det nok? ” lederen for det liberale Neos-partiet, Beate Meinl-Reisinger, sa på en pressekonferanse som reagerte på Kurz 'kunngjøring. ”

Vi vet fra (etterforsknings) dokumentene at han kjøpte seg et parti, at han kjøpte seg et valg, at han manipulerte og løy for folk, og han gjorde alt med skattepengene dine. ”

📣 The Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste verdensnyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har vært vurdert GRØNN for sin troverdighet og troverdighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for sine journalistiske standarder.