Nedgånget oljefartyg i Röda havet en hotande katastrof

0
41

Ett nedgånget tankfartyg utanför Jemens kust riskerar att läcka enorma mängder olja och orsaka en miljökatastrof som direkt skulle drabba många miljoner människor. Det varnar forskare vid Stanforduniversitetet, Harvarduniversitetet och UC Berkeley för i en ny rapport som flera medier skriver om. Fartyget heter FSO Safer och ligger i Röda havet sju kilometer utanför staden Al Hudaydah. Det fungerar sedan 1987 som ett flytande oljelager men har inte underhållits sedan 2015 och har under Jemenkriget fallit i Houthirebellernas händer. Det bedöms vara i mycket dåligt skick. 1,14 miljoner fat olja finns just nu ombord, fyra gånger mer än vad som 1989 läckte ut från Exxon Valdez utanför Alaska i det som är den största katastrofen orsakad av en oljetanker hittills, skriver DN. Enligt The Guardian skulle ett läckage bland annat kunna göra att dricksvattentillgången för åtta miljoner människor slås ut, dels genom föroreningar men framför allt för att avsaltningsanläggningar skulle stå utan bränsle. Dessutom skulle mellan 90 och 100 procent av Jemens fiske i Röda havet hotas inom tre veckor efter ett läckage. Även Röda havets viktiga korallrev skulle hotas.